Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με έγγραφό του, κάλεσε σε διαβούλευση σήμερα το πρωί στις 09.00, τις δύο δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες ΠΟΕΣΥ και ΠΟΕΜΤΥΜ και τα πρωτοβάθμια μέλη τους (η ΕΤΗΠΤΑ αγνοήθηκε), καθώς και τους εργοδοτικούς φορείς ΕΙΤΗΣΕΕ, ΕΙΗΕΑ, ΕΙΙΡΑ, ΕΝΕΔ, με θέμα «τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα ΜΜΕ».

Σημ.: Η ΕΤΗΠΤΑ παρευρέθη τελικά στην "τριμερή", εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρό της Γ. Μυλωνά, που από λάθος της Γραμματείας δεν ανεφέρθη στο έγγραφο - κάλεσμα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ   ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΕΣΥ   ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΥΛΗΣ

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις οποίες ανέφερε: «Επειδή θέλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ, έχω καλέσει αύριο σε μία τριμερή συνάντηση τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του γραπτού Τύπου όσο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, για να δούμε πως θα γίνει δυνατόν να διασωθεί ένα μέρος του αγγελιοσήμου, το οποίο οι δανειστές απαίτησαν να καταργηθεί, θεωρώντας το ως κοινωνικό πόρο».

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι διερευνήθηκε αυτή η δυνατότητα σήμερα, χωρίς να υπάρξει συμφωνία, «αλλά με τη δήλωση και από τις δύο πλευρές μίας διάθεσης να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση».

Η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, (ΕΙΤΗΣΕΕ) σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να συζητήσει την πρόταση της κυβέρνησης υπό την προϋπόθεση να εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Τα σωματεία των εργαζομένων από την πλευρά τους κάνουν λόγο για πρόταση της κυβέρνησης η οποία βρίσκεται στον αέρα, ζητώντας να παραταθεί η εισφορά του αγγελιόσημου ακόμα και μετά την ψήφιση του νόμου στη Βουλή.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, κατά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, επισήμανε: «Από το 2008 υποστήριζα ως νομικός σύμβουλος των Ενώσεων ότι το αγγελιόσημο θα πρέπει να διατηρηθεί ως εισφορά στον ΕΔΟΕΑΠ και όχι ως φόρος που κάποιοι καταβάλλουν. Οι κυβερνήσεις από το 2012 είχαν αποφασίσει την κατάργησή του πόρου, ο οποίος είχε θεσμοθετηθεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως πηγή εσόδων για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΜΜΕ. Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι πρέπει να βρούμε τρόπο προστασίας του αγγελιοσήμου με έναν τρόπο ασφαλή σαν εισφορά στον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά όχι ως φόρο που άλλοι καταβάλλουν».

Στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κλήθηκαν για ακρόαση ως κοινωνικοί φορείς η ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΗΕΑ και ο ΕΔΟΕΑΠ. Η ΕΤΗΠΤΑ πάλι αγνοήθηκε!