21f8f04b06977bc4e1f0a35d30633c81_XL.jpgΟξύτατη είναι η αντίδραση της ΓΣΕΕ, στις προτάσεις του ΣΕΒ να υιοθετηθεί το Σουηδικό μοντέλο στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε ο κατώτατος μισθός να ορίζεται σε επίπεδο κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων και όχι μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Πηγές της Συνομοσπονδίας υπογράμμιζαν ότι ο ΣΕΒ ονειρεύεται «φορολογικό παράδεισο, μισθούς σε επίπεδο Κίνας με ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος». Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τις προτάσεις των βιομηχάνων, καθώς έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα είχαν συμφωνηθεί και υπογραφεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014, στη συμφωνία της Λωζάννης.

Μάλιστα σημειώνουν με νόημα ότι διαφοροποιούνται από τον ΣΕΒ, «σε κάτι που ο λαός ονομάζει μπέσα, δεσμευόμαστε και σεβόμαστε την υπογραφή μας»… Καταλήγουν ότι παλιότερα οι διαφοροποιήσεις του Συνδέσμου εξόργιζαν τους εκπροσώπους των εργαζομένων, τώρα τις αντιμετωπίζουν «με κατανόηση και χιούμορ»…