AITISI PROSOPIKHS DIAFORAS

Tην εγκύκλιο με τις οδηγίες για την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2019 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στα 650 € και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 € και ισχύουν χωρίς ηλικιακή διάκριση.

Ο κατώτατος μισθός προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε διαμορφωμένη τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώσουν τη μεταβολή αποδοχών, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, υποβάλλοντας στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» έως τις 28/02/2019 το έντυπο Ε4 (Πίνακας Προσωπικού),συμπληρωμένο μόνο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών.

epidomata-gamoy.png

Τις προσαυξήσεις των τριετιών -που φτάνουν έως και το 30% του κατώτατου μισθού- δηλαδή σήμερα έως και τα 195 ευρώ δικαιούνται μόνον οι υπάλληλοι αλλά και οι εργατοτεχνίτες που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα προϋπηρεσίας έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Όσοι συμπληρώνουν τριετίες προϋπηρεσίας μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, δεν δικαιούνται γι' αυτόν τον χρόνο προσαύξηση, αφού με νόμο του 2012 η εξέλιξη των 3ετιών «πάγωσε» μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%.

Πριν καλά - καλά ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, νέος πονοκέφαλος εμφανίζεται με την προσωπική διαφορά.

Νέες αιτήσεις πρέπει να υποβάλλουν οι συνταξιούχοι για να μην χάσουν χρήματα. Η αίτηση έχει τον χαρακτήρα ένστασης και αφορά όλους.

Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, και Ταμείων ΔΕΚΟ πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ, ενώ οι συνταξιούχοι του Δημοσίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έτσι ώστε να λάβουν γνώση του επανυπολογισμού της σύνταξής τους με τα έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης, τον μισθό που καθορίζει την ανταποδοτική σύνταξη που λαμβάνουν, τις κρατήσεις που τους έχουν επιβληθεί, αλλά κυρίως τα ποσά των προσωπικών διαφορών.

Σε μια συνολική λύση προσανατολίζεται η κυβέρνηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων εφόσον υπάρξει απόφαση δικαστηρίου και στο μέτρο που επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, σημείωσε ο Τάσος Πετρόπουλος, ενώ επαναβεβαίωσε την αναστολή του μέτρου για τις συντάξεις χηρείας.

Αυτό υπογράμμισε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ1. Ο Υφυπουργός επανέλαβε για μια ακόμη φορά την αναστολή του μέτρου για τις συντάξεις χηρείας λέγοντας ότι «θα νομοθετήσουμε την αναβολή της έναρξης του μέτρου.

Υπενθυμίζεται πως το ηλικιακό όριο των 55 ετών που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου ίσχυσε πρώτη φορά για θανάτους ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Από την προσωρινή διοίκηση της ΕΤΗΠΤΑ εκδόθηκε ανακοίνωση - πρόσκληση έκτακτης εκλογοαπολογστικής γενικής συνέλευσης στην οποία καλούνται τα μέλη την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 στην πρώτη Εκτακτη Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Κλάδου μας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ενωσης (Αριστείδου 10 -12, 2ος όροφος) και ώρα 11:00 π.μ.

Σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας από την πρώτη σύγκλιση της Εκτακτης Εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης, η δεύτερη επαναληπτική θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 στον ίδιο τόπο και χρόνο.

Σε περίπτωση μη νόμιμης απαρτίας η Εκτακτη Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 και ώρα 11:00 π.μ., στο ξενοδοχείο RADISSON BLU PARK HOTEL ATHENS (Παλιό Park Hotel), Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10, κοντά στο Πεδίον Αρεως. (Δείτε τον χάρτη)

Τα θέματα της Εκτακτης Εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης είναι τα εξής:

  1. Εκλογή Προέδρου Γενικής Συνέλευσης
  2. Eκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για διεξαγωγή Αρχαιρεσιών για την ανάδειξη Τακτικής Διοίκησης του Σωματείου σύμφωνα με την απόφαση 2617/2018 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών
  3. Εγκριση οικονομικού απολογισμού χρονικής περιόδου 1-11-2018 έως 24-2-2019
  4. Εγκριση προϋπολογισμού χρονικής περιόδου 25-2-2019 έως 30-4-2019
  5. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
  6. Εκλογικός Κατάλογος 2019
  7. Εγγραφές νέων μελών
  8. Λήψη απόφασης για κήρυξη απεργίας και στάσεων εργασίας σε οποιονδήποτε εργοδότη και επιχείρηση και εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για την υλοποίηση της απόφασης αυτής
  9. Απόφαση για ορισμό προσωπικού ασφαλείας για τις απεργιακές κινητοποιήσεις
  10. Λογοδοσία έργου Διοικητικού Συμβουλίου, παραίτηση Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και προκήρυξη Αρχαιρεσιών

Οι ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ θα πραγματοποιηθούν στα Γραφεία της ΕΤΗΠΤΑ (Αριστείδου 10 – 12) στον 2ο ΟΡΟΦΟ
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 & ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 (8:00 π.μ. – 8:00 μ.μ.)
(H συμμετοχή των μελών της Ενωσης στην Γενική Συνέλευση και στις Αρχαιρεσίες είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για το δικαίωμα οικονομικής ενίσχυσης Χριστουγέννων και Πάσχα των ανέργων).