Η πανδημία αποκάλυψε πόσο στενά συνδεδεμένες και αλληλεξαρτώμενες είναι η οικονομία και οι κοινωνίες μας. 

Σε αυτά τα πλαίσια δημιουργείται δυστυχώς μια εντελώς πλασματική κατάσταση, τόσο των δικαιωμάτων, όσο και των δυνατοτήτων του καθενός ως άτομα.

Στο δικό μας χώρο έχουμε ζήσει ήδη την ολική καταστροφή. Τεράστια ανεργία, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, εξευτελιστικοί μισθοί, πετσοκομμένες συντάξεις.

Πρέπει λοιπόν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να ετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα. Να διεκδικήσουμε το χώρο μας, την αυτονομία μας, το επάγγελμά μας, αξιοπρεπή αμοιβή, σύνταξη και περίθαλψη.

Για να γίνει αυτό πρέπει να έχεις ένα δυνατό σωματείο στο οποίο θα συμμετέχουμε όλοι ενεργά. Ένα ανανεωμένο σωματείο με ευέλικτο ολιγομελές διοικητικό συμβούλιο, με νέες ιδέες και στόχους. Ένα διοικητικό συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν ενεργά όλα τα εκλεγμένα μέλη του. Ένα διοικητικό συμβούλιο ικανών στελεχών, που θα εκλέγεται, χωρίς παρεμβάσεις, ελεύθερα και δημοκρατικά.

Τα λογιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν αύξηση των δαπανών με σοβαρή μείωση του αποθεματικού. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 με την κατάργηση του Αγγελιόσημου χάθηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος των εσόδων μας.

Οι συνδρομές των μελών και το αποθεματικό αναλώνονται για την κάλυψη ως επί το πλείστον λειτουργικών δαπανών (αναλώσιμα, ΔΕΗ, τηλεφωνία, μισθοί προσωπικού, ασφαλιστικά ταμεία, κοινόχρηστα, λογιστές, συνεργεία καθαρισμού, δικηγόροι, ΕΝΦΙΑ, κλπ).  Την δεκαετία 2010 - 2020, εν μέσω μνημονίων, δαπανήθηκε το αστρονομικό ποσό του 1.500.000€! Το ίδιο διάστημα χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να αυξήσει η ΕΤΗΠΤΑ την περιουσία της και μέσω αυτής τα έσοδά της.

Δεν θα αναλύσουμε εδώ το πώς και το γιατί. Είναι σημαντικό όμως το πλαίσιο των αποφάσεων και των λύσεων που θα πρέπει να προταχθούν στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση να βάζουν τις βάσεις για μια νέα ΕΤΗΠΤΑ, με προοδευτικό αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα, ανταποκρινόμενη  στη δύσκολη περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας.

Τα υπό συζήτηση θέματα 3 και 16 της τακτικής γενικής συνέλευσης και η  αναθεώρηση του καταστατικού σε πολλά άρθρα του, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.