Η ΕΤΗΠΤΑ ΑΠΟΥΣΑ

Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΠΗΤ) ενώνουν τη φωνή τους με την φωνή των εργαζομένων όλης της χώρας που διαμαρτύρονται για βασικές διατάξεις του υπό ψήφιση νέου εργασιακού νομοσχεδίου.

Μας βρίσκει απολύτως αντίθετους η ρύθμιση με την οποία ποινικοποιείται η υπεράσπιση της αποτελεσματικής άσκησης του απεργιακού δικαιώματος από τους απεργούς και τη συνδικαλιστική τους οργάνωση. Πρόκειται για μια ρύθμιση η οποία, σε επίπεδο κυρώσεων, είναι αυστηρότερη ακόμη και από τη ρύθμιση που περιείχε ο ν. 330/ 1976 και προσβάλλει ευθέως τον πυρήνα του συνταγματικά προστατευόμενου δικαιώματος της απεργίας (άρθρο 23, παρ. 2 Σ).

Το υπό ψήφιση εργασιακό νομοσχέδιο ακολουθεί την πεπατημένη της ελαστικοποίησης της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Ζητάμε απερίφραστα την απόσυρση της επίμαχης διάταξης ποινικοποίησης της απεργίας και την πλήρη διασφάλιση των υφιστάμενων δικαιωμάτων των συναδέλφων μας δημοσιογράφων, ιδιαίτερα του πενθημέρου και των προσαυξήσεων για εργασία έκτης ημέρας, Κυριακής και αργίας. Η ενημέρωση των πολιτών δεν σταματάει ποτέ και οι δημοσιογράφοι πρέπει να αμείβονται ανάλογα και δίκαια.

Τα Διοικητικά Συμβούλια

---------------------------------------------

Η Ενωση Τεχνικών Ημερησιού και Περιοδικού Τύπου Αθηνών δεν συμμετέχει σε καμία συνδικαλιστική δραστηριότητα και δεν κάνει αναφορές και ανακοινώσεις σχετικά με ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στον τομέα της.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι συνδικαλιστικοί οργανισμοί, έχουν συγκεκριμένους ρόλους και ευθύνες έναντι των μελών τους και του κλάδου τους. Δυστυχώς το σωματείο μας εχει πάψει προ πολλού να αποτελεί το μέσο για τη διασφάλιση δίκαιων αμοιβών, εργασιακών συνθηκών και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος. Δεν εχει στόχους, δεν έχει προοπτική.