ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Αχαρνών 29, 6ος όροφος,
Τηλ: 210-52 78 824.
TΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ
(Aνεργία, Aσθένεια, Έξοδα κηδείας)
Αχαρνών 27, 5ος όροφος,
Τηλ: 213-2169496 & 213-2169498.
(+30) 697 465 8009
Γ Διεύθυνση Ασφάλισης Παροχών
(τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ - ΤΑΤΤΑ)
ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Αχαρνών 29, 6ος όροφος,
Τηλ: 210-52 78 824.
TΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ
(Aνεργία, Aσθένεια, Έξοδα κηδείας)
Αχαρνών 27, 5ος όροφος,
Τηλ: 213-2169496 & 213-2169498.
Ο Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης, περιλαμβάνει όλες τις εισφορές και τις αποδοχές από το 2002 και μετά οπότε ο ασφαλισμένος μπορεί να υπολογίσει, έστω κατά προσέγγιση το μέσο όρο των αποδοχών του.
(Για τον ατομικό λογαριασμό ασφάλισης, στο efka.gov.gr επιλέγετε από το μενού την επιλογή «Ασφαλισμένοι» και στη συνέχεια εάν είστε μισθωτός, την αντίστοιχη επιλογή, οπότε εμφανίζεται η επιλογή Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης).
Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται με τα στοιχεία του Taxisnet
Δείτε εδω τον ατομικό λογαριασμό ασφάλισης σας:
Δείτε τo Ενημερωτικό Σημείωμα της Σύνταξής σας επιλέγοντας το παρακάτω Link:
https://apps.ika.gr/eAccess/login.xhtml
Συνδεόμαστε με κωδικούς TAXISNET (user name και password) και στη συνέχεια μας ζητά τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ.
Δείτε τα ένσημά σας επιλέγοντας το παρακάτω Link:
https://www.atlas.gov.gr/ATLAS/Atlas/Login.aspx
Βάζουμε τους κωδικούς της Εφορίας (user name και password) και στη συνέχεια μας ζητά τον ΑΜΚΑ
Για να δείτε τα Ενημερωτικά Δελτία Επικουρικών Συντάξεων θα μεταβείτε στην ιστοσελίδα του ΕΤΕΑΕΠ
https://reports.eteaep.gov.gr/users/login
και θα συνδεθείτε μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (κωδικοί TAXISNET).
(όπως δείχνει η εικόνα)
Δείτε εάν είστε ένας από τους δικαιούχους της 3ης δόσης για το επίδομα τέκνων κάνοντας κλικ ΕΔΩ
Η τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι :
15512
Αμοιβή εργασίας σε ημέρα ρεπό
Η εργασία, που παρέχεται την έκτη ημέρα της εβδομάδος, κατά παράβαση του συστήματος πενθήμερης εργασίας, ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις, αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%. σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 3846/2010. Δεν υπάγονται στη διάταξη αυτή οι απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις.
Επίδομα γάμου στη μισθοδοσία – Πότε προβλέπεται
Σε περίπτωση τήρησης ΣΣΕ που προβλέπει επίδομα γάμου είναι υποχρεωτική η καταβολή του
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δεσμευτικότητα τήρησης κάποιας ΣΣΕ, αλλά αμοιβαία, εργοδότη και εργαζόμενος συμφωνούν στη τήρησή της, τότε ισχύουν τα προαναφερθέντα. Αν δηλ. προβλέπεται στη ΣΣΕ επίδομα γάμου, αυτό πρέπει να καταβληθεί.
Για παλιούς εργαζόμενους, που δεν έγινε περικοπή του επιδόματος εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, από τον εργοδότη, μετά την λήξη των ΣΣΕ (μετά τις 14/2/2012) που το προέβλεπαν, συνεχίζει να καταβάλλεται.
Αν τηρείτε η ΕΓΣΣΕ και ο εργοδότης (μόνο), είναι μέλος μιας εκ οργανώσεων που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε., Σ.Ε.Τ.Ε, ΣΕβ) υποχρεούνται στην καταβολή του επιδόματος γάμου.
Εργοδότες οι οποίοι δεν δεσμεύονται από κλαδική ΣΣΕ ή την ΕΓΣΣΕ, και για την αμοιβή των εργαζομένων τηρούνται τα κατώτατα νομοθετημένα όρια μισθών και ημερομισθίων, μπορούν να μη καταβάλλουν επίδομα γάμου.
Πρόσθετη εργασία στη μερική απασχόληση
Αν παραστεί ανάγκη για πρόσθετη εργασία πέρα από το συμφωνηθέν ωράριο, ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει, αν είναι σε θέση να το κάνει και η άρνησή του θα ήταν αντίθετη με την καλή πίστη.
Η πρόσθετη απασχόληση δεν πρέπει να γίνεται συνεχώς, καταστρατηγώντας τις εργατικές και ασφαλιστικές διατάξεις, οπότε και ο εργαζόμενος μπορεί να αρνηθεί την παροχή της.
Η πρόσθετη απασχόληση μέχρι και τη συμπλήρωση του νόμιμου ημερήσιου ωραρίου δεν αποτελεί υπερεργασία ή υπερωρία και αμείβεται με απλό ωρομίσθιο.
Διαφέρει η μερική από την εκ περιτροπής εργασία;
Όταν λέμε μερική απασχόληση νοούμε την απασχόληση όλες τις ημέρες της εβδομάδας αλλά με μικρότερο ημερήσιο ωράριο από το κανονικό. Οι αποδοχές του εργαζόμενου, είναι ανάλογες των ωρών απασχόλησής του.
Στην εκ περιτροπής εργασία, η οποία και αυτή αποτελεί μια ειδική μορφή μερικής απασχόλησης, η εργασία παρέχεται κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα, ή λιγότερες εβδομάδες ανά μήνα, ή λιγότερους μήνες ανά έτος, κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο. Και σ’ αυτή την περίπτωση οι αποδοχές του εργαζόμενου είναι ανάλογες του χρόνου απασχόλησής του.
Σημειώνεται ότι, εκ περιτροπής εργασία με μειωμένο ημερήσιο ωράριο, επιτρέπεται μόνο κατόπιν συμφωνίας εργαζόμενου και εργοδότη, ενώ στην μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας από τον εργοδότη το ημερήσιο ωράριο υποχρεωτικά πρέπει να είναι πλήρες.
Στις παραπάνω περιπτώσεις, μειωμένης και εκ περιτροπής εργασίας, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα απασχόλησης και σε δεύτερο εργοδότη, τόσες ώρες ή ημέρες απαιτούνται για την συμπλήρωση του νόμιμου ωραρίου εργασίας.
Πως βρίσκουμε το ωρομίσθιο;
Για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, πολλαπλασιάζουμε το ημερομίσθιο επί 6 και το διαιρούμε με το συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο. (40 ή και λιγότερο)
Για όσους αμείβονται με μισθό, διαιρούμε τα 6/25 του μηνιαίου μισθού με το συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο (40 ή και λιγότερο, αν ισχύει μικρότερο συμβατικό ωράριο)
Πόσα ημερομίσθια δικαιούται ο εργαζόμενος με οκτάωρο και πενθήμερο;
Όταν ο εργαζόμενος αμείβεται με συμβατικό ημερομίσθιο και απασχολείται 8ωρο, με πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, θα πρέπει να λάβει έξι (6) ημερομίσθια την εβδομάδα και όχι πέντε (5), αφού με την εργασία του στις πέντε ημέρες, έχει καλύψει το 40ωρο και συνεπώς και την αναλογούσα απασχόληση της έκτης μέρας, εφόσον βέβαια η απασχόλησή του, ήταν χωρίς απουσία.
Συμπερασματικά, ο εργαζόμενος ο οποίος απασχολείται 40ωρο, με σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας, δικαιούται τις ίδιες αποδοχές με τον εργαζόμενο επί έξι μέρες και 40 ώρες συνολικά την εβδομάδα.
Νυχτερινή εργασία
Νυχτερινή είναι η εργασία που πραγματοποιείται από τις 22:00 μέχρι τις 6:00 το πρωί. Η νυχτερινή εργασία αμείβεται με προσαύξηση κατά 25% στο κανονικό ωρομίσθιο. Σε περίπτωση υπερωριακής απασχόλησης κατά τη νύχτα, η προσαύξηση της υπερωρίας υπολογίζεται επί του ωρομισθίου που έχει προηγουμένως προσαυξηθεί με το 25% της νυχτερινής εργασίας.
Αποζημίωση απόλυσης – Χρόνος καταβολής
Εφόσον δεν καταβληθεί ολόκληρο το ποσό άμεσα, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα σύμφωνα με το Ν. 3863/2010, αρ. 74, να την καταβάλλει σε δόσεις ως εξής: Κατά την απόλυση προκαταβολή ίση με δύο μηνιαίους μισθούς και το υπόλοιπο σε διμηνιαίες δόσεις μέχρι την εξόφληση της
Απόλυση εργαζομένου στη διάρκεια ασθένειας
Δεν απαγορεύεται η καταγγελία της εργασιακής σχέσης εκ μέρους του εργοδότη, κατά τη διάρκεια της ασθενείας του μισθωτού, εκτός βέβαια αν διαφορετικά ορίζεται σε ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, ΣΣΕ ή ΔΑ ή στην ατομική σύμβαση εργασίας, αρκεί να τηρηθούν οι νόμιμες διατυπώσεις (έγγραφη καταγγελία – καταβολή αποζημιώσεως) και να μη γίνεται αύτη κατά κατάχρηση δικαιώματος, όπως ορίζει αυτή το άρθρο 281 ΑΚ (ΑΠ 288/66 – 770/89 – Πρωτ. Αθ. 6082/53 – 18867/62).
Άδεια μητρότητας
Η άδεια τοκετού και λοχείας, ανέρχεται συνολικά σε 17 εβδομάδες ή 119 ημέρες. Πρέπει να προσκομισθεί στον εργοδότη πιστοποιητικό γιατρού που να βεβαιώνει την πιθανή ημέρα του τοκετού. Απ' αυτές οι 56 ημέρες θα χορηγούνται υποχρεωτικά πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 63 μετά τον τοκετό. (άρθρο 7 της ΕΓΣΣΕ 2000 - 2001 που κυρώθηκε με το άρθ. 11 του Ν. 2874/2000)
Εξάμηνη άδειας προστασίας μητρότητας και αποδοχές
Κατά τη διάρκεια της ειδικής 6μηνης άδειας προστασίας μητρότητας, ο εργοδότης δεν πληρώνει. Η εργαζόμενη μητέρα, πληρώνεται από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος υποχρεούται να καταβάλλει μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό.
Γονική άδεια σε άγαμες μητέρες και μονογονείς
Στην άγαμη μητέρα και στους μονογονείς γενικά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, χορηγείται γονική άδεια χωρίς αποδοχές για την ανατροφή του παιδιού, διάρκειας έως 8 μήνες μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των έξι ετών (άρθρο 5 του Ν. 1483/84,ΦΕΚ Α’ 153/8-10-1984, όπως συμπληρώθηκε και επεκτάθηκε με το άρθρο 25 του ν. 2639/98, ΦΕΚ Α’ 205/2-9-1998 και τροποποιήθηκε με το άρθρο. 7 του Ν. 4075/2012).
Άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες
Το άρθρου 7 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2002-2003 προβλέπει ότι, στους εργαζόμενους (-ες), που έχουν χηρέψει και στον άγαμο (η) γονέα, που έχουν την επιμέλεια του παιδιού, χορηγείται άδεια με αποδοχές έξι (6) εργασίμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδεια οκτώ (8) εργάσιμων ημερών. Η άδεια αυτή χορηγείται λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας των παιδιών ηλικίας μέχρι δώδεκα (12) ετών συμπληρωμένων, χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη, σύμφωνα με τις ανάγκες του γονέα και δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδειας.
Προστασία μητέρας από απόλυση
Σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν. 3996/2011 «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ 170/ 5-8-2011) το οποίο αντικατέστησε την παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 1483/1984 (Α΄ 153)..... «Απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία.
Μεταφορά κανονικής άδειας
Η κανονική άδεια των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να εξαντληθεί από 1 Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου, κάθε έτους. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει μέχρι τέλος του έτους την άδεια, ακόμη κι αν ο εργαζόμενος δεν τη ζητήσει.
Μεταφορά της άδειας στο επόμενο ή σε άλλο ημερολογιακό έτος, δεν επιτρέπεται ακόμη και αν υπάρχει συγκατάθεση του εργαζόμενου.
Επίσης είναι άκυρη οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου για εγκατάλειψη από τον εργαζόμενο του δικαιώματος του για λήψη της άδειας. (Α.Ν. 539/45 αρ. 5 παρ.1)
Κατάτμηση άδειας
Επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση η κατάτμηση του χρόνου της κανονικής άδειας σε δύο περιόδους, λόγω σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης εκ των οποίων η πρώτη θα διαρκεί τουλάχιστον (6) ημέρες.
Με το Ν. 3846/2010, η άδεια μπορεί να δοθεί και σε περισσότερες των δύο περιόδων εκ των οποίων η μία να διαρκεί τουλάχιστον δέκα ημέρες για την πενθήμερη εργασία ή δώδεκα ημέρες για την εξαήμερη εργασία, μετά από αίτημα του εργαζόμενου προς τον εργοδότη χωρίς την έγκριση του ΣΕΠΕ.
Σύμφωνα με το Ν.4093/2012, ειδικά σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που απασχολούν τακτικό και εποχικό προσωπικό και παρουσιάζουν ιδιαίτερη σώρευση εργασίας που οφείλεται στο είδος ή στο αντικείμενο εργασιών τους, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους, για το τακτικό προσωπικό, ο εργοδότης δύναται να χορηγεί το τμήμα της αδείας των 10 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή 12 επί εξαημέρου, οποτεδήποτε εντός του ημερολογιακού έτους.
Αποδοχές άδειας και επίδομα άδειας. Πότε καταβάλλονται
Τόσο οι αποδοχές αδείας όσο και το επίδομα αδείας προκαταβάλλονται στον εργαζόμενο κατά την έναρξη της άδειάς του.
Ο μισθωτός που δεν έλαβε την άδειά του από πταίσμα του εργοδότη δικαιούται, ευθύς μόλις λήξει το ημερολογιακό έτος εντός του οποίου έπρεπε να την είχε πάρει, τις αποδοχές της άδειας του αυξημένες κατά 100% (άρθρο 5 παρ. 1 Α.Ν. 539/45). Ο διπλασιασμός των αποδοχών δεν εφαρμόζεται όταν για τη μη χορήγηση της άδειας δεν ευθύνεται κατά οποιοδήποτε τρόπο ο εργοδότης. Δεν αρκεί δηλαδή για το διπλασιασμό η μη χορήγηση άδειας αλλά απαιτείται να υπάρχει και πταίσμα του εργοδότη. Το επίδομα άδειας δεν διπλασιάζεται.
Άδεια άνευ αποδοχών
Δεν υπάρχει διάταξη που να προβλέπει τη χορήγηση της ή να ρυθμίζει γενικά το θέμα αυτό. Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος ζητήσει άδεια άνευ αποδοχών, προκειμένου να τη λάβει, θα πρέπει να υπάρξει σύμφωνη γνώμη του εργοδότη, ο οποίος στα πλαίσια των αρχών της καλής πίστης και εκτιμώντας τις οικογενειακές, κοινωνικές ανάγκες και υποχρεώσεις του εργαζόμενου μπορεί να χορηγεί άδεια άνευ αποδοχών.
Άδεια για παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών
Η Άδεια απουσίας για παρακολούθηση της σχολικής πορείας των παιδιών ορίζεται σε 4 τέσσερις ημέρες το χρόνο για κάθε παιδί. Χρήση κάνει ο ένας από τους δύο γονείς. Αυτά προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση 2008 – 2009 άρθρ. 4.
Συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πόσες επιτρέπονται;
Επιτρέπεται η συνεχής ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μόνο αν δικαιολογείται από τη μορφή ή το είδος της επιχείρησης, ή εφόσον υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι οι οποίοι και θα πρέπει να αναφέρονται στην ατομική σύμβαση εργασίας. Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον η χρονική διάρκεια των διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου υπερβαίνει τις τρεις (3) ή συνολικά τα τρία (3) χρόνια, τότε τεκμαίρεται ότι με τις συμβάσεις αυτές, επιδιώκεται η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών της επιχείρησης, με συνέπεια τη μετατροπή αυτών σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Το βάρος της ανταπόδειξης σε κάθε περίπτωση φέρει ο εργοδότης