Δεν έγινε καμία αύξηση μισθών. Μείωση εισφορών έγινε.

Οι βασικοί μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του Μαϊου 2007!

Δεν εχω λόγια να εκφράσω την αγανάκτησή μου για τον τρόπο με τον οποίο κυβέρνηση και ΜΜΕ, παρουσιάζουν  ως "αυξήσεις" μισθών την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή για το 2021 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 

Για παράδειγμα μάλιστα αναφέρουν μισθούς της τάξης των 6.500€ (αλήθεια ποιός τα παίρνει σήμερα στον ιδιωτικό τομέα;) για να μας δείξουν το μέγεθος του"κέρδους".

Προσπαθούν με εύσχημο τρόπο να μας παρουσιάσουν τη μείωση των εισφορών ως το μεγάλο κέρδος στις αποδοχές των ταλαίπορων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι οι εργοδότες οφελούνται περισσότερα από τις μειώσεις αυτές.

Δεν μας λένε τίποτα όμως για την αναβολή για δεύτερη φορά μάλιστα της διαδικασίας για την διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου.

Δεν αναφέρουν τίποτα κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και ΜΜΕ για τις υπέρογκες αυξήσεις που υπερβαίνουν το 20% στα είδη σούπερ μάρκετ, ενδυσης, υπόδησης κλπ. Σε μια περίοδο μάλιστα αποπληθωρισμού που αν μη τι άλλο θα έπρεπε τουλάχιστον να παραμείνουν στάσιμες.

Όσο για τους ημιαπασχολούμενους με 4ωρα δεν μας είπαν πόσο πλούσιοι θα γίνουν!

Στους μισθούς, στον ιδιωτικό τομέα η "αύξηση" από 1-1-2021 θα προέλθει από τη μείωση κατά 1.65% των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή για το 2021 της επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα παραμείνουν μηδενικές για εργαζομένους με μεικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 780 ευρώ και θα αυξηθούν για εργαζομένους με μεικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 780 ευρώ και άνω, μειώνοντας ουσιαστικά το όφελος.

Οι αυξήσεις στις κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα οφείλονται στο γεγονός ότι, εξαιτίας της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, από 1-1-2021 οι φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές, δηλαδή αυτές που θα απομένουν μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων, θα είναι αυξημένες. Ετσι, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα υπολογίζονται από 1-1-2021 επί αυξημένων φορολογητέων μηνιαίων αποδοχών, με αποτέλεσμα να αυξηθούν.

Αναλυτικά παραδείγματα 

Οι μισθωτοί κερδίζουν (14 μισθοί το έτος):

  •   8 ευρώ το μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ
  • 10 ευρώ το μήνα για μικτούς μισθούς της τάξης των 800 ευρώ
  • 12 ευρώ το μήνα για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.000 ευρώ
  • 14 ευρώ το μήνα για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.200 ευρώ
  • 18 ευρώ το μήνα για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.500 ευρώ

Οι εργοδότες κερδίζουν (14 μισθοί το έτος):

  • 12 ευρώ το μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ
  • 14 ευρώ το μήνα για μικτούς μισθούς της τάξης των 800 ευρώ
  • 18 ευρώ το μήνα για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.000 ευρώ
  • 21 ευρώ το μήνα για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.200 ευρώ
  • 27 ευρώ το μήνα για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.500 ευρώ