Τι είναι ο δίσκος SSD;

Οι σκληροί δίσκοι Solid State Drives (SSDs) κερδίζουν έδαφος στην αγορά δίσκων για υπολογιστές. Είναι όμως μια καλή επιλογή; Διαβάστε στη συνέχεια όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους SSD δίσκους.

Τι ακριβώς είναι ένας δίσκος SSD; Αρχικά ας αναφερθούμε στο τι είναι ένας απλός σκληρός δίσκος (HDD). Ένας HDD δίσκος είναι, ένα σύνολο από μεταλικούς δίσκους με ειδική επίστρωση από ένα σιδηρομαγνητικό υλικό, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από ένα άξονα. Στην επιφάνεια αυτών των μαγνητικών δίσκων γράφονται δεδομένα από ένα μικροσκοπικό μηχανικό βραχίονα. Κατά την εγγραφή των δεδομένων, αλλάζει η πολικότητα των μαγνητικών κομματιών των δίσκων. Όταν λοιπόν θέλουμε να γράψουμε ή να διαβάσουμε δεδομένα από ένα σκληρό δίσκο HDD, οι εσωτερικοί δίσκοι γυρνάνε με μεγάλη ταχύτητα ενώ η κεφαλή ψάχνει και έτσι βρίσκονται τα δεδομένα. 

Οι δίσκοι SSD δεν έχουν ούτε ένα κινούμενο εξάρτημα. Η συντριπτική πλειοψηφία των δίσκων SSD που κυκλοφορούν στην αγορά χρησιμοποιούν μνήμη NAND, ένας τύπος ευμετάβλητης μνήμης, ο οποίος δεν απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια για να διατηρήσει δεδομένα. Επίσης η μνήμη NAND είναι σημαντικά πιο γρήγορη από ένα μηχανικό δίσκο ο οποίος χάνει αρκετό χρόνο στην αναζήτηση δεδομένων.

Συγκρίνοντας δίσκους SSD με τους HDDs

ssd-hdd.jpg

Χρόνος περιστροφής : Οι δίσκοι SSD δεν έχουν χρόνο περιστροφής, αφού δεν έχουν μηχανικά κινούμενα μέρη. Οι HDDs έχουν διαφορετικούς χρόνους περιστροφής οι οποίοι κυμαίνονται σε λίγα δευτερόλεπτα.

Χρόνος πρόσβασης σε δεδομένα : Οι SSDs είναι πολύ γρήγοροι και η αναζήτηση δεδομένων είναι από 80 έως 100 φορές πιο γρήγορη από ένα δίσκο HDD. Η πρόσβαση σε δεδομένα ενός δίσκου SDD γίνεται σχεδόν άμεσα όπου και αν βρίσκονται αυτά στο δίσκο. Οι HDDs χάνουν για άλλη μια φορά λόγω των μηχανικών μερών.

Θόρυβος : Οι SSDs είναι αθόρυβοι. Οι HDDs κάνουν αρκετή φασαρία.

Αξιοπιστία : Αν εξαιρέσουμε θέματα κατασκευής οι δίσκοι SSD παίρνουν την πρωτιά στην αξιοπιστία. Η συντριπτική πλειοψηφία σφαλμάτων που εμφανίζονται σε HDDs οφείλετε σε μηχανική βλάβη. Οι HDDs μετά από Χ δεκάδων χιλιάδων ωρών εργασίας σταματάνε να λειτουργούν. Σε θέματα όμως ανάγμωσης/ εγγραφής οι HDDs είναι οι νικητές (δεν υπάρχει όριο εγγραφής σε ένα μαγνητικό δίσκο, η πολικότητα μπορεί να αλλάξει άπειρες φορές).

Οι SSDs όμως, έχουν πεπερασμένο αριθμό εγγραφών. Σίγουρα θα έχετε ακούσει από πολλούς ότι οι δίσκοι SSD δεν είναι και τόσο καλοί γιατί μετά από συγκεκριμένες εγγραφές παύουν να λειτουργούν, πράγμα το οποίο δεν ισχύει αφού στην πραγματικότητα ένας μέσος υπολογιστής δύσκολα θα φτάσει το όριο εγγραφών ενός SSD δίσκου. Για παράδειγμα, ένας δίσκος μπορεί να γράφει δεδομένα 20GB επί 5 χρόνια συνεχόμενα. Πόσο συχνά ένας μέσος υπολογιστής γράφει και σβήνει 20GB δεδεομένων σε καθημερινή βάση;

Επιπλέον, οι δίσκοι SSD παρέχουν πολύ καλύτερη ασφάλεια των δεδομένων σας. Όταν ένας SSD φτάνει στο όριο εγγραφών του (άρα και στο τέλος της ζωής του) τότε οι μνήμες NAND γίνονται μόνο ανάγνωσης. Ο δίσκος διαβάζει τα δεδομένα από τον ανενεργό τομέα και τα γράφει σε ένα νέο κομάτι του δίσκου. Όλα αυτά μας προειδοποιούν και μας δίνουν αρκετό χρόνο ώστε να κρατήσουμε backup των αρχείων μας και να προμηθευτούμε ένα νέο δίσκο. Πολύ καλύτερο από τους απλούς HDDs, οι οποίοι αν χαλάσουν είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχουμε χάσει και τα αρχεία μας.

Κατανάλωση ενέργειας : Οι δίσκοι SSD καταναλώνουν 30-60% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς Hdds.

Κόστος : Οι δίσκοι SSD δεν είναι φθηνοί. Οι τιμές των δίσκων HDD έχουν πέσει τόσο πολύ με το κόστος τους να είναι περίπου 0,09€/GB. Σίγουρα και οι δίσκοι SSD είναι φθηνότεροι από τότε που εμφανίστηκαν αλλά παραμένουν ακριβοί με κόστος 0,50-0,60€/GB περίπου (οι τιμές αυτές ισχύουν τη στιγμή που γράφεται το άρθρο - Μάϊος 2011).

Συντήρηση ενός δίσκου SSD

intel-310-ssd.jpeg

H μόνη διαφορά που θα παρατηρήσετε εάν προμηθευτείτε ένα δίσκο SSD θα είναι η αυξημένη ταχύτητα. Όταν όμως θέλετε να συντηρήτε τον δίσκο σας, υπάρχουν μερικοί κανόνες αρκτετά σημαντικοί για το χρόνο ζωής αλλά και τις επιδόσεις του.

Μην κάνετε ανασυγκρότηση του δίσκου σας. Η ανασυγκρότηση είναι μια τελείως άχρηστη εργασία για ένα δίσκο SSD και μειώνει τη διάρκεια ζωής του. Η ανασυγκρότηση είναι μια τεχνική η οποία "συμμαζεύει" αρχεία και φακέλους που είναι διάσπαρτα και τα συγκεντρώνει όλα μαζί ώστε να είναι γρηγορότερη η αναζήτηση και η προσπέλαση τους από ένα δίσκο HDD. Στους δίσκους SSD η αναζήτηση γίνεται σχεδόν ακαριαία αφού δεν χρησιμοποιούνται μηχανικά μέρη για την προσπέλαση δεδομένων. Συμπεραίνουμε έτσι ότι με την ανασυγκρότηση ενός δίσκου SSD το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να μειώσουμε τη διάρκεια ζωής του. Στα Windows 7 η ανασυγκρότηση δίσκων είναι απενεργοποιημένη για δίσκους SSD.

Απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες καταλόγου. Εάν το λειτουργικό σας σύστημα διαθέτει υπηρεσίες καταλόγου (τα Windows έχουν) για γρηγορότερες αναζητηήσεις, τότε απενεργοποιήστε το. Η ταχύτητα ανάγνωσης ενός δίσκου SSD είναι τόσο γρήγορη που η δημιουργία ενός καταλόγου αρχείων το μόνο που θα κάνει είναι να επιβαρύνει τον δίσκο με επιπλέον εγγραφές.

Αφήστε ένα κομμάτι του δίσκου άδειο. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίσκων SSD προτείνουν να αφληνουμε το 10-20% του δίσκου άδειο. Ο κενός χώρος θα βοηθήσει τους αλγόριθμους που καθορίζουν τη θέση των δεδομένων στις μνήμες NAND και εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Αποθηκεύστε τα αρχεία πολυμέσων σε ένα δίσκο HDD. Μέχρι οι τιμές στους δίσκους SSD να πέσουν αρκετά, δεν υπάρχει λόγος να αποθηκεύετε τα αρχεία πολυμέσων σε αυτούς. Μπορείτε να αγοράσετε ένα δίσκο HDD 1TB με λιγότερα από 100 ευρώ και να τον έχετε σαν αποθηκευτικό χώρο για τις ταινίες,τη μουσική και τις φωτογραφίες σας.

Επενδύστε σε μνήμη RAM: Συγκριτικά με το κόστος των δίσκων SSD, οι μνήμες RAM είναι φθηνές. Όσο περισσότερη RAM έχετε, τόσο λιγότερες αναγνώσεις / εγγραφές θα γίνονται στο δίσκο σας, και τόσο περισσότερο θα ζήσει.

Είναι ένας δίσκος SSD κατάλληλος για εμένα;

sam_ssd.jpg

Μέχρι εδώ μάθατε την ιστορία των δίσκων, πως λειτουργούν και μερικές συμβουλές για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Είναι όμως ένας δίσκος SSD απαραίτητος για εσάς; Αν όλα τα παρακάτω σας ενδιαφέρουν, τότε είστε ένα μελλοντικός χρήστης δίσκου SSD.

Θέλετε να ο υπολογιστής σας να ανοίγει γρήγορα: Με ένα δίσκο SSD θα ανάψετε τον υπολογιστή σας και σε μερικά δευτερόλεπτα θα σερφάρετε στο internet. Με ένα δίσκο HDD η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει και μερικά λεπτά.

Θέλετε ταχύτατη πρόσβαση στις εφαρμογές αλλά και στα παιχνίδια: Οι δίσκοι SSD είναι πραγματικά γρήγοροι!

Θέλετε ένα πιο ήσυχο υπολογιστή και με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας: Οι δίσκοι SSD είναι αθόρυβοι και πιο οικονομικοί στην κατανάλωση ενέργειας.

Εάν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται ελκυστικά, τότε ο δίσκος SSD είναι κατάλληλος για εσάς.

http://www.pcsteps.gr/