NEA POREIA ETIPTA

H ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΜΑΣ

Η Ένωσή μας διοικείται εδώ και χρόνια από την ίδια παράταξη.

Η κοινή πολιτική αντίληψη, παλαιότερων και σημερινών, εκπροσώπων της είναι η προτεραιότητα του επικοινωνείν έναντι του πράττειν, της εντύπωσης έναντι της ουσίας, της αποφυγής ανάληψης ευθύνης έναντι των πρωτοβουλιών για λύση προβλημάτων.

Είναι μια συντηρητική αντίληψη η οποία εφαρμοζόμενη στη γενική διακυβέρνηση οδήγησε στη χρεωκοπία.

Η ΕΤΗΠΤΑ, παραγωγικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δεν αντέχει άλλη απουσία σχεδίου και έλλειψη πράξεων.

Κι αυτό επειδή υπάρχουν στιγμές στη ζωή ενός σωματείου, που είναι ιστορικές για τη μετέπειτα πορεία του. Καθοριστικές για το μέλλον του και για τη ζωή όσων συμμετέχουν σε αυτό.

Τα τόσα χρόνια χειραγώγησης των Σωματείων και των Ομοσπονδιών από τους κραταιούς “Επαγγελματίες Συνδικαλιστές” παγίωσαν στην πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας την απαξίωση απέναντι στο ισχυρό όπλο που είναι η οργάνωση και ο συλλογικός αγώνας.

Η ΕΤΗΠΤΑ έχει αποξενωθεί από τον κόσμο για τον οποίο ιδρύθηκε να υπηρετεί και να προστατεύει. Η απροθυμία και αδιαφορία ενεργής συμμετοχής, η ηττοπάθεια και η παραδοχή ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει είναι το αποτέλεσμα της σημερινής τραγικής κατάστασης του σωματείου μας.

Τα χρόνια προβλήματα του κλάδου μας που αφορούν την ανεργία, την μείωση και σε πολλές περιπτώσεις μη καταβολή των αποδοχών, την παρέμβαση τρίτων στην λειτουργία και σύνθεση των ατελιέ, η τρομοκρατία και η επί χρόνια συρρίκνωση και συνεχής μείωση των συντάξεων καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για ριζοσπαστική ανανέωση του τρόπου λειτουργίας και των μορφών πάλης του σωματείου μας.

Και μόνο το γεγονός ότι από το 2008 έχει να υπογραφεί στο χώρο μας Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως και ότι δεν έχει γίνει βέβαια καμία σοβαρή κινητοποίηση διεκδίκησης για υπογραφή της, τα λέει όλα.

Διαδικασίες που στο παρελθόν δούλευαν για την οργάνωση και τον έλεγχο των μελών και των διαδικασιών, (γενικές συνελεύσεις, διοικητικά συμβούλια, εκλογές κ.α.) φανερώνουν μεθόδους χειραγώγησης με αποτέλεσμα την περαιτέρω απομάκρυνση εργαζόμενων και συνταξιούχων από το σωματείο.

Οι νέοι εργαζόμενοι, ειδικά αυτοί που έχουν εισέλθει στην αγορά εργασίας από το 2008 και μετά, με τα μνημόνια σε συνδυασμό με τον νέο νόμο Χατζηδάκη και την αλλαγή των νομικών πλαισίων για την εργασία έχουν την πεποίθηση ότι το σωματείο μας είναι πλέον παρωχημένο και μη αποτελεσματικό.

Οι εφαρμογές πολυμέσων (multimedia), η ψηφιακή και καλωδιακή τηλεόραση, είναι ήδη πραγματικότητες της αγοράς. Εξίσου ραγδαία αλλάζει και ο τομέας της αναπαραγωγής.

Η μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας τελειοποίησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι γεγονός πλέον ότι μπήκαμε σε νέα φάση της ζωής και της λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης στον τόπο μας. Η μαζική επέκταση της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας δημιουργεί ένα νέο τοπίο μέσα στο οποίο θα εργαζόμαστε, τροποποιεί σε σημαντικά σημεία το χάρτη των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων μας, τα όρια των δυνατοτήτων αλλά και των κινδύνων που βρίσκονται μπροστά μας

Στην αγορά διαμορφώνονται νέοι απαιτητικοί καταναλωτές. Ο ανταγωνισμός σε αυτό το πεδίο θα είναι σκληρότατος.

Ή κάνουμε τη μεγάλη αλλαγή και προχωρούμε σε Πράξεις Προόδου ή ακολουθούμε το δρόμο της “ελάχιστης προσπάθειας” και της “μέγιστης εντύπωσης” και καθηλωνόμαστε σε αδιέξοδα και άγονες ασκήσεις επικοινωνίας.

Η δημιουργία του συνδυασμού μας, μιας ανεξάρτητης κίνησης, η οποία δεν είναι αποτέλεσμα κομματικών διεργασιών ή προσωπικών φιλοδοξιών, στοχεύει ν’ αλλάξει το σκηνικό και να αποδείξει ότι τα ενεργά μέλη έχουν τη δύναμη να προωθήσουν νέες ιδέες, ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες. Να βγάλουμε το σωματείο μας από το φοβικό απομονωτισμό του, ακολουθώντας πορεία εξωστρεφή και καινοτόμα.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ - ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

Στόχος μας να καταστήσουμε το σωματείο μας:

Ακηδεμόνευτο (χωρίς μηχανισμούς και καπελώματα) 

Δημοκρατικό (με την οριζόντια συμμετοχή όλων, εργαζόμενων και συνταξιούχων), 

Σύγχρονο (με γρήγορους μηχανισμούς αντίδρασης, οργάνωσης, αλλά και ορθής χρήσης των νέων εργαλείων τεχνολογίας) 

Οραματικό ( Εντατική διεκδίκηση χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων για εκπαίδευση και δημιουργία θέσεων εργασίας από προγράμματα (ΟΑΕΔ - ΕΣΠΑ κλπ.), με την ενεργοποίηση ανθρώπων με εξειδικευμένες γνώσεις.

Πρέπει να γίνουν πολλά. Έχουμε τη θέληση, έχουμε τις ικανότητες, έχουμε το όραμα. Ρεαλιστικά, οργανωμένα και αποτελεσματικά. Να τολμήσουμε ένα ποιοτικό άλμα.

Είμαστε εδώ γιατί οραματιζόμαστε τη "Νέα Πορεία για την ΕΤΗΠΤΑ".

Είναι στο χέρι μας!