ELLHNIKH-SHMAIA.png

Η επανάσταση του 1821 είναι η πρώτη και η πιο σπουδαία απόπειρα συλλογικής απελευθερωτικής δράσης των Ελλήνων στη νεότερη ιστορία μας. Ήταν η εποχή εκείνη που ωρίμασαν οι συνθήκες και οι καταστάσεις για το ξεσήκωμα του ελληνισμού. Το '21 δεν εξεγέρθηκαν απλώς οι Έλληνες ενάντια στους Τούρκους. Εξεγέρθηκαν οι εξαθλιωμένοι από την πείνα και τη φτώχεια.

Από εκείνο το σημείο και μετά ξεκινάει μια μεγάλη περιπέτεια του ελληνικού έθνους. Μια περιπέτεια γεμάτη από πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες για γεωγραφική, πολιτική και οικονομική σταθεροποίηση της χώρας με δημοκρατία και ελευθερία.

Σήμερα όμως, η χώρα μας «παραπαίει».

Η οικονομία «παλινδρομεί».

Οι αντοχές της κοινωνίας εξασθενούν.

Οι αβεβαιότητες, ενδογενείς και εξωγενείς, διογκώνονται.

Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται.

Εμείς λοιπόν οι νεότεροι, έχουμε μια μεγάλη υποχρέωση: να υπενθυμίσουμε στον αδιάφορο νεοέλληνα που περιφέρεται άσκοπα τριγύρω, στον νεοέλληνα που αφήνεται νωχελικά να του διαμορφώνουν τη γνώμη αμφίβολες πηγές μαζικής πληροφόρησης, ότι τελικά η δικαίωση της ιστορικής του παρουσίας στους αιώνες, απαιτεί νέους προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες.

Γιατί η επανάσταση του '21 είναι ένα παράδειγμα του πώς οι καταπιεσμένοι, ενωμένοι μπορούν να ανατρέψουν τους καταπιεστές τους. Αυτή είναι και η πραγματική σημασία της σημερινής ημέρας.