Με καταγγελίες κατά του προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ, Σ. Καπάκου, τρία μέλη του ΔΣ, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση που συζητούσε τον Κανονισμό Υγείας. Οι Νίκος Καρούτζος, Άντζυ Σταθάτου και Κωνσταντίνος Δαυλός, καταγγέλλουν ότι επιχειρείται να γίνουν «δολίως αλλαγές σε καταστατικές διατάξεις» μετά από απαιτήσεις εργοδοτών. Μεταξύ άλλων, όπως καταγγέλλουν τα τρία μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, η πλευρά Καπάκου με τον κανονισμό Υγείας, δίνει την δυνατότητα σε εταιρίες παραγωγής να ασφαλίζουν το σύνολο του προσωπικού τους στον ΕΔΟΕΑΠ χωρίς να καταβάλλουν την εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών.

 Η ανακοίνωση των τριών μελών του ΔΣ:

«Σας ενημερώνουμε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ αποχωρήσαμε κατά τη συζήτηση του Κανονισμού Υγείας προκειμένου να μην επιστρέψουμε να καταστραφεί ο Οργανισμός ώστε να ικανοποιηθούν από το Προεδρείο οι απαιτήσεις των εργοδοτών και μέσω του Κανονισμού Υγείας να γίνουν δολίως αλλαγές σε καταστατικές διατάξεις που έχουν ψηφιστεί από τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ και ψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία από την Ελληνική Βουλή.

Δεν υποκύψαμε στον εκβιασμό του Προέδρου Σταύρου Καπάκου να ψηφίσουμε έναν κανονισμό έκτρωμα που ήλθε με τρία χρόνια καθυστέρηση και λίγο πριν τις εκλογές. Παρ ότι του ζητήσαμε να αποσύρει τις συγκεκριμένες διατάξεις που μπήκαν μετά από αίτημα του εκπροσώπου των εργοδοτών αυτός επέμενε να τις υποστηρίζει, να υποστηρίζει ένα έκτρωμα. Και είναι έκτρωμα γιατί:

Ανοίγει διάπλατα την πόρτα στις εταιρίες παραγωγής ώστε να ασφαλίζουν το σύνολο του προσωπικού τους στον ΕΔΟΕΑΠ χωρίς να καταβάλλουν την εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών. Αυτό θα έχει ως παρενέργεια να οδηγηθεί ακόμα και ο κλάδος υγείας σε κατάρρευση και να εκμηδενιστούν οι συντάξεις και τα εφάπαξ λόγω αύξησης του αριθμού των ασφαλισμένων χωρίς να εισπράττονται τα ανάλογα έσοδα. Επιπλέον αποτελεί δώρο στους εργοδότες οι οποίοι αφού έχασαν την προσφυγή κατά του 2% στο ΣτΕ τώρα από την πίσω πόρτα να μεταφέρουν τους εργαζόμενους των καναλιών σε εταιρίες παραγωγής χωρίς να πληρώνουν τα αναλογούντα στον ΕΔΟΕΑΠ.
Εναρμονίζουν την ασφάλιση των ανέργων με τις διατάξεις του ΕΦΚΑ κάνοντας τον ΕΔΟΕΑΠ, ΕΦΚΑ.
Νομιμοποιούν την εκ περιτροπής απασχόληση αλλά και την ημιαπασχόληση κάνοντας ένα ακόμα δώρο στους εργοδότες και παραβιάζοντας τη διάταξη του καταστατικού που τους υποχρεώνει ανεξαρτήτως σύμβασης να καταβάλλουν εισφορές ίσες με τις προβλεπόμενες για τον ελάχιστο μισθό που προβλέπεται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Δεν υπάρχει καμία αναλογιστική μελέτη η οποία θα αποκάλυπτε την τεράστια αύξηση δαπανών του ΕΔΟΕΑΠ και στην ουσία την κατάρρευση και των τριών κλάδων (Υγεία, Επικούρηση, Εφάπαξ)
Καταστρατηγούν τον καταστατικό αλλά και το νόμο με τον οποίο ρυθμίζεται η λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ

Αγαπητοί συνάδελφοι

Είναι αλήθεια πως δεν είναι η πρώτη φορά που αποχωρούμε από τα ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ για να εμποδίσουμε τη λήψη αποφάσεων που είναι καταστροφικές για τον Οργανισμό και τους Ασφαλισμένους του. Το κάναμε για παράδειγμα όταν ο Σταύρος Καπάκος επιχείρησε να επιβάλλει να ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ συνταξιούχοι με μόλις τρία χρόνια ασφάλισης στον Οργανισμό, τροποποιώντας το καταστατικό και πάλι δολίως και παρ ότι το Υπουργείο Εργασίας είχε γνωμοδοτήσει ότι μια τέτοια διάταξη δεν ισχύει για τον ΕΔΟΕΑΠ. Δηλαδή ήθελαν να εξομοιώσουν τους ασφαλισμένους που επί χρόνια καταβάλλουν μεγάλες εισφορές με ασφαλισμένους που έχουν πληρώσει ελάχιστα χρήματα στον Οργανισμό και στην ουσία να διαλύσουν τις παροχές του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και να ανοίξουν την πόρτα για εικονικές ασφαλίσεις στα ΜΜΕ προκειμένου να απολαμβάνουν ημέτεροι παροχές που δεν δικαιούνται.

Δυστυχώς όλα αυτά που γίνονται στον ΕΔΟΕΑΠ δείχνει ότι ο Πρόεδρος Καπάκος και όσοι εξακολουθούν να συμπορεύονται με αυτόν είναι άκρως επικίνδυνοι για τη μελλοντική ύπαρξη του Οργανισμού. Αντί να υποστηρίζουν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και τη μελλοντική βιωσιμότητα του Οργανισμού έχουν υποταχθεί πλήρως στις απαιτήσεις των εργοδοτών ώστε σταδιακά να μας οδηγήσουν στον ΕΟΠΥΥ. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό όποιο κι αν είναι το κόστος.

Νίκος Καρούτζος - Μέλος ΔΣ και πρώην Πρόεδρος και ΓΓ
Άντζυ Σταθάτου - Μέλος ΔΣ και πρώην Γενική Γραμματέας
Κωνσταντίνος Δαυλός - Μέλος ΔΣ και πρώην Πρόεδρος ΤΥΠ»

https://www.iefimerida.gr/