Επιστροφή αναδρομικών ΜΟΝΟ σε όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις μέχρι την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ

Αντισυνταγματικός κρίθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ),  ο νόμος Κατρούγκαλου 4386/2017 σε αρκετά από τα άρθρα του.

Επειδή θεωρούμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά ολους τους συνταξιούχους του κλαδου μας, αλλά περισσότερο εκείνους που δεν έχουν καταθέσει ακόμα την σχετική αίτηση στον ΕΦΚΑ, να σπεύσουν άμεσα να την υποβάλλουν ηλεκτρονικά ώστε να μη χάσουν το δικαίωμα επιστροφής των αναδρομικών τους, λόγω του πολύ περιορισμένου χρόνου (λίγες ημέρες) που απομένει μέχρι την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Σχετικες ανακοινώσεις θα παρακολουθήσετε στο video που παραθέτουμε από την εκπομπή του ANT1 "Καλημέρα Ελλάδα"

Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν συζητηθεί στις 4/10/2017 προσφυγές φυσικών προσώπων και συλλογικοτήτων που είχαν ζητήσει την ακύρωση επιμέρους άρθρων του.

Οι διασκέψεις τής Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχουν προ καιρού ολοκληρωθεί, οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί, η καθαρογραφή τους βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται η δημοσίευσή τους, καθώς φαίνεται, εντός ολίγων ημερών. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΕΝΥΠΕΚΚ, μεγάλο τμήμα τού σκεπτικού των υπό έκδοση αποφάσεων αφιερώνεται στο ζήτημα της αναδρομικότητας των διεκδικήσεων για όσες διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου κριθούν αντισυνταγματικές.

Επί του κεφαλαιώδους αυτού ζητήματος, φαίνεται ότι οι ανώτατοι δικαστές έχουν καταλήξει στο ίδιο ακριβώς σκεπτικό με αυτό της υπ’αριθ. 2287/2015 απόφασης της Ολομέλειας, δηλαδή την κήρυξη ως αντισυνταγματικών των διατάξεων για τις περικοπές των συντάξεων του β’ Μνημονίου και την κατάργηση των Δώρων.

Ίδια, εξάλλου, επιχειρηματολογία είχαν αναπτύξει αργότερα και οι υπ’αριθ.  431/2018  και 479/2018 αποφάσεις του ΣτΕ, για τους ιατρούς του ΕΣΥ και τους καθηγητές ΤΕΙ αντίστοιχα, ενώ πανομοιότυπη ήταν και η κρίση της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου 244/2017 που κήρυξε αντισυνταγματικό τον θεσμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

enypekk.gr/