Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας έκλεισε οριστικά την πόρτα σε 14.600 συνταξιούχους για τα αναδρομικά που διεκδικούσαν από τον ΕΦΚΑ από δώρα, επιδόματα και επικουρικές για την τετραετία 2012- 2016.

Μετά από 15 μήνες, το Α' Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε απορριπτική απόφαση στην πιλοτική δίκη, κατά την οποία 14.600 συνταξιούχοι του e- ΕΦΚΑ διεκδικούσαν αναδρομικά ποσά από μη καταβληθέντα δώρα, επιδόματα και επικουρικές συντάξεις για την περίοδο 2012- 2016, οπότε και τέθηκε σε ισχύ ο ασφαλιστικός νόμος "Κατρούγκαλου".

Τα ποσά που διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι ανέρχονταν αθροιστικά σε δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας ο «νόμος Κατρούγκαλου» δεν προβλέπει τίποτα για την αναδρομική καταβολή των επικουρικών συντάξεων και των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας.

Η 7μελής σύνθεση του Α΄Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο, την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Νικόλαο Σκαρβέλη, με την υπ΄ αριθμ. 1342/2023 απόφασή του έκρινε ότι "δεν υφίσταται αγώγιμη αξίωση" από πλευράς ελληνικού δημοσίου.

Επί του θέματος τι εχει να μας πει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΗΠΤΑ;