Tο συνονθύλευμα τροπολογιών και διατάξεων που βαφτίστηκαν νομοσχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς κ.λπ. επέλεξε πληθώρα υπουργών, προκειμένου ο καθένας από αυτούς να στριμώξει εκεί τις δικές του χαριστικές, πελατειακές και ρουσφετολογικές διατάξεις με τη σκέψη (και) στις επόμενες εκλογές. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείψει εδώ και η επιτομή της «καλής» νομοθέτησης, δηλαδή οι νυχτερινές τροπολογίες που προστέθηκαν στο νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς.
Με τις υπογραφές πέντε υπουργών, μεταξύ αυτών και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου, κατατέθηκε η τροπολογία αποκλειστικά για τις εφημερίδες και τα έντυπα, που στο εξής θα υπόκεινται σε πλήρη έλεγχο και υπό την απειλή προστίμων.
Με δυο λόγια, η τροπολογία που αλλάζει τους ισχύοντες νόμους και για την οποία δεν προηγήθηκε όχι απλώς διάλογος, αλλά ούτε καν ενημέρωση, προβλέπει ότι στο εξής όποια εφημερίδα ή έντυπο δεν έχει διευθυντή και διευθυντή σύνταξης που να είναι μέλη των επαγγελματικών σωματείων, θα πληρώνει πρόστιμο 10.000 ευρώ, το οποίο θα επιβάλλει το ΕΣΡ.
Εάν η εφημερίδα ή το έντυπο εκδίδεται από εταιρεία, θα πρέπει να αναγράφεται ο εταίρος ή ο μέτοχος που κατέχει το 50%. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόστιμο άλλα 10.000 ευρώ από το ΕΣΡ. Η είσπραξη των προστίμων θα γίνεται με απευθείας παρακράτηση του ποσού από το πρακτορείο διανομής Τύπου και μάλιστα θα προηγείται κάθε άλλη απαίτησης τρίτων. Κι όλα αυτά θα ισχύουν αποκλειστικά για τον έντυπο Τύπο.
Η κυβέρνηση σε μόνο μία τροπολογία παραβιάζει δύο άρθρα του Συντάγματος...
από την Efsyn.gr
Επίσης η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την επιλογή της Κυβέρνησης να αλλάξει, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, το νομοθετικό πλαίσιο της αστικής ευθύνης για δημοσιεύματα των εφημερίδων και επισημαίνει ότι οι συνοδές διατάξεις που εμπλέκουν το ΕΣΡ στην διαδικασία συμμόρφωσης των υπόχρεων εκδοτικών επιχειρήσεων εγείρουν θέματα και ως προς την σκοπιμότητα και ως προς την συνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης, καθώς εμπλέκει το ΕΣΡ σε ένα πεδίο άσχετο με τα ραδιοτηλεοπτικά θέματα.