Είναι ένα ιχυρό μήνυμα προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

οι οποίες έχουν να συνάψουν συλλογική σύμβαση εργασίας από το 2008! 

 

OMED.jpgΤι κοινό έχουν οι εταιρίες «Γρηγόρης Μικρογεύματα», Goody’s, Everest και Starbucks; Είναι από τις πιο γνωστές οργανωμένες αλυσίδες στον κλάδο της γρήγορης εστίασης (ταχυφαγεία), αλλά και όχι μόνο.

 Η διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) είναι ξεκάθαρη και επηρεάζει θετικά τους μισθούς περίπου 5.000 εργαζομένων στον συγκεκριμένο κλάδο:

Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα, καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση του επισιτισμού. Με δεδομένο ότι έως σήμερα οι εταιρίες αυτές πρόσφεραν μισθούς στη βάση των κατώτατων αποδοχών του ιδιωτικού τομέα δηλαδή 586 ευρώ μικτά, είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αυξήσεις και μάλιστα αναδρομικές. Ο λόγος είναι ότι η σύμβαση του επισιτισμού τέθηκε εν ισχύ στις 29 Μαρτίου 2017.

Με τα καινούργια δεδομένα, ένας αρχιμάγειρας για παράδειγμα πρέπει να λαμβάνει 940,76 ευρώ μικτά δηλαδή 354,76 ευρώ περισσότερα από αυτά που εισέπραττε έως τώρα, σε μηνιαία βάση… Οι ψήστες αντίστοιχα πρέπει να λαμβάνουν μισθούς που εκκινούν από τα 667,52 ευρώ, οι αποθηκάριοι πρέπει να πληρώνονται με όχι λιγότερα από 672,44 ευρώ, οι πωλητές - ταμίες με 680,35 ευρώ, οι μπάρμεν με 745,24 ευρώ και οι διανομείς με 657,70 ευρώ για πλήρη απασχόληση. Αν στους μισθούς αυτούς συνυπολογιστεί η υποχρέωση που έχουν εφεξής οι επιχειρηματίες να καταβάλλουν επίδομα γάμου (10% επί των βασικών αποδοχών), επίδομα τριετιών (10% επί του βασικού και έως τρεις τριετίες) και επίδομα για βαρέα (πχ αρχιμάγειρες), γίνεται αντιληπτό ότι οι τελικοί μισθοί θα είναι ακόμα υψηλότεροι.

Η απόφαση αποτελεί ξεκάθαρο «μπούσουλα» ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης. Η απόφαση αυτή δείχνει ότι το συγκεκριμένο δικαίωμα πρέπει να διατηρηθεί, ως μέτρο βελτίωσης των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα.