Στέγαση και βασικά είδη τραβούν την ανηφόρα όπως κατέδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύοντας ότι η καθημερινότητα είναι ένας συνεχής αγώνας επιβίωσης.

Το ράλι αυτό καταδεικνύει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται ειδικά τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Δεν είναι όμως μόνο τα βασικά είδη που τραβούν την ανηφόρα. Την ίδια ώρα, τον Ιούλιο και πάντα σε ετήσια βάση, με αυξητικό ρυθμο 30,9% κινήθηκε ο δείκτης στην ομάδα  Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα. 

Τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, οι ανάλογοι δείκτες κινήθηκαν με +12,6%  στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Επιπλέον, στελέχη της αγοράς προβλέπουν νέο κύμα ανατιμήσεων σε πολλούς κωδικούς προϊόντων από το Σεπτέμβριο της τάξης έως και του 20% σε είδη, όπως καθαριστικά, είδη προσωπικής υγιεινής, τυριά, σκευάσματα αλουμινίου κτλ.