01-MHTROPOYLOS-ETHPTA-72.jpg

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο «Ενωτικός Συνδυασμός Τεχνικών Τύπου» στην αίθουσα συνελεύσεων της ΕΣΗΕΑ για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ. (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους) καθηγητή Εργατικού Δικαίου κ. Αλέξη Μητρόπουλο.

Μαζί του παρευρίσκετο ο εργατολόγος κ. Ευστάθιος Χριστοδουλέλης εξειδικευμένος σε ζητήματα ασφαλιστικού δικαίου.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε εκτενώς στο τι ισχύει σήμερα αλλά και ποιες είναι οι τροποποιήσεις και οι νέες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, στη διαδικασία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων των παρευρισκόμενων.

Ο εργατολόγος κ. Ευστάθιος Χριστοδουλέλης στη συνέχεια, έδωσε εξειδικευμένες απαντήσεις σε ερωτήσεις συναδέλφων αναφορικά με τα βαρέα και ανθυγιεινά, τις προϋποθέσεις και τα χρονικά όρια συνταξιοδότησης.

06.jpg

Από 01/01/2019 το νέο σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε ειδικούς γιατρούς και σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ, τίθεται σε εφαρμογή. Αυτό σημαίνει, ότι οι πολίτες θα πρέπει να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους σε οικογενειακό γιατρό, για να έχουν προτεραιότητα στον προγραμματισμό για ιατρικές επισκέψεις αλλά και εξετάσεις.

Η αίτηση εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό γίνεται είτε ηλεκτρονικά είτε με μια επίσκεψη σε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Τοπική Μονάδα Υγείας - ΤΟΜΥ) ή σε συμβεβλημένο οικογενειακό γιατρό (παθολόγο, γενικό γιατρό, παιδίατρο). Την ηλεκτρονική διαδικασία προεγγραφής και εγγραφής παρουσίασε βήμα-βήμα, ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Αναστάσιος Τάγαρης, στο πρόσφατο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών «Patients in Power». Αναλυτικά:

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας όπου μεταξύ άλλων προβλέπει την μη περικοπή των συντάξεων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σχέδιο νόμου στο άρθρο 1
«με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργούνται οι διατάξεις που προέβλεπαν το μετρό της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς στο πλαίσιο του επανυπολογισμό των συντάξεων δεδομένου οτι όπως πλήρως αποδείχτηκε η Ελλάδα έχει κατόρθωσε να επιτύχει το δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στόχος που μπορεί πλέον να επιτευχθεί και χωρίς το παραπάνω μετρό. Το μέτρο αυτό άλλωστε δεν ήταν διαρθρωτικού χαρακτήρα αφού η βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος έχει εξασφαλιστεί με το ν. 4387/2016».
Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο στην αιτιολογική του έκθεση
« Συνολικά η κατά τα ανωτέρω σύνταξη δηλαδή το άθροισμα εθνική συντάξεις και ανταποδοτικού μέρους αφενός εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης σε όλους τους ασφαλισμένους αφετέρου εγκαθιδρύει ένα στενό δεσμό μεταξύ παροχής εισφορών και εισοδήματος»

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, εκτός απροόπτου, σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr αναμενεται να ανοίξει η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr που αφορά περίπου 3.5 εκατ. δικαιούχους και το ύψος του θα φτάνει τα 710 εκατ. ευρώ. Η αποφαση τελικα θα βγει την Πέμπτη.

Υπόχρεος για να κάνει την αίτηση όταν ανοίξει θα είναι ο σύζυγος ή η σύζυγος στων οποίων τη δήλωση αναγράφεται το ακίνητο. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς τους στο TaxisNet.

Στην αίτηση του ο υπόχρεος δηλώνει και όσους μένουν μαζί του στο σπίτι. Όλοι οι ενήλικοι θα πρέπει μετά την αρχική αίτηση να συνδεθούν στο σύστημα με τους δικούς τους κωδικούς για το TaxisNet και να κάνουν αποδοχή της αίτησης.

 Τα στοιχεία των υπόχρεων βρίσκονται αυτόματα μέσω της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., τον ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ. Απαραίτητο είναι ο αριθμός IBAN του λογαριασμού στον οποίο θα κατατεθούν τα χρήματα, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και ένα email επικοινωνίας.

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Αυξημένο προβλέπεται να είναι το φετινό μέρισμα που επρόκειτο να δοθεί σε 3,5 εκατομμύρια πολίτες. Την Τρίτη  ανοίγει το koinonikomerisma.gr και χιλιάδες πολίτες ψάχνουν να βρουν αν είναι δικαιούχοι αλλά και τα ποσά που τους αναλογούν.

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 ανοίγει η πλατφόρμα «koinonikomerisma.gr», προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν το μέρισμα.Το κοινωνικό μέρισμα 2018 θα δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων που θα υποβληθούν στην ειδική ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του taxisnet, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, με αφορμή και την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας από το υπουργείο Οικονομικών για το ύψος του ποσού που θα δοθεί στους πολίτες.

Επιστροφή αναδρομικών ΜΟΝΟ σε όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις μέχρι την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ

Αντισυνταγματικός κρίθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ),  ο νόμος Κατρούγκαλου 4386/2017 σε αρκετά από τα άρθρα του.

Επειδή θεωρούμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά ολους τους συνταξιούχους του κλαδου μας, αλλά περισσότερο εκείνους που δεν έχουν καταθέσει ακόμα την σχετική αίτηση στον ΕΦΚΑ, να σπεύσουν άμεσα να την υποβάλλουν ηλεκτρονικά ώστε να μη χάσουν το δικαίωμα επιστροφής των αναδρομικών τους, λόγω του πολύ περιορισμένου χρόνου (λίγες ημέρες) που απομένει μέχρι την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Σχετικες ανακοινώσεις θα παρακολουθήσετε στο video που παραθέτουμε από την εκπομπή του ANT1 "Καλημέρα Ελλάδα"

Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν συζητηθεί στις 4/10/2017 προσφυγές φυσικών προσώπων και συλλογικοτήτων που είχαν ζητήσει την ακύρωση επιμέρους άρθρων του.

Οι διασκέψεις τής Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχουν προ καιρού ολοκληρωθεί, οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί, η καθαρογραφή τους βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται η δημοσίευσή τους, καθώς φαίνεται, εντός ολίγων ημερών. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΕΝΥΠΕΚΚ, μεγάλο τμήμα τού σκεπτικού των υπό έκδοση αποφάσεων αφιερώνεται στο ζήτημα της αναδρομικότητας των διεκδικήσεων για όσες διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου κριθούν αντισυνταγματικές.

Επί του κεφαλαιώδους αυτού ζητήματος, φαίνεται ότι οι ανώτατοι δικαστές έχουν καταλήξει στο ίδιο ακριβώς σκεπτικό με αυτό της υπ’αριθ. 2287/2015 απόφασης της Ολομέλειας, δηλαδή την κήρυξη ως αντισυνταγματικών των διατάξεων για τις περικοπές των συντάξεων του β’ Μνημονίου και την κατάργηση των Δώρων.

Ίδια, εξάλλου, επιχειρηματολογία είχαν αναπτύξει αργότερα και οι υπ’αριθ.  431/2018  και 479/2018 αποφάσεις του ΣτΕ, για τους ιατρούς του ΕΣΥ και τους καθηγητές ΤΕΙ αντίστοιχα, ενώ πανομοιότυπη ήταν και η κρίση της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου 244/2017 που κήρυξε αντισυνταγματικό τον θεσμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

enypekk.gr/

Απάντηση στα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ Πετρόπουλος για την επιστροφή των αναδρομικών και δώρων μόνο σε όσους έχουν κάνει αγωγή μέχρι την 11η-6-2015, δίνει η ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους) και τονίζει ότι η απόφαση του ΣτΕ και του ΑΕΔ ορίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να καταθέσουν αγωγές.

Διευκρινίσεις αναφορικά με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, επειδή επικρατεί μεγάλη σύγχυση, δίνει η ΕΝΥΠΕΚΚ και ενημερώνει ότι το Συμβούλιο Επικρατείας με την υπ’αριθ. 2287/2015 απόφαση της Ολομέλειάς του αποφάσισε αμετακλήτως τα ακόλουθα:

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 22-11-2018 συνεδρίασή τους και στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 6.00 π.μ. της Τρίτης, 27 Νοεμβρίου 2018 έως τις 6.00 π.μ. της Τετάρτης, 28 Νοεμβρίου 2018 σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφεία Τύπου.

Η ΕΤΗΠΤΑ ενισχύει τους μακροχρόνια ανέργους που είναι μέλη της Ένωσης, εν όψει της Γιορτής των Χριστουγέννων.

Για να λάβει ένας μακροχρόνια άνεργος βοήθημα από την ΕΤΗΠΤΑ κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα και εφ’ όσον δεν πάρει δώρο ή βοήθημα από άλλη πηγή (ΤΑΤΤΑ, ΟΑΕΔ κ.λπ.), πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

1. Να είναι μέλος της ΕΤΗΠΤΑ συμπληρωμένα, τουλάχιστον δύο (2) χρόνια

2. Να έχει ενήμερη κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ

3. Να είναι ενήμερος ταμειακώς τρεις (3) μήνες προ των ανωτέρω εορτών

4. Να έχει πάρει τουλάχιστον μία φορά ανεργία από το ΤΑΤΤΑ

5. Να μην έχει απουσιάσει από την τελευταία Γενική Συνέλευση του Κλάδου, τακτική ή έκτακτη

6. Να έχει ψηφίσει κατά τις τελευταίες εκλογές της Ένωσης

7. Για τις περιπτώσεις 5 και 6 εφόσον απουσιάσει λόγω ασθενείας, θα προσκομίζει χαρτί από γιατρό ότι ήταν ασθενής και τότε θα λογίζεται ότι συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση ή τις αρχαιρεσίες (εντός δύο μηνών).

Η ενίσχυση των μακροχρόνιων ανέργων δεν δύναται να υπερβαίνει τις πέντε (5) φορές, συνεχόμενες ή διακεκομμένες.

Υποβολή αιτήσεων: Από Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 έως και Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018.

Η αίτηση συνταξιοδότησης υποβάλλεται σε ενιαία ηλεκτρονική φόρμα από όλους τους ασφαλισμένους μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ, με τους κωδικούς του Τaxisnet, ανεξάρτητα από το πόσοι ήταν οι φορείς ασφάλισής τους

Έναν χρήσιμο οδηγό για τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης προς τον ΕΦΚΑ παρουσιάζει ο ασφαλιστικός φορέας, την ίδια ώρα που χιλιάδες ασφαλισμένοι περιμένουν έως και δύο χρόνια για να πάρουν τις συντάξεις-φιλοδωρήματα.

Πάντως άκυρες – λόγω ελλιπών δικαιολογητικών – είναι 30% των αιτήσεων για συνταξιοδότηση στον ΕΦΚΑ, ενώ τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι 39.000 είναι οι ληξιπρόθεσμες κύριες και κάτω από 26.000 τα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Η΄ ΑΛΛΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

            Του «ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΥΠΟΥ», που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Γεώργιο Μυλωνά του Αθανασίου, κάτοικο Αθήνας επί της οδού Ναζιανζού αρ. 11, κάτοχος του ΑΦΜ 028420262.

ΠΡΟΣ

            Την προσωρινή διοίκηση της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ» (Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α.), που εδρεύει στην Αθήνα επί της οδού Αριστείδου αρ. 10-12 και εκπροσωπείται νόμιμα. ΑΦΜ :09005495, ΔΟΥ Α’ ΑΘΗΝΩΝ.

----------------------------------------

Όπως καλά γνωρίζετε καλέσατε την 18-11-2018 τα μέλη του κλάδου μας σε έκτακτη συνέλευση προκειμένου να συζητήσετε σημαντικά θέματα που άπτονται των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών εξελίξεων.

Σας επισημαίνουμε ότι σ’ όλες τις ενέργειες που θα προβείτε είστε υποχρεωμένοι να έχετε γνώμονα την με αριθμό 2617/2018 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που σας διόρισε προσωρινή διοίκηση και σας δεσμεύει με συγκεκριμένες εξουσίες. Είναι αυτονόητο ότι η θεματολογία που αναφέρετε θα έχει αποκλειστικά και μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα διότι η λήψη οποιαδήποτε αποφάσεως για τα ανωτέρα ζητήματα που θέτετε, αποτελεί υπέρβαση των αρμοδιοτήτων σας και κατάφωρη παραβίαση της δικαστικής αποφάσεως.

Επειδή έχετε επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα νομιμότητας μην παρερμηνεύεται το περιεχόμενο της δικαστικής αποφάσεως κατά το δοκούν, προκειμένου να παραχωρήσετε στους εαυτούς σας υπέρμετρες εξουσίες, διότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες σας που παρεκκλίνουν της αποφάσεως του δικαστηρίου επισύρουν προσωπικές ποινικές και αστικές σας ευθύνες.

Φρονούμε ότι τα ζητήματα αυτά είναι μείζονος σημασίας και κοινωνικής ευαισθησίας και σας καλούμε να εφαρμόσετε άμεσα την δικαστική απόφαση και να προβείτε σε Γενική Συνέλευση για διενέργεια εκλογών, να καθορίσετε ημερομηνία αυτών, ώστε να εκλεγεί η τακτική διοίκηση του σωματείου, που θα επιληφθεί των ανωτέρων θεμάτων. Συνεπώς μη παραγκωνίζεται ούτε να μεθοδεύεται ενέργειες που αποκλείουν την συμμετοχή του κλάδου στην λήψη τόσο σημαντικών αποφάσεων.

Είναι άξιον απορίας γιατί δεν εφαρμόζετε άμεσα την δικαστική απόφαση για την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης αλλά ως προσωρινή διοίκηση σκοπίμως κωλυσιεργείτε με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος σε θέματα για τα οποία ο κλάδος θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημία και δεν θα προλάβει τις εξελίξεις.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σε αυτόν προς τον οποίο απευθύνεται προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ταυτόχρονα ολόκληρο το περιεχόμενό της στην έκθεση επιδόσεώς του.

Αθήνα, 16-11-2018

Ο Εξωδίκως Δηλών

Μόνον ηλεκτρονικά γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, για δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και εφεξής, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με το Φορέα, η αποδοχή μόνον ηλεκτρονικών αιτήσεων κρίθηκε αναγκαία «για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και την απρόσκοπτη εκτέλεση του συνόλου των εργασιών του Φορέα».

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει τεθεί σε λειτουργία στο διαδικτυακό ιστότοπο του φορέα, διευκολύνει καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, απαλλάσσοντάς τους από μετακινήσεις και αναμονή, λαμβάνοντας αμέσως αριθμό αίτησης και προθεσμία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018. Επιπλέον, δίνεται και η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής αίτησης. 

Τι θα γίνει, όμως, με τους συνταξιούχους που δεν έχουν κάνει αίτηση

Μιλώντας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, στη Βουλή, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, ξεκαθάρισε ότι όπως και στην περίπτωση των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου ήταν ελάχιστοι εκείνοι που είχαν κάνει αγωγές αλλά τα αναδρομικά τα παίρνουν όλοι οι δικαιούχοι στο σύνολό τους, έτσι και ότι ισχύσει για τους συνταξιούχους και τα αναδρομικά, θα ισχύσει για όλους, είτε έχουν κάνει αίτηση είτε όχι.

Στελέχη της κυβέρνησης, πάντως, όπως και η ίδια η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, προσγειώνει τις προσδοκίες των συνταξιούχων για αναδρομικά λέγοντας ότι είναι αδύνατον να πληρωθεί ένα τέτοιο ποσό. Το συνολικό ποσό των αναδρομικών υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ.

Τι ισχύει για παραπεμπτικά πριν και μετά την 1η Νοεμβρίου 2018. 

Μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων θα πρέπει πλέον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να εκτελούν τα παραπεμπτικά εξετάσεων.

Το νέο χρονικό όριο ισχύει για όλα τα παραπεμπτικά εξετάσεων τα οποία έχουν εκδοθεί από την 1η Νοεμβρίου 2018, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ. Μέχρι τις 31/10/2018, οι ασφαλισμένοι είχαν στη διάθεσή τους χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων για να κάνουν εξετάσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, τα παραπεμπτικά εξετάσεων τα οποία έχουν εκδοθεί μέχρι και την 31/10/2018 θα εκτελούνται μέχρι τη λήξη τους, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης αυτών, δηλαδή σε χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Τα παραπεμπτικά εξετάσεων τα οποία εκδίδονται από 01/11/2018 και μετά σύμφωνα με ΚΥΑ Αριθ. ΕΑΠΕ/Γ.Π.80157(ΦΕΚ 4898.τ.β,01-11-2018) αρθ.6 παρ.3, θα εκτελούνται εντός χρονικού διαστήματος τριών εβδομάδων, ανεξάρτητα εάν αναγράφεται ημερομηνία εκτέλεσης επί του παραπεμπτικού τεσσάρων εβδομάδων.

Σε μια προσπάθεια γνωριμίας, με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωσή σας κρίναμε σκόπιμο να καταγράψουμε χρήσιμες πληροφορίες για το νέο σας Ασφαλιστικό φορέα καθώς και βασικές οδηγίες προκείμενου να διευκολύνουμε την πρόσβασή σας στις υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ.

ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ

Στα κτίρια των οδών Σισίνη 18 & Ηριδανού και Ορμηνίου 38, στεγάζονται οι διοικητικές και ιατρικές υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ.

Η διάρθρωση των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών έχει ως εξής:

Στο κτίριο στη Σισίνη στεγάζονται,

 • το Τμήμα Υγείας και Περίθαλψης του Οργανισμού για την κοστολόγηση δαπανών υγείας και ένα μέρος της νοσοκομειακής περίθαλψης, το Γραφείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων, για την υποδοχή των ασφαλισμένων και την υποβολή αιτήσεων τους καθώς και το Τμήμα ηλεκτρονικών ιατρικών ραντεβού, στο ισόγειο.
 • η Αίθουσα Εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΡΟΥΣΣΟΥ» και το Παιδιατρικό ιατρείο, στον πρώτο όροφο.
 • το Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Εργαστήριο του Οργανισμού, το Γυναικολογικό τμήμα και το Ορθοπεδικό ιατρείο, στο δεύτερο όροφο.
 • τα Ιατρεία του Οργανισμού, στον τρίτο όροφο.
 • το Οδοντιατρικό τμήμα του και το επεμβατικό ιατρείο, στον τέταρτο όροφο.
 • το Γραφείο Διευθυντή, το Γραφείο Αρχιάτρου, η Νομική Υπηρεσία, οι Ελεγκτές Ιατροί, το τμήμα Ασφάλισης, οι Γραμματείες Δ/ντη και Αρχιάτρου στον πέμπτο όροφο.
 • Τα γραφεία τoυ Προέδρου Δ.Σ., του Γενικού Γραμματέα Δ.Σ., του Ταμία Δ.Σ. και του Προέδρου ΤΥΠ, η Αίθουσα Συνεδριάσεων και η Γραμματεία του Διοικητικού Συμβουλίου, στον έκτο όροφο.

Αναδρομικά, που κυμαίνονται από 800 ευρώ έως 6.500 ευρώ για κάθε χρονιά μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι, καθώς οι περικοπές που έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους του 2012 κρίθηκαν αντισυνταγματικές τρία χρόνια αργότερα, το 2015, από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε κάθε περίπτωση οι περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές αφορούν :

 • Συνταξιούχους του πρ. ΙΚΑ και του πρ. ΕΤΕΑΜ. Όσοι είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής 1.000 € και άνω υπέστησαν και τα «ψαλίδια» στα ποσά συντάξεων, ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν μόνο τα δώρα (800 ευρώ το χρόνο).
 • Συνταξιούχους των ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, για τους οποίους είναι εξαιρετικά υψηλές οι περικοπές των κύριων συντάξεων.
 • Συνταξιούχους του πρ. ΟΑΕΕ. Όσοι είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής 1.000 € και άνω υπέστησαν και τα «ψαλίδια» στα ποσά συντάξεων, ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν μόνο τα δώρα (800 ευρώ το χρόνο).
 • Συνταξιούχους του πρ. ΝΑΤ.
 • Συνταξιούχους του πρ. ΟΓΑ, οι οποίοι δεν είχαν περικοπές στο βασικό ποσό καθώς λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις, αλλά έχασαν το σύνολο των δώρων αφού είχαν εξαιρεθεί από τον νόμο του 2010 που μείωνε τα δώρα στα 800 ευρώ το χρόνο.

Πόσα είναι τα αναδρομικά

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν από το μέλος της διοικούσας επιτροπής της ΓΣΕΕ Κώστα Νικολάου, τα ποσά που αντιστοιχούν στα αναδρομικά έχουν ως εξής:

anadromika-pinakes.jpg