Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας κλάδος της επιστήμης των υπολογιστών που ασχολείται με τη δημιουργία και τη βελτίωση εφαρμογών και συστημάτων που μπορούν να εκτελέσουν εργασίες που απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως η αναγνώριση προτύπων, η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, η λήψη αποφάσεων και η μάθηση.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ένα από τα πιο δυναμικά και πρωτοποριακά πεδία της σύγχρονης τεχνολογίας, με εφαρμογές σε διάφορους τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η βιομηχανία, η ψυχαγωγία και η ασφάλεια.

Η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί τη συνδυαστική χρήση διάφορων μεθόδων και τεχνικών, όπως η στατιστική, η μαθηματική λογική, ο προγραμματισμός, οι νευρωνικοί συνθέτες και οι αλγόριθμοι.

Η τεχνητή νοημοσύνη διαθέτει δύο βασικές κατηγορίες: τη συμβολική και τη μη συμβολική. Η συμβολική τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί συμβόλους και κανόνες για να αναπαραστήσει και να επεξεργαστεί γνώση, ενώ η μη συμβολική τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί δίκτυα κόμβων και συνδέσμων για να μάθει από δεδομένα και να προβλέψει αποτελέσματα.

Η τεχνική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να κατανοείς και να εφαρμόζεις τις αρχές και τις μεθόδους της επιστήμης και της μηχανικής σε διάφορα προβλήματα και καταστάσεις.

Στον κλάδο των γραφικών τεχνών, η τεχνική νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας, της απόδοσης και της καινοτομίας των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Για παράδειγμα, η τεχνική νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία πιο ρεαλιστικών και εκφραστικών εικόνων, όπως φωτογραφίες, σκίτσα, αφίσες, κόμικς, κ.λπ., στη χρήση πιο αποδοτικών και ασφαλών εργαλείων και λογισμικών, όπως φωτογραφικές μηχανές, σάρωση, επεξεργασία, εκτύπωση, κ.λπ., και στην αξιοποίηση πιο σύγχρονων και δυναμικών μέσων επικοινωνίας, όπως ιστότοποι, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο, podcast, κ.λπ.

Θέλω να ενημερώσω τους συναδέλφους για τη σημασία και τα οφέλη της τεχνικής νοημοσύνης στον κλάδο μας, και να τους προτείνω να αποκτήσουν και να αναπτύξουν αυτή τη δεξιότητα μέσω διάφορων πηγών και ευκαιριών εκπαίδευσης και εξέλιξης.

Windows Key

Ανοίγει/κλείνει Start menu.

Windows Key + Up Arrow

MΜεγιστοποιεί το επιλεγμένο παράθυρο.

Windows Key + Down Arrow

Μειώνει το μέγεθος του παραθύρου

Windows Key + M

Ελαχιστοποιεί όλα τα ανοιχτά παράθυρα

Windows Key + Shift + M

Ανοίγει τα ελαχιστοποιημένα παράθυρα

Windows Key + Tab

Δείχνει το Task View.

Windows Key + L

Κλειδώνει την οθόνη.

Windows Key + A

Ανοίγει το Action Center.

Windows Key + V

Ανοίγει το Clipboard History.

Windows Key + I

Ανοίγει Settings menu.

Windows Key + F

Ανοίγει το Feedback hub.

Windows Key + H

Ανοίγει το dictation toolbar.

Windows Key + P

Ανοίγει τα projection settings.

Windows Key + . (Windows Key + ?

Ανοίγει το emoji panel.

Windows Key + C

Ανοίγει την Cortana σε listening mode.

Windows Key + C (Windows Key + Q)

Ανοίγει το Windows Search.

Windows Key + G

Ανοίγει την Xbox game bar.

Windows Key + X

Ανοίγει το start menu.

Windows Key + <number>

Ανοίγει ένα app στην taskbar σχετικό με τον αριθμό που εισήγαγες

Για παράδειγμα αν το Slack είναι το τέταρτο app στην taskbar

με τη χρήση της συντόμευσης Windows Key + 4 θα ανοίξει το Slack.

Windows Key + Alt + <number>

Ανοίγει το δεξί-κλικ μενού right-click menu για την

αντίστοιχη εφαρμογή στην taskbar όπως και παραπάνω

Windows Key + D

δείχνει/κρύβει τα ανοιχτά apps στο desktop.

Windows Key + E

Ανοίγει τον File Explorer.

Windows Key + U

Ανοίγει την ενότητα Ease of Access στο Settings menu.

Windows Key + Print Screen

Λαμβάνει screenshot του desktop

Windows Key + Control + F

Ανοίγει το παράθυρο Find Computers

Windows Key + Control + D

Δημιουργεί ένα virtual desktop.

Windows Key + Control + Left Arrow

μεταβαίνει στο virtual desktop στα αριστερά

Windows Key + Control + Right Arrow

Μεταβαίνει στο virtual desktop στα δεξιά

Windows Key + Control + F4

Κλείνει το ενεργό virtual desktop.

Windows Key + Space

Πραγματοποιεί εναλλαγή μεταξύ των εγκατεστημένων

γλωσσών (για σύνταξη κειμένου.

Ονομάζεται Generative Pertained Transformer-3 (εν συντομία GPT-3) και αποτελεί την τρίτη γενιά του ομώνυμου αλγορίθμου μηχανικής μάθησης της OpenAI. Ο εν λόγω αλγόριθμος αναλύει εικόνες, κείμενο και άλλες πληροφορίες, έτσι ώστε να καταλαβαίνει το νόημα μίας πρότασης και να συνθέτει δικές του, απαντώντας σε ερωτήσεις.

Η νέα γενιά του GPT θεωρείται ότι είναι σε θέση να αλλάξει τον ρου της ιστορίας σε ό,τι έχει να κάνει με την AI. Έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί περί τις 175 δισ. παραμέτρους ενώ χάρη στα νευρωνικά του δίκτυα (μια σειρά πανίσχυρων υπολογιστικών μοντέλων) μπορεί να αντιληφθεί πώς χρησιμοποιείται η γλώσσα -και άρα να αποφασίσει για τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει. Για να έχετε μια εικόνα των προοπτικών του GPT-3, το αμέσως επόμενο ισχυρότερο γλωσσικό μοντέλο, ο αλγόριθμος Turing-NLG της Microsoft διαθέτει 17 δισ. παραμέτρους.

Ο GPT-3 είναι ένας γλωσσικός αλγόριθμος γενικής χρήσης. Μπορεί να απαντήσει χωρίς κανένα πρόβλημα σε ερωτήσεις, να παράγει δημιουργικά κείμενα, να συντάξει email, να γράψει κώδικα και γενικώς να κάνει ό,τι μπορεί να φανταστεί ο άνθρωπος. Δημιουργεί τις προτάσεις του “χτίζοντάς” τις λέξη προς λέξη ενώ μπορεί να στήσει από το μηδέν ολόκληρες ειδήσεις βασιζόμενος σε μία και μόνο πρόταση ως brief.

Φυσικά τα πράγματα δεν είναι απόλυτα ρόδινα. Ο GPT-3 δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε ερωτήσεις που δε σχετίζονται με τη νοημοσύνη -όπως π.χ. την ανάγκη για σύλληψη νέων ιδεών και κόνσεπτ. Επίσης φαίνεται ότι η μνήμη του είναι μάλλον “κόντη” αφού έπειτα από μερικές μόνο προτάσεις μπορεί εύκολα να ξεφύγει από το αρχικό του θέμα -εν αντιθέσει με τον άνθρωπο που διατηρεί μία γενική ιδέα (συνήθως…) κατά τη συγγραφή ενός κειμένου.

Ακόμα κι έτσι όμως, ο GPT-3 μοιάζει ικανός να κάνει πράγματα που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά και ακόμα κι αν δεν αλλάξει ο ίδιος το μέλλον μας, θα έχει βάλει τις βάσεις γι’ αυτό. Ποιος ξέρει; Μπορεί το δελτίο Τύπου για τον GPT-4 να το γράψει ο ίδιος…

Μετά την εγκατάσταση της αναβάθμισης με την ονομασία «Windows 10 April 2018 Update», μερικές σημαντικές εφαρμογές όπως το πρόγραμμα διαδικτυακής Google Chrome και η ψηφιακή βοηθός Cortana μπορεί να «παγώσουν» και να «κλειδώσουν» το μηχάνημα του χρήστη.

«Τα πάντα παγώνουν, τα πλήκτρα δεν δουλεύουν, ούτε καν το Ctrl Alt Delete», δήλωσε στο Reddit ένας απελπισμένος χρήστης.

Η Microsoft αναγνώρισε το πρόβλημα, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», και εργάζεται για να βρει και να κυκλοφορήσει τη λύση στις 8 Μαΐου.
Ως προσωρινή λύση συμβούλευσε τους χρήστες είτε να κλείσουν το καπάκι του φορητού υπολογιστή και να τον ξανανοίξουν, είτε να πατήσουν τα δύο πλήκτρα του ήχου ταυτόχρονα τρεις φορές μέσα σε δύο δευτερόλεπτα ώστε να ανανεώσουν την οθόνη του Windows tablet, είτε να δοκιμάσουν τον εξής συνδυασμό πλήκτρων: Windows key+Ctrl+Shift+B.

To πρόβλημα (bug) μπορεί να εμφανισθεί ακόμη και στους υπολογιστές Surface της ίδιας της Microsoft. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα εκδηλώνεται μόνο σε μερικούς υπολογιστές και όχι σε όλους που κάνουν την αναβάθμιση.

windows 10Η Microsoft ετοιμάζεται να διαθέσει την επόμενη εβδομάδα την νέα ενημέρωση των Windows 10 April 2018 Update. Όπως γνωρίζουμε από τις προηγούμενες μεγάλες ενημερώσεις της εταιρείας και αυτή η εγκατάσταση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σταδιακά.

Με άλλα λόγια, δεν θα μπορούν να εγκαταστήσουν όλοι την ενημερωμένη έκδοση από την πρώτη μέρα, αν και θα υπάρχουν και οι χειροκίνητες λήψεις για όσους δεν θέλουν να περιμένουν στην σειρά και έχουν τις γνώσεις για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων συμβατότητας.

Παρακάτω θα δούμε πως μπορείτε να εγκαταστήσετε άμεσα το Windows 10 April 2018 Update.