Οι νέες εργασιακές σχέσεις, οι πολλαπλοί εργοδότες, οι διατάξεις για την κάρτα εργασίας, η ευρωπαϊκή οδηγία και η 11ωρη ημερήσια ανάπαυση

Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο ανάμεσα στα άλλα, ρυθμίζει το καθεστώς της παράλληλης εργασίας, αλλά και την κατάργηση του πέναλντι για τους συνταξιούχους που εργάζονται.

Αναλυτικά, στο σχέδιο νόμου ρυθμίζεται το ζήτημα ειδικών, ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως των «συμβάσεων μηδενικών ορών απασχόλησης» καθώς και της κατά παραγγελία απασχόλησης. Πρόκειται για ένα μοντέλο απασχόλησης, που ο εργοδότης μπορεί να καλεί τον απασχολούμενο όποτε τον χρειάζεται και να τον πληρώνει ανάλογα με την ώρα που έχει εργαστεί.

Αυτά τα μοντέλα απασχόλησης προσφέρουν ευελιξία στις επιχειρήσεις να προσαρμόζονται σε μεταβαλλόμενες ανάγκες, αλλά έχουν δημιουργήσει σοβαρές ενστάσεις σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ασφάλεια της απασχόλησης.

Ας εξετάσουμε κάθε έννοια ξεχωριστά:

  1. Νέες εργασιακές σχέσεις: Αναφέρεται σε τάσεις και αλλαγές στις συμβάσεις και τις σχέσεις εργασίας, λόγω τεχνολογικής εξέλιξης, αλλαγών στην οικονομία και ανάγκες εργαζομένων και εργοδοτών. Περιλαμβάνει μορφές ευελιξίας, μερικής απασχόλησης, τηλεργασίας, ελεύθερων επαγγελμάτων και άλλες.

  2. Πολλαπλοί εργοδότες: Αναφέρεται στην περίπτωση όπου ένας εργαζόμενος εργάζεται για πολλαπλούς εργοδότες ταυτόχρονα, είτε λόγω διαφορετικών εργασιών, είτε επειδή έχει παράλληλες εργασιακές σχέσεις (π.χ. μερική απασχόληση).

  3. Διατάξεις για την κάρτα εργασίας: Αναφέρονται σε νομικές απαιτήσεις για τη χρήση της κάρτας εργασίας για την απόδειξη της απασχόλησης ενός ατόμου. Μπορεί να απαιτείται για λόγους όπως η ασφάλεια, η φορολογία και η προστασία των εργαζομένων.

  4. Ευρωπαϊκή Οδηγία: Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζουν πρότυπα για τις χώρες μέλη σχετικά με διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών συνθηκών. Οι εθνικές κυβερνήσεις ενσωματώνουν αυτές τις οδηγίες στην εθνική νομοθεσία.

  5. 11ωρη ημερήσια ανάπαυση: Αναφέρεται στην απαιτούμενη χρονική διάρκεια ανάπαυσης μεταξύ δύο συνεχόμενων εργασιακών περιόδων. Συνήθως αναφέρεται σε χρονικό διάστημα 11 ωρών μεταξύ των βαρδιών ή των εργασιακών βαρδιών.

  6. Για τους συνταξιούχους προβλέπει:

    1)Κατάργηση πέναλτι 30% και παρακράτηση 10-15% του μισθού.

    2)Συνταξιούχοι με οφειλές, θα υπάρξει αύξηση πλαφόν στα 30.000€ με εισοδηματικά και περουσιακά κριτήρια.

Ειδικότερα  σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, η έκθεση του ΟΟΣΑ έδειξε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση από το τέλος – σε σύνολο 38χωρών χωρών μέλη του ΟΟΣΑ – αναφορικά με το επίπεδο του ετήσιου μισθού.

«Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της έκθεσης αυτής είναι και ο χρόνος απασχόλησης. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα ένας υπάλληλος εργάζεται κατά μέσο όρο ετησίως, είτε με μερική είτε με πλήρη απασχόληση, 1886 ώρες. Ενώ, ο μέσος όρος στις άλλες χώρες είναι στις 1752 ώρες», τόνισε ο εργατολόγος.

Σε παρόμοια επίπεδα με την Ελλάδα βρίσκονται οι εργαζόμενοι από την Κόστα Ρίκα, το Μεξικό και την Κολομβία. Στον αντίποδα βρίσκονται οι χώρες του Βορρά, όπου έχουν τον ελάχιστο χρόνο απασχόλησης σε ετήσιο επίπεδο.

«Τα επίπεδα αυτά που σημειώνονται στην χώρα μας δεν δείχνουν μόνο ότι οι ώρες εργασίας είναι πολλές, αλλά κι ότι γίνεται σε εντατικούς ρυθμούς», συμπλήρωσε ο κ. Καρούζος.

Ελπίζουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα η ΕΤΗΠΤΑ να μας ανακοινώσει τις επισημάνσεις της επι του εργασιακού νομοσχεδίου προς το Υπουργείο Εργασίας.