Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη φέρνει μεγάλες αλλαγές στο καθεστώς απολύσεων. Εργατολόγοι εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους ότι οι επερχόμενες μεταρρυθμίσεις θα δώσουν κίνητρο στους εργοδότες για περισσότερες απολύσεις.

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της διαβούλευσης έχει σηκώσει πλήθος αντιδράσεων όχι μόνο από τα συνδικάτα των εργαζομένων – που παίρνουν θέση μάχης – και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από νομικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, απελευθέρωση των απολύσεων και αύξηση της ανεργίας.

 Ένα από τα σημεία του νομοσχεδίου που δέχονται την μεγαλύτερη κριτική είναι οι αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων. Αρκετοί εργατολόγοι μιλάνε για μεταρρυθμίσεις που πλήττουν τις προστατευτικές διατάξεις του δικαίου της απόλυσης  που ίσχυαν για πάνω από 100 χρόνια, αυτές δηλαδή που συνιστούν τον πυρήνα της προστασίας των δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, διευκολύνονται κατά πολύ οι απολύσεις, και ιδίως των πιο «ακριβών» εργαζομένων, οι εργοδότες απαλλάσσονται από την υποχρέωσή τους να κοινοποιήσουν με έγγραφο τύπο την απόλυση, να καταβάλλουν όλη την αποζημίωση τη στιγμή της απόλυσης και ακόμα και αν η απόλυση θεωρηθεί καταχρηστική στα δικαστήρια, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο ούτε να του καταβάλει μισθούς υπερημερίας.

Διαβάστε περισσότερα...