Ονομάζεται Generative Pertained Transformer-3 (εν συντομία GPT-3) και αποτελεί την τρίτη γενιά του ομώνυμου αλγορίθμου μηχανικής μάθησης της OpenAI. Ο εν λόγω αλγόριθμος αναλύει εικόνες, κείμενο και άλλες πληροφορίες, έτσι ώστε να καταλαβαίνει το νόημα μίας πρότασης και να συνθέτει δικές του, απαντώντας σε ερωτήσεις.

Η νέα γενιά του GPT θεωρείται ότι είναι σε θέση να αλλάξει τον ρου της ιστορίας σε ό,τι έχει να κάνει με την AI. Έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί περί τις 175 δισ. παραμέτρους ενώ χάρη στα νευρωνικά του δίκτυα (μια σειρά πανίσχυρων υπολογιστικών μοντέλων) μπορεί να αντιληφθεί πώς χρησιμοποιείται η γλώσσα -και άρα να αποφασίσει για τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει. Για να έχετε μια εικόνα των προοπτικών του GPT-3, το αμέσως επόμενο ισχυρότερο γλωσσικό μοντέλο, ο αλγόριθμος Turing-NLG της Microsoft διαθέτει 17 δισ. παραμέτρους.

Ο GPT-3 είναι ένας γλωσσικός αλγόριθμος γενικής χρήσης. Μπορεί να απαντήσει χωρίς κανένα πρόβλημα σε ερωτήσεις, να παράγει δημιουργικά κείμενα, να συντάξει email, να γράψει κώδικα και γενικώς να κάνει ό,τι μπορεί να φανταστεί ο άνθρωπος. Δημιουργεί τις προτάσεις του “χτίζοντάς” τις λέξη προς λέξη ενώ μπορεί να στήσει από το μηδέν ολόκληρες ειδήσεις βασιζόμενος σε μία και μόνο πρόταση ως brief.

Φυσικά τα πράγματα δεν είναι απόλυτα ρόδινα. Ο GPT-3 δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε ερωτήσεις που δε σχετίζονται με τη νοημοσύνη -όπως π.χ. την ανάγκη για σύλληψη νέων ιδεών και κόνσεπτ. Επίσης φαίνεται ότι η μνήμη του είναι μάλλον “κόντη” αφού έπειτα από μερικές μόνο προτάσεις μπορεί εύκολα να ξεφύγει από το αρχικό του θέμα -εν αντιθέσει με τον άνθρωπο που διατηρεί μία γενική ιδέα (συνήθως…) κατά τη συγγραφή ενός κειμένου.

Ακόμα κι έτσι όμως, ο GPT-3 μοιάζει ικανός να κάνει πράγματα που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά και ακόμα κι αν δεν αλλάξει ο ίδιος το μέλλον μας, θα έχει βάλει τις βάσεις γι’ αυτό. Ποιος ξέρει; Μπορεί το δελτίο Τύπου για τον GPT-4 να το γράψει ο ίδιος…