Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν για πρώτη φορά το ύψος της περικοπής στο μισθό και τη σύνταξή τους, εξαιτίας της αύξησης στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι μισθοί του Ιουνίου που καταβάλλονται στο τέλος του μήνα και οι συντάξεις του Ιουλίου που προκαταβάλλονται από τις 29 Ιουνίου ή λίγες ημέρες αργότερα (π.χ. οι επικουρικές θα καταβληθούν στις 4 Ιουλίου), θα υποστούν «κούρεμα» με βάση τα νέα δεδομένα.

Ειδικότερα, επιβαρύνσεις περιμένουν μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά και με ετήσιο εισόδημα 8.636 ευρώ και άνω, όσους έχουν ένα παιδί και εισόδημα 8.863 ευρώ και άνω και όσους έχουν δύο παιδιά και εισόδημα από 9.091 ευρώ και άνω. 

Η αύξηση της παρακράτησης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνει αισθητή και σε δεύτερη φάση, την άνοιξη του 2017. Και αυτό διότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάιο έχουν αναδρομική ισχύ, από την αρχή του 2016. 

Τα επόμενα «χαράτσια» της εφορίας θα έρθουν:

-29 Ιουλίου: Λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

-30 Σεπτεμβρίου: Αναμένεται ότι θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Ταυτόχρονα λήγει η προθεσμία για τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

-27 Οκτωβρίου: Δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.

-30 Νοεμβρίου: Τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος.

-30 Δεκεμβρίου: Τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και εξόφληση τελών κυκλοφορίας Ι.Χ. για το 2017. Θα ακολουθήσουν άλλη μία ή δύο δόσεις στο τέλος Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2017

-Κάθε τέλος του μηνός θα πρέπει να πληρώνονται οι δόσεις χρεών που βρίσκονται σε ρύθμιση.