01-MHTROPOYLOS-ETHPTA-72.jpg

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο «Ενωτικός Συνδυασμός Τεχνικών Τύπου» στην αίθουσα συνελεύσεων της ΕΣΗΕΑ για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ. (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους) καθηγητή Εργατικού Δικαίου κ. Αλέξη Μητρόπουλο.

Μαζί του παρευρίσκετο ο εργατολόγος κ. Ευστάθιος Χριστοδουλέλης εξειδικευμένος σε ζητήματα ασφαλιστικού δικαίου.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε εκτενώς στο τι ισχύει σήμερα αλλά και ποιες είναι οι τροποποιήσεις και οι νέες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, στη διαδικασία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων των παρευρισκόμενων.

Ο εργατολόγος κ. Ευστάθιος Χριστοδουλέλης στη συνέχεια, έδωσε εξειδικευμένες απαντήσεις σε ερωτήσεις συναδέλφων αναφορικά με τα βαρέα και ανθυγιεινά, τις προϋποθέσεις και τα χρονικά όρια συνταξιοδότησης.

06.jpg

Από 01/01/2019 το νέο σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε ειδικούς γιατρούς και σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ, τίθεται σε εφαρμογή. Αυτό σημαίνει, ότι οι πολίτες θα πρέπει να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους σε οικογενειακό γιατρό, για να έχουν προτεραιότητα στον προγραμματισμό για ιατρικές επισκέψεις αλλά και εξετάσεις.

Η αίτηση εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό γίνεται είτε ηλεκτρονικά είτε με μια επίσκεψη σε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Τοπική Μονάδα Υγείας - ΤΟΜΥ) ή σε συμβεβλημένο οικογενειακό γιατρό (παθολόγο, γενικό γιατρό, παιδίατρο). Την ηλεκτρονική διαδικασία προεγγραφής και εγγραφής παρουσίασε βήμα-βήμα, ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Αναστάσιος Τάγαρης, στο πρόσφατο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών «Patients in Power». Αναλυτικά:

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας όπου μεταξύ άλλων προβλέπει την μη περικοπή των συντάξεων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σχέδιο νόμου στο άρθρο 1
«με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργούνται οι διατάξεις που προέβλεπαν το μετρό της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς στο πλαίσιο του επανυπολογισμό των συντάξεων δεδομένου οτι όπως πλήρως αποδείχτηκε η Ελλάδα έχει κατόρθωσε να επιτύχει το δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στόχος που μπορεί πλέον να επιτευχθεί και χωρίς το παραπάνω μετρό. Το μέτρο αυτό άλλωστε δεν ήταν διαρθρωτικού χαρακτήρα αφού η βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος έχει εξασφαλιστεί με το ν. 4387/2016».
Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο στην αιτιολογική του έκθεση
« Συνολικά η κατά τα ανωτέρω σύνταξη δηλαδή το άθροισμα εθνική συντάξεις και ανταποδοτικού μέρους αφενός εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης σε όλους τους ασφαλισμένους αφετέρου εγκαθιδρύει ένα στενό δεσμό μεταξύ παροχής εισφορών και εισοδήματος»

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, εκτός απροόπτου, σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr αναμενεται να ανοίξει η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr που αφορά περίπου 3.5 εκατ. δικαιούχους και το ύψος του θα φτάνει τα 710 εκατ. ευρώ. Η αποφαση τελικα θα βγει την Πέμπτη.

Υπόχρεος για να κάνει την αίτηση όταν ανοίξει θα είναι ο σύζυγος ή η σύζυγος στων οποίων τη δήλωση αναγράφεται το ακίνητο. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς τους στο TaxisNet.

Στην αίτηση του ο υπόχρεος δηλώνει και όσους μένουν μαζί του στο σπίτι. Όλοι οι ενήλικοι θα πρέπει μετά την αρχική αίτηση να συνδεθούν στο σύστημα με τους δικούς τους κωδικούς για το TaxisNet και να κάνουν αποδοχή της αίτησης.

 Τα στοιχεία των υπόχρεων βρίσκονται αυτόματα μέσω της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., τον ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ. Απαραίτητο είναι ο αριθμός IBAN του λογαριασμού στον οποίο θα κατατεθούν τα χρήματα, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και ένα email επικοινωνίας.

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Αυξημένο προβλέπεται να είναι το φετινό μέρισμα που επρόκειτο να δοθεί σε 3,5 εκατομμύρια πολίτες. Την Τρίτη  ανοίγει το koinonikomerisma.gr και χιλιάδες πολίτες ψάχνουν να βρουν αν είναι δικαιούχοι αλλά και τα ποσά που τους αναλογούν.

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 ανοίγει η πλατφόρμα «koinonikomerisma.gr», προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν το μέρισμα.Το κοινωνικό μέρισμα 2018 θα δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων που θα υποβληθούν στην ειδική ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του taxisnet, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, με αφορμή και την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας από το υπουργείο Οικονομικών για το ύψος του ποσού που θα δοθεί στους πολίτες.