Λάβαμε από τον τέως Γενικό Γραμματέα της ΕΤΗΠΤΑ Χαράλαμπο Κοντό την παρακάτω επιστολή - ανακοίνωση που απηχεί τις απόψεις του και δημοσιεύουμε αυτούσια.

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

(Όχι άλλο εμπαιγμό)

Συνάδελφοι/σες

Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ενημερώσω ως τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΤΗΠΤΑ, και να σας εκθέσω τους λόγους που με ανάγκασαν να μην συμμετέχω στις πρόσφατες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου δι­οικητικού συμβουλίου.

Βασική προϋπόθεση συμμετοχής σε ένα ψηφοδέλτιο είναι ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια μεταξύ των υποψηφίων και η αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών.

Δυστυχώς κατά τη θητεία μου ως Γενικός Γραμματέας στο απελθόν Δ.Σ. και παρά την ουσιαστική στήριξη μου προς τον Γ. Μυλωνά, διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει σύμπνοια, ειλικρίνεια, και ουσιαστικό ενδιαφέρον για το σωματείο μας.

Απλά να περνά ο καιρός, να δίνονται υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, μέχρι εξαντλήσεως του αποθεματικού. Ισόβιος πρόεδρος με όποιο τίμημα. Κανένα ενδιαφέρον και καμία προοπτική για το μέλλον.

Οι συνεχείς παραιτήσεις και αποχωρήσεις ικανών και έμπειρων στελεχών (Γραμματέας, Αντιπρόεδρος) κάθε άλλο παρα τυχαίες είναι. Η μη συμμετοχή άλλου συνδυασμού στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, εκτός από πρωτοφανές γεγονός στα χρονικά του συλλόγου μας, είναι και τρανή απόδειξη της εγκατάλειψης και απαξίωσης του σωματείου.

Τι έχει προσφέρει αλήθεια από το 2008 μέχρι σήμερα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους η ΕΤΗ­ΠΤΑ;

Για να γίνω σαφέστερος θα παραθέσουμε γεγονότα.

|Μπορεί να μας εξηγήσει, ο πρώτος πλέον στην ιστορία του σωματείου συνταξιούχος πρόεδρος, γιατί παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του για ένταξη των μελών μας στον ΕΔΟΕΑΠ δεν μας συμπεριέλαβαν στο νομοσχέδιο;

Μπορεί να μας εξηγήσει γιατί επανήλθε πάλι στο θέμα με νομικές διαδικασίες οι οποίες εκτός του ότι είναι χρονοβόρες με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, έχουν εξαιρετικά αμφίβολο αποτέλεσμα;

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προσφυγή; Τι πραγματικά έχει προχωρήσει δύο χρόνια τώρα από νομικής πλευ­ράς; Πόσο θα τραβήξει και αν έχουν νόημα πλέον όλα αυτά μετά την απαντητική επιστολή του ΕΔΟΕΑΠ, η οποία δημοσιοποιήθηκε με καθυστέρηση 40 ημερών και ήταν σαφέστατη επί του θέματος, τονίζοντας ότι η όποια διεύρυνση μπορεί να γίνει μόνο με νομοθετική ρύθμιση, τροποποίηση των διατάξεων του ν. 4498/2017 και διασφάλιση της οικονομικής επάρκειας του οργανισμού. Ουσιαστικά ρίχνει το «μπαλάκι» στο υπουργείο Εργασίας.

Στη συνέχεια πρεπει να αποσταλεί νέα επιστολή στον Υπουργό Εργασίας αναφορικά με το θέμα, να περι­μένουμε την απάντησή του και αν είναι αρνητική να προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες. Μέχρι τότε ζήσε Μάη μου να φάς τριφύλλι.

‘Ένα επίσης μεγάλο λάθος της ΕΤΗΠΤΑ είναι η αναφορά στην επιστολή της προς τον ΕΔΟΕΑΠ μόνο για 261 συνταξιούχους ενώ θα έπρεπε να αναφέρεται για το σύνολο των συνταξιούχων-μελών της συν τα προ­στατευόμενα μέλη των συνταξιούχων, δηλ.: 800Χ2=1.600 άτομα.

Κατά τη γνώμη μου πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα που κατέβαλαν οι συνταξιούχοι και οι χήρες στον λογαριασμό της ΕΤΗΠΤΑ , διότι ας μη κοροϊδευόμαστε αυτή η υπόθεση αλλιώς ξεκίνησε και άλλη τροπή έχει πάρει. Λεφτά για πέταμα πλέον δεν υπάρχουν, αλλά και κανένα ουσιαστικό όφελος για τους παλιούς συνταξιούχους.

|Τελευταία μας προέκυψε και νέα ανακάλυψη, ετεροχρονισμένη: Κίνηση νομικών διαδικασιών εργαζομένων στις πρώην επιχειρήσεις του Γ. Τράγκα για την διεκδίκηση δεδουλευμένων διαφορές αποδοχών αποζη­μιώσεις και ένσημα προ δεκαετιών. Σε δουλειά να βρισκόμαστε να λέμε ότι κάτι κάνουμε. Με ποια κριτήρια, με ποιες προϋποθέσεις αλήθεια και με ποιο κόστος; Να δίνουμε δουλειά στη νομική υπηρεσία και ό,τι να ‘ναι.

|*Όλοι γνωρίζετε την χρονοβόρα διαδικασία που ζήσατε και τα χρόνια που χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταξιοδότησής σας.

Οφείλουν λοιπόν, και έχουν υποχρέωση ως εκπρόσωποι του κλάδου, ο πρόεδρος και ο γραμματέας να μας ενημερώσουν όλους πότε κατέθεσαν το αίτημά τους για συνταξιοδότηση και με ποιες προϋποθέσεις και κριτήρια κατάφεραν σε χρόνο εξπρές να συνταξιοδοτηθούν, ώστε να ενημερωθούν για την διαδικασία και να επωφεληθούν και τα μέλη του σωματείου.

Αυτά δεν τα κρατάνε μυστικά κ. Μυλωνά. Δεν πρόκειται για προσωπικά δεδομένα.

Η μήπως υπάρχει λόγος;

Όλα στο φως λοιπόν. Τώρα!

|Σε πρόσφατο έλεγχο διαπίστωσα ότι 350 εργαζόμενοι συνάδελφοι χρωστούν συνδρομές της τάξης των 150.000€! Μάλιστα πόλλοι από αυτούς είναι σήμερα στο Δ.Σ. Έλεος!!!

Κλήθηκαν λοιπόν να ψηφίσουν καταβάλλοντας το ποσό των 10€ ρυθμίζοντας το υπόλοιπο ποσό του χρέους τους σε ισόποσες δόσεις, απλά και μόνο για να ψηφίσουν ενώ θα έπρεπε στην ουσία να είχαν διαγραφεί. Αυτά λέει ο νόμος 1264/82 και αυτά λέει το καταστατικό μας.

|Ακόμα περιμένουμε τις απαντήσεις στις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί κατά της εκλογικής διαδικασίας από την εφορευτική επιτροπή και κατ΄ επέκταση από τον Γ. Γραμματέα που έχει και την ευθύνη της ενημέ­ρωσης.

|Δεν δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης μέχρι σήμερα ως έχουν υποχρέωση.

Τι συμβαίνει; Τι δεν πάει καλά; Γιατί τόση καθυστέρηση; Οι ενστάσεις κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο;

|Ποιο αποτέλεσμα είχε το υπόμνημα των 600€ που καταβάλαμε για τις συντάξεις στην κα Β.Ρ.;

|Υπάρχουν άλλα ποσά που έχουμε λαμβάνειν από τον ΕΦΚΑ για το Αγγελιόσημο;

|Επισημαίνουμε ότι η Εξελεγκτική Επιτροπή εκτός από τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο του σω­ματείου εποπτεύει για την τήρηση του νόμου και του Καταστατικού στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η Εξελεγκτική Επιτροπή έχει δικαίωμα να βλέπει και να ελέγχει οποτεδήποτε όλα τα βιβλία που τηρεί το Σωματείο και να υποβάλει σχετικές εκθέσεις.

Ο ρόλος της είναι σημαντικός και έχει υποχρέωση και πρέπει να πάρει θέση σε όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Συνάδελφοι/σες

Εμπιστεύτηκα ένα άτομο που δυστυχώς, το λέω με μεγάλη λύπη, δεν άξιζε, πιστεύω να γίνομαι αντιληπτός.

Θέλω για μια ακόμη φορά να επισημάνω ότι ο κλάδος μας δυστυχώς ακολουθεί τον δρόμο του αφανισμού

Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται το σωματείο μας αφού τα 14 τελευταία χρόνια χάσαμε ότι είχαμε αποκτήσει με θυσίες και αγώνες και πλέον δεν τους προσφέρει στην ουσία τίποτα, αλλά και οι συνταξιούχοι που δεν βλέπουν φως στον ορίζοντα, σφυρίζουν αδιάφορα. Από τα 2000 εγγεγραμμένα μέλη μετα βίας προσέρχονται 350 στις εκλογές και με διάφορα τερτίπια ψηφίζουν χωρίς να γνωρίζουν ούτε εξ όψεως τους υποψήφιους.

Κάτι πρέπει να γίνει. Η λύση είναι στα χέρια κάθε εργαζόμενου και κάθε συνταξιούχου. Χρειάζεται μια δι­οίκηση που πραγματικά να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του κλάδου, των εργαζομένων και των συντα­ξιούχων και όχι για τις καρέκλες.

Εμείς, (και λέμε εμείς γιατί είμαστε αρκετοί) όσο αντέχουμε ακόμα, θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, θα σας ενημερώνουμε και θα πρωταγωνιστήσουμε στην προσπάθεια ανανέωσης και ενδυνάμωσης της ΕΤΗ­ΠΤΑ. Μια ιστορία 90 ετών δεν επιτρέπεται να χαθεί γιατί κάποιοι φροντίζουν αποκλειστικά και μόνο για την δική τους επιβίωση.

Με εκτίμηση

Χαράλαμπος Κοντός

τ. Γεν. Γραμματέας

μέλος της ΕΤΗΠΤΑ

Υ.Γ. Με την παράκληση να αναπτυχθεί στο sιte της ΕΤΗΠΤΑ και στον ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΥΠΟΥ