Σύμφωνα με δημοιεύματα στην sofokleousin.gr, την καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των αναδρομικών του εντεκαμήνου Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016, θα εξαγγείλει η κυβέρνηση κατά την προεκλογική περίοδο.

Πρόκειται για τα αναδρομικά που αφορούν στα δώρα και στις επικουρικές συντάξεις, τα οποία, παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όχι μόνο δεν χορηγήθηκαν αλλά υποχρεώθηκαν οι συνταξιούχοι να παραιτηθούν από τη διεκδίκησή τους.

Πληροφορίες αναφέρουν, το οφειλόμενο ποσό θα καταβληθεί σε τέσσερα χρόνια, από το 2023 έως και το 2026, προκειμένου να μοιραστεί το δημοσιονομικό βάρος.

Αναλυτικότερα, όταν το καλοκαίρι του 2020, δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ για την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, προέβλεπαν την καταβολή τους σε περίπου 250.000 δικαιούχους, οι οποίοι είχαν προσφύγει.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση, διαβεβαιώνει, ότι θα δώσει τα αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων, ακόμη και σε εκείνους που δεν προσέφυγαν, αλλά μόνο για τις κύριες συντάξεις.

Με δεδομένες τις αποφάσεις και το δεδικασμένο, που είχαν δημιουργήσει, οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν αναδρομικά για δώρα και επικουρικές, μπορούσαν να προσφύγουν και να δικαιωθούν.

Ωστόσο, με νομοθετική παρέμβαση, περιόρισε τις διεκδικήσεις, καθώς προέβλεψε ότι τα συνολικά αναδρομικά θα καταβληθούν, μόνο σε όσους πρόλαβαν να καταθέσουν αγωγές στη δικαιοσύνη μέχρι τις 31-7-2020, όταν τέθηκε σε ισχύ η διάταξη με την οποία το Δημόσιο πλήρωσε τα αναδρομικά από τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη μετά τις 31-7-2020 είτε δεν προσέφυγαν, δεν θα λάβουν καθόλου αναδρομικά, σύμφωνα με την κυβερνητική ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ.

Μάλιστα, νομοθέτησε διάταξη, σύμφωνα με την οποία, όποιος λάβει τα αναδρομικά της κύριας σύνταξης, παραιτείται από τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

Επίσης, διάταξη του ν. Βρούτση προέβλεψε ότι όποιος έλαβε τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων, παραιτείται από τα αναδρομικά επικουρικών και δώρων.

Για τη σχετική διάταξη προσέφυγαν στο ΣτΕ οι θιγόμενοι συνταξιούχοι, αλλά το ΣτΕ έκρινε, με πλειοψηφία, τον περασμένο Ιούνιο ότι η διάταξη του ν. Βρούτση δεν είναι αντισυνταγματική, που σημαίνει, ότι όποιος έλαβε τα αναδρομικά της κύριας σύνταξης, δεν μπορεί να διεκδικήσει και τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων, εκτός και εάν είχε προσφύγει έγκαιρα στα δικαστήρια.

Με την προεκλογική κυβερνητική στροφή, τα αναδρομικά θα δοθούν σε όλους, αλλά σε 4 ετήσιες δόσεις.