Μόνον ηλεκτρονικά γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, για δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και εφεξής, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με το Φορέα, η αποδοχή μόνον ηλεκτρονικών αιτήσεων κρίθηκε αναγκαία «για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και την απρόσκοπτη εκτέλεση του συνόλου των εργασιών του Φορέα».

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει τεθεί σε λειτουργία στο διαδικτυακό ιστότοπο του φορέα, διευκολύνει καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, απαλλάσσοντάς τους από μετακινήσεις και αναμονή, λαμβάνοντας αμέσως αριθμό αίτησης και προθεσμία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018. Επιπλέον, δίνεται και η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής αίτησης. 

Τι θα γίνει, όμως, με τους συνταξιούχους που δεν έχουν κάνει αίτηση

Μιλώντας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, στη Βουλή, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, ξεκαθάρισε ότι όπως και στην περίπτωση των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου ήταν ελάχιστοι εκείνοι που είχαν κάνει αγωγές αλλά τα αναδρομικά τα παίρνουν όλοι οι δικαιούχοι στο σύνολό τους, έτσι και ότι ισχύσει για τους συνταξιούχους και τα αναδρομικά, θα ισχύσει για όλους, είτε έχουν κάνει αίτηση είτε όχι.

Στελέχη της κυβέρνησης, πάντως, όπως και η ίδια η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, προσγειώνει τις προσδοκίες των συνταξιούχων για αναδρομικά λέγοντας ότι είναι αδύνατον να πληρωθεί ένα τέτοιο ποσό. Το συνολικό ποσό των αναδρομικών υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ.