EDOEAPΑναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου 2017, όπως προβλέπεται στο νόμο 4498/2017, ξεκινά η διεύρυνση του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, με την ασφάλιση για ασθένεια (σε είδος και σε χρήμα), επικούρηση και πρόνοια (εφάπαξ), όλων των μισθωτών σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας (τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο, εφημερίδες και περιοδικός τύπος), αλλά και των μισθωτών δημοσιογράφων σε πρακτορεία ειδήσεων και γραφεία τύπου, σύμφωνα με την εγκύκλιο # 22 του ΕΦΚΑ με την οποία διευκρινίζονται ζητήματα εφαρμογής του άρθρου 20 του Ν. 4498/2017 και ορίζονται οι κωδικοί υποβολής εισφορών από τους εργοδότες.

Ασφαλίζονται επίσης για τις ίδιες παροχές οι εργαζόμενοι και τα μέλη των Ενώσεων ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ, καθώς και οι εργαζόμενοι σε ΕΙΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ, όπως και οι ιδιοκτήτες, εταίροι, μέτοχοι των επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας, ανάλογα με τη νομική μορφή της επιχείρησης και έως δύο φυσικά πρόσωπα ανά μέσο, με βάση το ποσοστό συμμετοχής στο κεφάλαιό τους (με αίτησή τους).

Επιπλέον υπάγονται για παροχή ιατροφαρμακευτικής- νοσοκομειακής περίθαλψης οι συνταξιούχοι του ΕΔΟΕΑΠ και το απασχολούμενο υπαλληλικό προσωπικό του πρώην ΤΣΠΕΑΘ (Ταμείο Συντάξεως Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών Θεσσαλονίκης) του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

«Κατά συνέπεια» αναφέρει η εγκύκλιος, «για τα αναφερόμενα πρόσωπα, οι κλάδοι και λογαριασμοί που παραμένουν στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, είναι:

  • Κύριας Σύνταξης, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών βαρέων,
  • Ανεργίας ΟΑΕΔ,
  • ΛΑΕΚ ΟΑΕΔ,
  • ΛΠΕΑΕ ΟΑΕΔ,
  • Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ),
  • Οργανισμός Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ)
  • Επαγγελματικού Κινδύνου».

Εκκρεμότητα για συνταξιούχους κ.λπ.

Είναι επίσης γνωστό, ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου 2017 που ψηφίστηκε η τροποποίηση του Καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ (Ν. 4498/2017), ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη κάλυψης για ασθένεια – νοσοκομειακή περίθαλψη σε συνταξιούχους των ΜΜΕ που δεν ήταν ασφαλισμένοι μέχρι 30.11.2017 στον Οργανισμό – δηλαδή σε συνταξιούχους της Β’ Διεύθυνσης ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρ. ΤΑΙΣΥΤ), της Γ’ Διεύθυνσης ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρ. ΤΑΤΤΑ) κ.λπ., ουσιαστικά για όσους δεν ήταν μέλη των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ. Ζήτημα που διεκδικείται από τους παραπάνω συνταξιούχους και κάποιες συνδικαλιστικές παρατάξεις με άγνωστη κατάληξη.

Με την εγκύκλιο παρέχεται η δυνατότητα σε όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης αφενός σε φορέα εντός ΕΦΚΑ και αφετέρου σε φορέα εκτός ΕΦΚΑ, να επιλέξουν με αίτησή τους την ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη στον φορέα εκτός ΕΦΚΑ (δηλ. ΕΔΟΕΑΠ), καταβάλλοντας την προβλεπόμενη εισφορά (σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 36 του Ν.4387/16):

«Κατά συνέπεια, ασφαλισμένοι του Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι πλέον υπάγονται για τους κλάδους ασθενείας στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και παράλληλα έχουν υποχρέωση υπαγωγής σε εντασσόμενο στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέα ασθένειας δύνανται να επιλέξουν φορέα ασφάλισης ασθενείας (σε είδος και χρήμα) μετά από αίτησή τους, ώστε, να λάβουν την σχετική εξαίρεση ασφάλισης από τον μη επιλεγόμενο φορέα, προσκομίζοντας βεβαίωση περί ασφαλιστικής κάλυψης του άλλου φορέα, κατά τα γνωστά.», σημειώνεται στην εγκύκλιο.

Αυτό μπορεί να αφορά π.χ. μισθωτούς των ΜΜΕ που έχουν παράλληλα άλλη μη καλυπτόμενη ασφάλιση ή/και ενεργό μπλοκάκι με περισσότερους από 2 εργοδότες ή άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Οι κωδικοί υποβολής εισφορών

Στην εγκύκλιο περιγράφονται αναλυτικά και με παραδείγματα οι κωδικοί υποβολής εισφορών από τους εργοδότες ΜΜΕ για συγκεκριμένους κωδικούς ειδικοτήτων, κυρίως ως κωδικοί ειδικής περίπτωσης, ενώ παρέχονται στο παράρτημα και αναλυτικοί πίνακες κωδικών και εισφορών κατά περίπτωση.

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ δεν έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία για τη διεύρυνση, κάτι που έπρεπε να είχε ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Ενδεικτικό είναι ότι αγνόησε ακόμη και την έκδοση της πρόσφατης εγκυκλίου και  στο Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ τη Δευτέρα 30 Απριλίου… δεν συζητήθηκε καν.

Υπενθυμίζεται ότι δεν αρκεί ο αριθμός μητρώου, αλλά για την εγγραφή για παροχές ασθένειας – νοσοκομειακής περίθαλψης απαιτείται το άνοιγμα «μερίδας» (απογραφικό δελτίο και διαδικασίες αποδοχής) στον ΕΔΟΕΑΠ, με έκδοση κάρτας. Δεν υπάρχει επαρκής εξήγηση εκ μέρους του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ γιατί αυτή η διαδικασία δεν ξεκίνησε άμεσα (ως οργανισμός υποχρεωτικής ασφάλισης, πλέον).

Σημειώνεται επίσης ότι η τελευταία «ημερήσια διάταξη» που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΕΔΟΕΑΠ είναι από τη συνεδρίαση # 11 του Δ.Σ. της 8.3.2018.

Οι εκκρεμότητες που πρέπει να καλύψει η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, σύμφωνα και με την επιστολή του προέδρου της ΕΠΗΕΑ και μέλους του Δ.Σ. του Οργανισμού, Μάρκου Γκανά, είναι πολλές:

• ΔΕΝ έχει εκδοθεί από τον ΕΔΟΕΑΠ η εγκύκλιος για την είσπραξη του 2% επί της διαφήμισης (η είσπραξή του προβλέπεται από τον Νοέμβρη 2017) -η οποία δεν βαρύνει τα υπόχρεα στο 2% του τζίρου, «παραδοσιακά» ΜΜΕ (περίπτωση ΣΤ΄ του άρθρου 24),

• ΔΕΝ έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ ΕΔΟΕΑΠ και INTRASOFT (για την αυτόματη λήψη των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων),

• ΔΕΝ έχει υπογραφεί η σύμβαση του ΕΔΟΕΑΠ με την ΗΔΙΚΑ που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση στη περίθαλψη των εκτός Αθηνών ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ (πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμάκων),

• ΔΕΝ έχει γίνει ούτε καν συζήτηση από τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών του Οργανισμού, για την εκμετάλλευση του μειωμένου τιμολογίου του ΕΟΠΥΥ στα διαγνωστικά κέντρα και νοσηλευτικά ιδρύματα, χωρίς μείωση παροχών και υποβάθμιση της περίθαλψης,

• ΔΕΝ έχει υπογραφεί ακόμη σύμβαση του ΕΔΕΟΑΠ με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ώστε να έχουν οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ πρόσβαση στα φάρμακα πανελλαδικά.

Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ