Την πολλαπλή προσφορά του Αιγυπτιώτικου Τύπου στον Ελληνισμό ανά τον κόσμο, υπογράμμισαν στους χαιρετισμούς και τις παρεμβάσεις τους, οι συμμετέχοντες ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και φιλοξένησε στο Συνεδριακό της Κέντρο, το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαρτίου 2016, με θέμα «150 χρόνια Ελληνικός Τύπος στη χώρα του Νείλου».

Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκε η κυκλοφορία του ομώνυμου, με την εκδήλωση, φωτογραφικού λευκώματος, σε επιμέλεια του δημοσιογράφου και αρχισυντάκτη του «ΝΕΟΥ ΦΩΤΟΣ» καθώς και διαχειριστή της αιγυπτιώτικης ενημερωτικής ιστοσελίδας «ΠΥΡΑΜΙΣ», Νίκου Κάτσικα.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, Αλεξανδρινός δημοσιογράφος και Δ/ντής της «Εφημερίδας των Συντακτών» κ. Νικόλας Βουλέλης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια από την ελληνική πολιτεία, από κοινού με τις Ελληνικές Κοινότητες Αιγύπτου και τις ενώσεις Αιγυπτιωτών Ελλάδας για τη συντήρηση, ψηφιοποίηση και αξιοποίηση του πλούσιου υλικού από έντυπες εκδόσεις που φυλάσσεται σήμερα στο Γενικό Προξενείο της Αλεξάνδρειας και στα Αρχεία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς του Κοινοβουλίου κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Δημήτριος Πλευράκης, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στην Αθήνα, Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Άχμεντ Ελ Μπαντάουι, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης καθώς και η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας, Πρόεδρος του ομίλου εταιριών SofMedica και χορηγός του λευκώματος κα Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη.

Το πάνελ των ομιλητών της εκδήλωσης  txt

 Πλήρες ρεπορτάζ στο http://pyramisnews.gr/