Αιτήσεις για ανάλυση των περικοπών τους από τους νόμους 4051/2012 και 4093/2012 στις επικουρικές συντάξεις από 1/6/2012, όπως και από τα καταργηθέντα Δώρα που ήταν έως 400 ευρώ ετησίως, και εν συνεχεία, διεκδίκηση αναδρομικών έως και μια 5ετία με αγωγές και άλλα ένδικα μέσα θα πρέπει να υποβάλουν στο ΕΤΕΑΕΠ πάνω από 800.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν σήμερα καθαρά ποσά από 180 ευρώ και άνω!

syntaksioyxoi2

Οι δικαστικές αποφάσεις έχουν βγει, και ουσιαστικά αναγκάζουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία να επιστρέψουν τις κομμένες συντάξεις και Δώρα, λόγω αντισυνταγματικότητας, ενώ δύσκολα ανατρέπονται με αποτέλεσμα να ανοίγουν το δρόμο για μαζικές διεκδικήσεις από δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους!

Δικαιούχοι επιστροφών είναι θεωρητικά τα 2,6 εκατομμύρια των συνταξιούχων. Ακόμη και οι πλέον χαμηλόμισθοι με συντάξεις 500, 700 και 900 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα καλοκαιριού, ισόποσο με τη σύνταξή τους και με πλαφόν τα 800 ευρώ ετησίως. Οι υπόλοιποι με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ διεκδικούν και τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093, με πολύ μεγαλύτερα ποσά.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι συνταξιούχοι τρέχουν για αιτήσεις στα Ταμεία ζητώντας ακύρωση και επιστροφές των μειώσεων μέχρι και 5 χρόνια πίσω για να παγώσουν τυχόν παραγραφή αξιώσεων. Οι περικοπές που τίθενται υπό ακύρωση με τις αιτήσεις και με αγωγές κατά του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ είναι των νόμων 4051 και 4093 του 2012, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ. αριθμ. 2287 απόφαση της Ολομελείας του στις 10 Ιουνίου του 2015, έκρινε αντισυνταγματικές τις εξής διατάξεις:

Συναγερμός έχει σημάνει στις τράπεζες για να ξεφορτωθούν

με οποιονδήποτε τρόπο τα «κόκκινα δάνεια».

Σύμφωνα με την "Ημερησία", προτίθενται να προχωρήσουν σε γενναίες ρυθμίσεις οφειλών και μεγάλα κουρέματα σε στεγαστικά αλλά και σε καταναλωτικά δάνεια. Επίσης, βάζουν μπροστά εξωδικαστικές λύσεις για στεγαστικά και καταναλωτικά που υπάγονται στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Τα κουρέματα είναι από 20% έως 50% στα στεγαστικά δάνεια ανάλογα με την εισοδηματική περιουσιακή και οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη και 85% στα καταναλωτικά δάνεια. Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη και προτείνουν εξωδικαστικές λύσεις που είναι προσανατολισμένες στο Νόμο Κατσέλη. Προβλέπουν γενναίο κούρεμα της συνολικής οφειλής. Οι δανειολήπτες μπορούν επίσης να «αγοράσουν» τα δάνειά τους πληρώνοντας το ποσόν εφάπαξ πριν αυτό μεταβιβαστεί σε fund. Μάλιστα, προβλέπεται από το νόμο για την προστασία του δανειολήπτη ότι προτού πωληθεί το δάνειό του σε fund οι τράπεζες πρέπει να του έχουν κάνει πρόταση ρύθμισης με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής με μειωμένη δόση και επιμήκυνση, περίοδο χάριτος και καταβολή μόνο τόκων, μείωση επιτοκίου και μερική διαγραφή οφειλής.

Οι νέες ρυθμίσεις θα έρθουν από την 1η Νοεμβρίου και αφορούν όλους του δανειολήπτες με δάνεια σε καθυστέρηση. Στόχος είναι από το Νοέμβριο έως και το Δεκέμβριο να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα και να παρουσίασουν στους επόπτες χαμηλότερο ποσοστό προβληματικών δανείων.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, η σημερινή κατάντια της ΕΤΗΠΤΑ είναι απόρροια μιας άνευ προηγουμένου κατάστασης που δημιουργήθηκε μετα την τελευταία εκλογική διαδικασία. Δεν είναι η ώρα για να αναφερθούμε εκτενέστερα. Είναι η ώρα για να επαναφέρουμε το Σωματείο μας, την ΕΤΗΠΤΑ, εκεί που μας το άφησαν κάποιοι αγαπημένοι συνάδελφοι.

Η ΕΤΗΠΤΑ δυστυχώς αυτή την στιγμή βρίσκεται σε πλήρη καταστροφή, γιατί κάποιοι καλοθελητές έτσι το ήθελαν, οι οποίοι ήρθαν στην ΕΤΗΠΤΑ για να κάνουν κακό. Ήρθαν για να την διαλύσουν.

Κατόρθωσαν με τις πράξεις τους και τις ενέργειές τους να μην υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο. Η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα, το προσωπικό είναι απλήρωτο 5 μήνες και δεν έχει ιδρώσει κανείς από αυτούς αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν να φάνε, αναξιοπαθούντες συνάδελφοι στους οποίους χορηγούνται τρόφιμα έχουν αφεθεί στην τύχη τους, το ΙΚΑ απλήρωτο να έχει επιβάλει πρόστιμα, καμία εκπροσώπηση σε υπουργεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις, κομμένα τηλέφωνα, απλήρωτα κοινόχρηστα, εφορία, κ.λπ.

Για όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα υπάρχουν υπαίτιοι που πρέπει να ντρέπονται. Προσπάθησαν «πραξικοματικά» με φτηνές δικαιολογίες και αιτιάσεις να καταργήσουν την εκλεγμένη πλειοψηφία του Δ.Σ.

Ως εδώ λοιπόν. Εμείς οι Συνταξιούχοι θα πρέπει να τους απομονώσουμε όπου και να βρίσκονται και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο.

  1. Διορισμό προσωρινής Διοίκησης, με ασφαλιστικά μέτρα, γιατί δεν γνωρίζουμε πότε θα εκδοθεί η απόφαση από το Πρωτοδικείο Αθηνών, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το Σωματείο μας.
  2. Τροποποίηση του καταστατικού με αύξηση της εκπροσώπησης στο Δ.Σ. των συνταξιούχων. Εάν δεν γίνει αυτό σύντομα κινδυνεύουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ένωσής μας.

Συνάδελφοι, θεωρώ ότι όλοι εμείς οι παλαιότεροι διαθέτουμε και την γνώση και την πείρα. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση αυτή την στιγμή να βγάλουμε την ΕΤΗΠΤΑ από την πλήρη καταστροφή.

Πρέπει να αναλάβουμε και μάλιστα άμεσα διαδικαστικές πρωτοβουλίες. Η ΕΤΗΠΤΑ πρέπει και οφείλουμε να ΖΗΣΕΙ. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να την κλείσουν. Τα ψέματα, τα παχιά λόγια και η υποκρισία ΤΕΛΟΣ.

Οι πρωτοβουλίες πρέπει να γίνουν άμεσα και να παρθούν γενναίες αποφάσεις έτσι ώστε σύντομα η ΕΤΗΠΤΑ να βρει το δρόμο της, το δρόμο που της αξίζει.

ΚΟΝΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΤΗΠΤΑ  

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ     

EOPPY.jpg

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι οποίες εντάσσονται σε ένα συνολικό πακέτο δράσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης, με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των πολιτών.

 Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αφορούν χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι προκειμένου να λάβουν έγκριση χορήγησης και αποζημίωσης παροχών και υπηρεσιών υψηλού κόστους απευθύνονται σε ειδικές επιτροπές και στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου «ενεργοποιείται» το ηλεκτρονικό ΑΥΣ, με το οποίο επιταχύνονται οι διαδικασίες έγκρισης των αιτημάτων πολιτών για την αποζημίωσή τους και μηδενίζεται παράλληλα η ταλαιπωρία τους, καθώς, πλέον, δεν απαιτείται φυσική παρουσία τους στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικό είναι ότι το ΑΥΣ κάθε χρόνο δέχεται περισσότερα από 10.000 αιτήματα από πολίτες.

SOMATEIO.jpg