Επιμένουν στην κατάργηση της εισφοράς του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ οι εκδότες και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, παρά την απόρριψη των προσφυγών τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας "http://www.typologies.gr", μετά την απόφαση του ΣτΕ εντάθηκαν οι πιέσεις προς συγκεκριμένα υπουργεία της κυβέρνησης για την κατάργηση της εισφοράς. Δημόσια το ζητούν οι ιδιοκτήτες των καναλιών της περιφέρειας, ενώ οι εκδότες της ΕΙΗΕΑ το θέτουν έμμεσα, ζητώντας ανταποδοτική επιδότηση για την ισχύ του 2%. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετά τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που συζητούσε την κατάργηση του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, στην ίδια άποψη προσχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος φέρεται να συζητά με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών.

Σημαντικό θέμα σε αυτές τις εξελίξεις είναι ο έλεγχος που διενεργεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα οικονομικά του Ταμείου των ΜΜΕ, θεωρώντας πως ανήκει στους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Κάτι που δεν ισχύει, ωστόσο εντάχθηκε στους φορείς αυτούς με απόφαση του πρώην υπουργού Εργασίας στο τέλος του 2019.

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ αποδέχθηκε τον έλεγχο, σε αντίθεση με το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, που τον καθυστέρησε με επιχείρημα την πανδημική κρίση, καταγράφοντας μόνο τη διαφωνία του στο γεγονός ότι ανήκει στους φορείς γενικής κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τυχόν κατάργηση του πόρου του 2% θα οδηγήσει ουσιαστικά σε θάνατο τον ΕΔΟΕΑΠ, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση του πόρου.
Προηγουμένως είχαν προηγηθεί ισχυροί κλυδωνισμοί καθώς με το νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό είχε καταργηθεί το Αγγελιόσημο με αποτέλεσμα τότε ο Οργανισμός να βρεθεί ένα βήμα πριν από το κλείσιμο.

------------------------------------------------------------- 

Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ 2% ΥΠΕΡ ΕΔΟΕΑΠ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
κ.  Κωστή Χατζηδάκη
Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για τα ΜΜΕ
κ. Θεόδωρο Λιβάνιο

Ημερομηνία, 13 Απριλίου 2021
Αρ.πρωτ. 384                           

                            

Θέμα: Κατάργηση εισφοράς 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Σας είναι ασφαλώς γνωστό ότι με την πρόσφατη Απόφαση του ΣτΕ με την οποία απερρίφθησαν οι προσφυγές των Ενώσεων Περιφερειακών ΜΜΕ, «επισημοποιήθηκε» κατά κάποιο το χαράτσι του 2% επί του τζίρου υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ που μας επέβαλλε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι ελπίδες μας για δικαστική λύση στο οξύ αυτό πρόβλημα δεν επιβεβαιώθηκαν.

Αυτό μας οδηγεί εκ νέου στην αφετηρία και στην ανάγκη αναζήτησης πολιτικής διεξόδου στο αδιέξοδο στο οποίο έχουμε οδηγηθεί.

Η Κυβέρνησή σας δείχνει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, ειδικά για τα ΜΜΕ της Περιφέρειας που βρίσκονται εξαιτίας της πανδημίας σε οικτρή οικονομική κατάσταση. Γι’ αυτό άλλωστε με τη ρύθμιση του άρθρου 50 του Ν4779/21 ενέταξε σε πρόγραμμα κρατικής χρηματοδότησης τις οφειλές των επιχειρήσεων Περιφερειακών ΜΜΕ από την εισφορά αυτή για την περίοδο 2017-2020.

Όμως όπως αντιλαμβάνεστε, το πρόβλημα δεν λύθηκε, απλώς μετατοπίστηκε στο χρόνο! Και μετά βεβαιότητας θα δημιουργήσει νέες γενιές οφειλών και θα μεταβληθεί σε μόνιμη εστία τριβών και αντιπαραθέσεων ώστε μετά από κάποιο διάστημα να υποχρεωθεί και πάλι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανάλογες ρυθμίσεις και πάει λέγοντας…

Μόνη λύση είναι η πλήρης κατάργηση της άδικης αυτής επιβάρυνσης, ειδικά για τα περιφερειακά ΜΜΕ που και από το αγγελιόσημο (το οποίο υποτίθεται ότι αντικατέστησε η εισφορά του 2%) δεν επιβαρύνονταν και το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους εξακολουθεί να μην καλύπτεται από τις παροχές του ΕΔΟΕΑΠ!

Παρακαλούμε επίσης να ληφθεί υπόψη και η ίδια η Απόφαση του ΣτΕ η οποία απέρριψε τις προσφυγές μας με το σκεπτικό ότι η εισφορά δεν μπορεί να θεωρηθεί φόρος αλλά «πρόσθετη εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται (!), δηλαδή οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ είναι ο μόνος επιχειρηματικός κλάδος που βαρύνεται με πολλαπλές εργοδοτικές εισφορές την ώρα ακριβώς που αυτές μειώνονται για όλους τους άλλους κλάδους!

Για τους λόγους αυτούς ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση που έχει κάνει «σημαία» της τη μείωση των εισφορών, θα ικανοποιήσει άμεσα το πάνδημο αυτό αίτημα όλων των Ενώσεων ιδιοκτητών και θα καταργήσει την άδικη αυτή εισφορά ή έστω θα εξαιρέσει από αυτήν τα Περιφερειακά ΜΜΕ.

Θα είναι μια πράξη συνέπειας, σωφροσύνης αλλά και δικαιοσύνης!

-----------------------------------------------------------------

 ► Εισφορά διαδικτυακής διαφήμισης υπέρ ΕΔΟΕΑΠ - Τι ισχύει; Διαβάστε πατώντας ΕΔΩ μια σύντομη και εμπεριστατωμένη ιστορική αναδρομή. Λαχείο συντακτών και αγγελιόσημο που θα σας προβληματίσει ιδιαίτερα.  Ποια ακόμη εισφορά επιβάλλεται ή αλλιώς, ποιος άλλος θα «πληρώσει το μάρμαρο»;