Του ΑΛΦΡΕΔΟΥ ΑΛΟΣΚΟΦΗ του Γουίλλιαμ, κατοίκου Άνω Λιοσίων Αττικής

Προς

Τον πρόεδρο Γ. Μυλωνά και τον γενικό γραμματέα Χ. Κοντό της Ένωσης Τεχνικών Ημερησίου και Περιοδικού Τύπου Αθηνών που εδρεύει στην Αθήνα επί της οδού Αριστείδου αρ. 10-12 , όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

Μετά την υποβολή της παραίτησής μου στις 29/4/2022, στην οποία εξέθετα ορισμένες επισημάνσεις, δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου 2022 στην ιστοσελίδα της ΕΤΗΠΤΑ και μου κοινοποιήθηκε με δικαστικό κλητήρα εξώδικο στο οποίο οι υπογράφοντες πρόεδρος Γ. Μυλωνάς και γραμματέας Χ. Κοντός, μεταξύ άλλων αναφέρουν:

 

"Ενώ πιστεύαμε ότι στην προσπάθεια μας αυτή θα είστε αρωγός, πολλώ δε μάλλον εφόσον κατείχατε την θέση του Αντιπροέδρου, εσείς αναρτήσατε στον ιστότοπο «Τεχνικός Τύπου» και μάς αποστείλατε την από 29-03-2022 επιστολή στην οποία πέραν από την παραίτησή σας από την θέση αυτή, προβήκατε σε μια σειρά από αόριστες και κακόβουλες καταγγελίες που κυριολεκτικά αποτελούν αξεπέραστο μνημείο τερατολογίας, που κατασκευάσατε αδίστακτα στους σκοτεινούς μαιάνδρους των κροταφικών σας λοβών με την αμέριστη βοήθεια της νοσηρής φαντασίας σας. Και τούτο, διότι οι ισχυρισμοί σας αποτελούν φρικτή παραμόρφωση των πραγματικών γεγονότων και ανάλγητη κακοποίηση της αλήθειας, φανερώνουν, δε, ένα απύθμενο θράσος, εκπορευόμενο ασφαλώς από τον μοναδικό σας σκοπό να συκοφαντήσετε την Ένωση και να λασπολογήσετε εναντίον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε μια χρονική στιγμή που επιλέξατε, όχι τυχαία, αφού έχει προγραμματιστεί την 03-04-2022 η σύγκληση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.

Ειδικότερα, αναφέρεστε και δηλώνετε δημοσίως στην ανάρτησή σας και στο έγγραφο παραιτήσεώς σας ότι η ΕΤΗΠΤΑ εμφανίζει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ισότητας υπευθυνότητας και διαφάνειας. Σας προσκαλούμε και σας προκαλούμε να δηλώσετε ευθαρσώς στο κλάδο και να παρουσιάσετε τα στοιχεία εκείνα, τα οποία σάς οδήγησαν στα ανωτέρα συμπεράσματα".

 

Η ανωτέρω ανάρμοστη, υβριστική και προσβλητική συμπεριφορά αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται όποιος έχει διαφορετική άποψη και γνώμη.

Οι καταστατικές αρχές επιβάλλουν να δημοσιευθεί το κείμενο της παραίτησής μου, η ημέρα και ώρα σύγκλησης του διοικητικού συμβουλίου, η απαρτία και τα ονόματα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που ενέκριναν την αποστολή του εξώδικου, πράγμα που δεν έκαναν ο πρόεδρος και ο γραμματέας ως όφειλαν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

1) Ως γνωστόν σήμερα το σωματείο έχει εγγεγραμμένα και ταμειακώς ενήμερα μέλη περίπου 800 συνταξιούχους και 45 εργαζόμενους. Στο διοικητικό συμβούλιο με βάση το καταστατικό  (Κεφάλαιο Δ¨, Άρθρο 11), δεν μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι από δύο συνταξιούχοι οι οποίοι εκλέγονται με ειδικό τρόπο και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου σε εργασιακά θέματα, συλλογικές συμβάσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις. Ουσιαστικά η πλειοψηφία των μελών και οι βασικοί χρηματοδότες του σωματείου δεν έχουν δικαίωμα να μετέχουν με ίσους όρους στο διοικητικό συμβούλιο, σε αντίθεση με τα άλλα σωματεία του κλάδου στα διοικητικά συμβούλια των οποίων η συμμετοχή τους είναι ελεύθερη.

Υπάρχει ίση μεταχείριση των μελών; Είναι δημοκρατικός τρόπος αυτός; Όχι βέβαια!

Πάμε παρακάτω:

2) Πότε είδατε να δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του σωματείου η ημέρα και ώρα σύγκλησης του διοικητικού συμβουλίου ώστε όποιο μέλος επιθυμεί να το παρακολουθήσει να το γνωρίζει; Ποτέ!

3) Πότε δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου; (Κεφάλαιο Ε, Άρθρο 24) Ποτέ!

4) Πότε δημοσιεύθηκε η πολύ σημαντική μηνιαία έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής; Ποτέ!

5) Πότε δημοσιεύθηκαν οι μηνιαίες δαπάνες και τα έσοδα ώστε να ενημερώνονται τα μέλη άμεσα και με ευκρίνεια για τα οικονομικά στοιχεία του σωματείου; Ποτέ!

Υπάρχει ή δεν υπάρχει στα ανωτέρω αναφερόμενα θέμα διαφάνειας, υπευθυνότητας και αντίφασης στις καταστατικές αρχές;

Συνεχίζουμε:

6) Έλλειψη σοβαρότητας, ισότητας και δείγμα ιδιοκτησιακής λογικής αποτελεί η απαίτηση του  προέδρου Γ. Μυλωνά και του γενικού γραμματέα Χ. Κοντού να υποβάλουν τα μέλη του Δ.Σ. αίτηση στον γραμματέα προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα που απαιτούνται και πρέπει να έχουν ώστε να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Παγκόσμια πρωτοτυπία!

7) Έλλειμμα υπευθυνότητας και συντονισμού βεβαίως υπάρχει όταν διοικείς τρία (3) χρόνια και δεν είσαι σε θέση να εκτελέσεις επιτυχώς καταστατική συνέλευση αλλά και εκλογές στην ώρα τους ώστε να μην χρειαστεί να ζητούνται ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή διοίκηση.

8) Έλλειμμα αξιοκρατίας υπάρχει όταν γεμίζεις τα ψηφοδέλτια με ονόματα απλά και μόνο για να καλύψεις τον απαιτούμενο αριθμό. Είναι βασικό όσοι θέτουν υποψηφιότητα να γνωρίζουν ότι θα ασχοληθούν ενεργά και υπεύθυνα στο σωματείο. Θα αφιερώσουν χρόνο και εργασία προκειμένου να εκτελεστούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της παράταξης με την οποία εκλέγονται. 

9) Ούτε μια διαμαρτυρία, μια ανακοίνωση, ένα υπόμνημα, μια δημοσίευση για τους χαμηλούς μισθούς, τις οφειλές στους εργαζόμενους, τις πετσοκομμένες συντάξεις, την ακρίβεια, τα προβλήματα του Τύπου. Καμία συνάντηση με εκπροσώπους των εργοδοτών. Η ιστοσελίδα του σωματείου κενή περιεχομένου.

10) Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια ένταξης του σωματείου σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επαγγελματικές ενώσεις (πχ ΠΟΣΠΕΡΤ), ώστε να ισχυροποιηθεί η θέση του.( Κεφάλαιο Β’ Άρθρο 3ο).

Όσο για τους πρόσθετους λόγους που με οδήγησαν στην παραίτηση, τους γνωρίζουν πολύ καλά και ο πρόεδρος και ο γραμματέας. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μελών και της προσωπικότητάς τους, αποτελεί βασική υποχρέωση τους.

Όπως λοιπόν αποδεικνύεται από τα παραπάνω, οι επισημάνσεις στην παραίτησή μου  ούτε αόριστες είναι, ούτε «κατασκευασμένες αδίστακτα από τους σκοτεινούς μαιάνδρους των κροταφικών μου λοβών» είναι. Απεναντίας επισημαίνουν πραγματικά γεγονότα και υπαρκτά σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που για δικούς σας λόγους θεωρείτε αοριστολογίες και ευχολόγια.

Σας επιστρέφω λοιπόν τους απαράδεκτους και ανάρμοστους χαρακτηρισμούς του εξώδικου που μου αποστείλατε. Σας καλώ να πρωτοκολλήσετε και να δημοσιεύσετε την απαντητική μου επιστολή την οποία σας αποστέλλω με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και όχι με δικαστικό κλητήρα, όπως εσείς πράξατε.

 

Αθήνα 6/5/2022

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου

Αλφρέδος Αλοσκόφης

Μέλος της ΕΤΗΠΤΑ