Ο κλάδος των εφημερίδων εισέρχεται πλέον σε μια νέα εποχή . Η Seattle Post-Intelligencer έγινε η πρώτη εφημερίδα της Αμερικής που σταμάτησε να εκτυπώνεται και είναι η πρώτη που εμφανίζεται μόνο στο διαδίκτυο. Η εφημερίδα ήταν 146 ετών, η παλαιότερη στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Μόνο 20 άτομα εργάζονται πλέον  στην διαδικτυακή έκδοσή της. Κάποτε πάνω από 150 άτομα εργάζονταν στα δημοσιογραφικά γραφεία της πιο διάσημης εφημερίδας του Σιάτλ όπου εχει απομείνει μόνο μία καθημερινή εφημερίδα οι Times.

Μεταξύ άλλων μεγάλων πόλεων στις ΗΠΑ, το Ντένβερ έχει μόνο μία καθημερινή εφημερίδα επειδή η Rocky Mountain News έκλεισε πριν από μερικές εβδομάδες. Ορισμένες εφημερίδες στις ΗΠΑ φοβούνται ότι θα χρεοκοπήσουν. Μεταξύ αυτών είναι η Chicago Tribune και οι Los Angeles Times.

Ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η διαφήμιση . Οι μεγάλες τοπικές εφημερίδες εισπράττουν πολλά από την διαφήμιση. Αλλά αυτή η αγορά έχει μεταφερθεί πλέον στο διαδίκτυο που είναι είτε δωρεάν είτε κοστίζει λιγότερα.. 

Στο Ντιτρόιτ οι ημερήσιες εφημερίδες εκδίδονται μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα για να μειώσουν το κόστος. Σχεδόν 8.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί. με αποτέλεσμα την πτώση της ποιότητάς τους.και την απώλεια εκατομμυρίων αναγνωστών.

Το ερώτημα είναι: Θα βρουν μια νέα θέση στο Διαδίκτυο;

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ναι μεν έκλεισαν εκατοντάδες εφημερίδες τα τελεταία 12 χρόνια, η αιτία όμως δεν ήταν το διαδίκτυο αλλά η οικονομική κρίση και η πτώχευση που ακολούθησε.

¨Οσες έχουν απομείνει δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις κυκλοφορίες αφού οι περισσότρες επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με ελάχιστο προσωπικό και φτωχό περιεχόμενο διαθέτουν τυπικές ιστοσελίδες απλά για να υπάρχουν στο διαδίκτυο 

Το μοντέλο πώλησης ολόκληρου του φύλλου με τη μορφή συνδρομής δεν έχει πετύχει.Οι αναγνώστες προτιμούν το δωρεάν περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Οι εφημερίδες θα πρέπει να βρουν άλλες λύσεις, αλλά όπως φαίνεται, μικροί ή μεγάλοι εκδότες του χώρου δεν έχουν βρει ακόμα ούτε μία της προκοπής. 

Οι Τεχνικοί Τύπου, όσοι έχουν απομείνει, θα πρέπει να αποφασίσουν σύντομα τι σκοπεύουν να κάνουν. Θα παραμείνουν στάσιμοι στα σημερινά μοντέλα ή θα προχωρήσουν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο διαδίκτυο;

Πρέπει να βιαστούν γιατί ο χρόνος τελειώνει.

¨Οσο για την  ΕΤΗΠΤΑ, μη περιμένετε λύσεις, βρίσκεται σε λήθαργο!