Οριστικό τέλος σε κάθε δικαστική διεκδίκηση των «κομμένων» δώρων που καταβάλλονταν στους συνταξιούχους κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα και του επιδόματος αδείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, από τον Μάιο του 2016 και μετά, βάζει η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ετσι, όσον αφορά το πολυπαιγμένο σίριαλ των «αναδρομικών», παραμένει στο προσκήνιο μόνο η δικαστική διεκδίκηση των δώρων και επιδομάτων κύριων και επικουρικών συντάξεων, για το διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, το γνωστό 11μηνο για το οποίο κρίθηκε άλλωστε αντισυνταγματική η περικοπή τους.

Στην πράξη, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η νέα απόφαση του ΣτΕ έκρινε αβάσιμη την προσφυγή περίπου 16.000 συνταξιούχων για την καταβολή αναδρομικών από το 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου και μετά, από περικοπές επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων. Και εκτιμούν πως δεν επηρεάζει την προσφυγή για τα αναδρομικά 11μήνου έως την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.

Αναλυτικά, οι σύμβουλοι Επικρατείας στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης, με την υπ’ αριθμ. 1342/2023 απόφαση έκριναν ότι «δεν υφίσταται αγώγιμη αξίωση» για αναδρομικά επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων από 13-5-2016 και μετά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού συστήματος (νόμος Κατρούγκαλου ή Ν. 4387/2016).