ibm-watson-analytics-logo.jpg

Μπορούσατε να φανταστείτε ότι μετά το 1998, και 3 χρόνια αργότερα δεν θα αγοράζατε ξανά φιλμ για την φωτογραφική σας μηχανή γιατί η Kodak  το 1998, με 170.000 υπαλλήλους πουλούσε το 85% του φωτογραφικού χαρτιού  παγκοσμίως σταμάτησε να το πουλά. Μέσα σε λίγα μόνο χρόνια η επιχείρηση  εξαφανίστηκε και χρεοκόπησε. Αυτό που συνέβηκε με την Kodak θα συμβεί σε πολλές βιομηχανίες τα επόμενα 10 χρόνια και οι περισσότεροι άνθρωποι ούτε θα προλάβουν να το δουν να έρχεται.

Ωστόσο, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές είχαν εφευρεθεί το 1975. Οι πρώτες είχαν μόνο 10.000 pixel, αλλά ακολούθησαν τον νόμο του Moore.

Όπως και με όλες τις καινούργιες τεχνολογίες, στο αρχικό διάστημα ήταν μια απογοήτευση, προτού γίνει αποδεχτό  και αποκτήσει δημοτικότητα όπου σε λίγα χρόνια είχε πολύ μεγάλη πέραση. Τώρα το ίδιο θα ξανασυμβεί με την Τεχνητή Νοημοσύνη, την υγεία, τα αυτόνομα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, την εκπαίδευση, την τρις διαστατή (3D) εκτύπωση, τη γεωργία και τις νέες τεχνολογίες στις θέσεις εργασίας. 

Καλώς ήρθατε στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Καλώς ήρθατε στην εποχή των καινούργιων εκθεμάτων 

Τα ερχόμενα 5 -10 χρόνια η καινούργια Τεχνολογία θα αναστατώσει τις ποιο παραδοσιακές βιομηχανίες.

Το «Uber» είναι απλώς ένα λογισμικό εργαλείο, δεν διαθέτει αυτοκίνητα ωστόσο είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία ταξί στον κόσμο.

Η «Airbnb» είναι πλέον η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή εταιρεία στον κόσμο, παρόλο που  δεν κατέχει ιδιοκτησίες.

Η Τεχνητή νοημοσύνη: Οι υπολογιστές παρουσιάζουν ως να κατανοούν καλύτερα  τον κόσμου. Φέτος, ένας υπολογιστής κατάφερε  το καλύτερο «Go-player» στον κόσμο, κατά 10 χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Στις ΗΠΑ, δεν υπάρχουν ήδη θέσεις εργασίας για τους νέους δικηγόρους. Και αυτό λόγω της «Watson» της IBM, όπου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. μπορείτε να πάρετε νομικές συμβουλές (προς το παρόν προσφέρει  περισσότερες ή λιγότερες βασικές νομικές πληροφορίες σε βασικά πράγματα) με ακρίβεια 90% σε σχέση με την ακρίβεια των 70% όταν γίνεται από τον άνθρωπο.

Λοιπόν, αν σπουδάζετέ νομικά, σταματήστε αμέσως. Γιατί στο μέλλον θα χρειαζόμαστε  90% λιγότερους δικηγόρους. Θα παραμείνουν στο επάγγελμα μόνο ειδικοί.

Ο «Watson» βοηθά ήδη τους νοσηλευτές στην διάγνωση του τον καρκίνου, οπου είναι 4 φορές ακριβέστερος από τους νοσηλευτές.

Το Facebook έχει τώρα ένα λογισμικό αναγνώρισης προσώπων που μπορεί να αναγνωρίσει σχεδίων καλύτερα τα πρόσωπα από τον άνθρωπο.

Το 2030 οι υπολογιστές θα γίνουν πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους. (ο Άλμπερτ δεν μας λέει ΠΟΤΕ )

Aytonomo-aytokinhto.jpg

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα: Το 2018 θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά τα πρώτα Αυτόνομα Αυτοκίνητα. Περί το 2020 ολόκληρη η αυτοκινητοβιομηχανία θα αρχίσει να διαταράσσεται. Δεν θα θέλετε πια να έχετε δικό σας αυτοκίνητο. Με το τηλέφωνο σας θα καλείτε να έρθει ένα αυτοκίνητο, και θα εμφανίζεται στη θέση που είστε και θα σας οδηγήσει στον προορισμό σας. Δεν θα χρειαστεί να το σταθμεύσετε, θα πληρώνετε μόνο για τη διανυόμενη απόσταση και έτσι θα μπορείτε να είστε παραγωγικός ενώ οδηγείστε.

Τα παιδιά μας δεν θα χρειαστούν ποτέ να πάρουν άδεια οδήγησης αφού δεν θα έχουν δικό τους αυτοκίνητο.

Οι πόλεις μας θα αλλάξουν, διότι θα μας χρειάζονται 90-95% λιγότερα αυτοκίνητα. Έτσι θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε σε πάρκα τους προηγούμενους χώρους στάθμευσης.

1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα παγκοσμίως. Έχουμε τώρα ένα ατύχημα σε κάθε 100.000 χλμ., Με αυτόνομη οδήγηση υπολογίζουν ότι θα πέσει σε 1 ατύχημα σε 6 εκατομμύρια μίλια (10 εκατομμύρια χιλιόμετρα). Αυτό θα σώσει ένα εκατομμύριο ζωές κάθε χρόνο.

Οι περισσότερες εταιρείες αυτοκινήτων πιθανώς θα πτωχεύσουν. Οι παραδοσιακές εταιρείες αυτοκινήτων δοκιμάζουν την εξελικτική προσέγγιση και απλώς κατασκευάζουν ένα καλύτερο αυτοκίνητο, ενώ εταιρείες τεχνολογίας όπως η Tesla, η Apple, η Google θα κάνουν την επαναστατική προσέγγιση και θα κατασκευάσουν έναν υπολογιστή με ρόδες.

Πολλοί μηχανικοί από τη Volkswagen και την Audi είναι απόλυτα τρομοκρατημένοι από τον Tesla.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν τεράστια προβλήματα επειδή δεν θα υπάρχουν ατυχήματα, η ασφάλιση θα γίνει 100 φορές φθηνότερη. Το επιχειρηματικό τους μοντέλο της ασφάλισης αυτοκινήτων θα εξαφανιστεί.

Η ακίνητη περιουσία θα αλλάξει. Επειδή αν μπορείτε να εργαστείτε ενώ ταξιδεύετε, οι άνθρωποι θα μετακινηθούν πιο μακριά για να ζήσουν σε μια πιο όμορφη γειτονιά.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2020 θα αρχίζουν να διαδίδονται. Οι πόλεις θα έχουν λιγότερους θορυβους, διότι όλα τα νέα αυτοκίνητα θα λειτουργούν με ηλεκτρισμό.

Η ηλεκτρική ενέργεια θα γίνει απίστευτα φθηνή και καθαρή. Η ηλιακή παραγωγή 30 χρόνια παρουσιάζει καμπύλη, αλλά τώρα  θα μπορέσετε να δείτε την εκρηκτική επίδραση.

Πέρυσι, παγκοσμίως εγκαταστάθηκε περισσότερη ηλιακή ενέργεια από ό, τι ενέργεια μας έδιναν τα ορυκτά. Οι εταιρείες ενέργειας προσπαθούν απεγνωσμένα να περιορίσουν την πρόσβαση στο δίκτυο για να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό από τις οικιακές ηλιακές εγκαταστάσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει. Την στρατηγική της ενέργειας θα την αναλάβει η τεχνολογία.

Με την φθηνή ηλεκτρική ενέργεια έρχεται και το φθηνό και άφθονο νερό. Η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού χρειάζεται τώρα μόνο 2k Wh ανά κυβικό μέτρο στα 0,25 σεντ). στα περισσότερα μέρη δεν έχουν καλό νερό, μπορούν μόνο να έχουν πόσιμο νερό.

Για φανταστείτε τι θα είναι εφικτό να μπορεί ο καθένας και σχεδόν χωρίς κόστος να έχει όσο θέλει καθαρό νερό.

 Υγεία: Η τιμή Tricorder X θα ανακοινωθεί φέτος. Υπάρχουν εταιρείες που θα κατασκευάσουν μια ιατρική συσκευή (που ονομάζεται "Tricorder" από το Star Trek) που θα λειτουργεί με το τηλέφωνό σας, η οποία θα λαμβάνει τη σάρωση του αμφιβληστροειδούς, το δείγμα αίματός σας και εσείς μόνο θα αναπνέετέ πάνω σε αυτό.

 Στη συνέχεια αναλύει 54 βιο-δείκτες που θα εντοπίσουν σχεδόν οποιαδήποτε ασθένεια. Θα είναι φτηνό, οπότε σε λίγα χρόνια όλοι σε αυτόν τον πλανήτη θα έχουν πρόσβαση στην ιατρική ανάλυση  παγκόσμιας κλάσης, σχεδόν δωρεάν. Αντίστροφα ιατρικά ιδρύματα. Αποχαιρετάμε το Ιατρικό κατεστημένο….

Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3 D): Η τιμή του φθηνότερου 3D εκτυπωτή μειώθηκε από $18.000 σε $ 400 μέσα σε 10 χρόνια.

Ταυτόχρονα, έγινε 100 φορές πιο γρήγορη. Όλες οι μεγάλες εταιρείες υποδημάτων έχουν ήδη ξεκινήσει τις τρισδιάστατες εκτύπωσης παπουτσιών.

Ορισμένα ανταλλακτικά αεροπλάνων σε απομακρυσμένα αεροδρόμια έχουν ήδη εκτυπωθεί με 3D. Ο διαστημικός σταθμός διαθέτει τώρα έναν εκτυπωτή που εξαλείφει την ανάγκη για το μεγάλο μέρος των ανταλλακτικών που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν.

Στο τέλος αυτού του έτους, τα νέα έξυπνα τηλέφωνα θα έχουν δυνατότητες να σαρώσουν 3D. Στη συνέχεια, μπορείτε να σαρώσετε σε 3D τα πόδια σας και να εκτυπώσετε στο σπίτι σας το τέλειο παπούτσι.

Στην Κίνα έχουν ήδη εκτυπωθεί 3D και έχτισαν ένα πλήρες κτίριο γραφείων 6 ορόφων. Μέχρι το 2027 το 10% όλων των προϊόντων που παράγονται θα εκτυπώνονται σε 3D.

Επιχειρηματικές Ευκαιρίες: Εάν σκέφτεστε για μια νέα θέση εργασίας που θα θέλετε να μπείτε, πρώτα ρωτήστε τον εαυτό σας: " Αν θα μπορούσε να υπάρχει μια τέτοια εργασία στο μέλλον," Εάν η απάντηση είναι ναι, πώς μπορείτε να το κάνετε πραγματικότητα νωρίτερα; Εάν δεν λειτουργεί με το τηλέφωνό σας, ξεχάστε την ιδέα. Και κάθε ιδέα που ήταν σχεδιασμένη να επιτύχει στον 20ό αιώνα είναι πια καταδικασμένη για να αποτύχει στον 21ο αιώνα.

Εργασία: Το 70-80% των θέσεων εργασίας θα εξαφανιστεί τα επόμενα 20 χρόνια. Θα υπάρξουν πολλές νέες θέσεις εργασίας, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα υπάρχουν αρκετές νέες θέσεις εργασίας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό θα απαιτήσει μια επανεξέταση της κατανομής του πλούτου.

Γεωργία: Θα υπάρξει ένα γεωργικό ρομπότ αξίας 100 δολαρίων στο μέλλον. Οι γεωργοί στις χώρες του 3ου κόσμου μπορούν στη συνέχεια να γίνουν διευθυντές του τομέα τους αντί να εργάζονται όλη μέρα στους αγρούς τους.

Aεροπονική: Με την Αεροπονική θα χρειαστεί πολύ λιγότερο νερό. Το πρώτο πιάτο Petri που παρήγαγε μοσχάρι είναι τώρα διαθέσιμο και θα είναι φθηνότερο από το μοσχάρι που παράγεται από αγελάδες το 2018. Αυτή τη στιγμή, το 30% όλων των γεωργικών επιφανειών χρησιμοποιείται για τις αγελάδες. Για φανταστείτε αν δεν χρειαζόμαστε πλέον αυτόν τον χώρο.