Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ σε ανακοίνωσή της προχωράει από τον Ιούνιο σε νέες περικοπές για τους ασφαλισμένους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους στα ΜΜΕ, με βασική περικοπή αυτή των φαρμάκων, για εξοικονόμηση χρημάτων προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες γιατί αυξήθηκαν οι δαπάνες.

Οι νέες περικοπές έρχονται να προστεθούν σε αυτές που ανακοινώθηκαν τον Ιούλη του 2022, όπως η μείωση αποζημίωσης για λογοθεραπείες, για επισκέψεις σε γιατρούς, οι αλλαγές σε φυσικοθεραπείες, οι αλλαγές στο ανώτατο όριο επισκέψεων σε γιατρούς εκτός ΕΔΟΕΑΠ κλπ.

Για τις φαρμακευτικές δαπάνες το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων θα γίνεται για όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, με βάση τη δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία του σκευάσματος. Εφόσον ο ασφαλισμένος επιλέξει το πρωτότυπο, θα επιβαρύνεται με τη διαφορά. 

Η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, σε συνεργασία με τις Ενώσεις των εργαζομένων, με κοινό τους υπόμνημα και αλλεπάλληλες συναντήσεις, διεκδικούν από την κυβέρνηση την εφαρμογή του clawback (επιστροφή δαπανών) από τις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως γίνεται με τον ΕΟΠΥΥ. Ταυτοχρόνως, έχουν ζητήσει την τροποποίηση της σύμβασης του ΕΔΟΕΑΠ με τον ΕΟΠΥΥ για τα Φάρμακα Υφηλού Κόστους, ώστε να τα προμηθευεται σε τιμές αρκετά χαμηλότερες.

Ουσιαστικά ο ΕΔΟΕΑΠ βαδίζει στα χνάρια του ΕΟΠΥΥ εφαρμόζοντας σταδιακά την πολιτική του στις παροχές υγείας για να τα βγάλει πέρα. Δύσκολοι καιροί!

ΥΓ: Φανταστείτε να ενταχτούν (απίθανο) και οι 1400 συνταξιούχοι - άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι - της ΕΤΗΠΤΑ!!