Η διαδικασία αύξησης των συντάξεων από 1.1.2023 ορίζεται σε σχετική διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» το οποίο κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.

Η αύξηση των συντάξεων από 1.1.2023 ορίζεται σε σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Ειδικότερα η σχετική διάταξη δεν αναφέρει ποσοστό αύξησης αλλά ορίζει ότι το ποσοστό αύξησης θα διαμορφώνεται αρχικά στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού και στην συνέχεια το 2023 θα καταβληθεί η διαφορά της έκθεσης του προϋπολογισμού και των αντίστοιχων στοιχείων που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ.

Η νέα πρόβλεψη για το υψος της διπλής αυξησης που θα αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή είναι για ανάπτυξη 6% και πληθωρισμό 9% το 2022, που σημαίνει ότι το άθροισμά τους (15%) διά του 2 δίνει μια αύξηση 7,5% για τις συντάξεις το 2023.

Με δεδομένο ότι τα στοιχεία της οικονομίας κινούνται ανοδικά, οι συνταξιούχοι είναι πολύ πιθανό να πάρουν την αύξηση 7,5% στις συντάξεις τους του Ιανουαρίου και να δουν και ένα επιπλέον ποσοστό αύξησης μεταξύ 0,5% και 0,7% λίγους μήνες αργότερα.