ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, η σημερινή κατάντια της ΕΤΗΠΤΑ είναι απόρροια μιας άνευ προηγουμένου κατάστασης που δημιουργήθηκε μετα την τελευταία εκλογική διαδικασία. Δεν είναι η ώρα για να αναφερθούμε εκτενέστερα. Είναι η ώρα για να επαναφέρουμε το Σωματείο μας, την ΕΤΗΠΤΑ, εκεί που μας το άφησαν κάποιοι αγαπημένοι συνάδελφοι.

Η ΕΤΗΠΤΑ δυστυχώς αυτή την στιγμή βρίσκεται σε πλήρη καταστροφή, γιατί κάποιοι καλοθελητές έτσι το ήθελαν, οι οποίοι ήρθαν στην ΕΤΗΠΤΑ για να κάνουν κακό. Ήρθαν για να την διαλύσουν.

Κατόρθωσαν με τις πράξεις τους και τις ενέργειές τους να μην υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο. Η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα, το προσωπικό είναι απλήρωτο 5 μήνες και δεν έχει ιδρώσει κανείς από αυτούς αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν να φάνε, αναξιοπαθούντες συνάδελφοι στους οποίους χορηγούνται τρόφιμα έχουν αφεθεί στην τύχη τους, το ΙΚΑ απλήρωτο να έχει επιβάλει πρόστιμα, καμία εκπροσώπηση σε υπουργεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις, κομμένα τηλέφωνα, απλήρωτα κοινόχρηστα, εφορία, κ.λπ.

Για όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα υπάρχουν υπαίτιοι που πρέπει να ντρέπονται. Προσπάθησαν «πραξικοματικά» με φτηνές δικαιολογίες και αιτιάσεις να καταργήσουν την εκλεγμένη πλειοψηφία του Δ.Σ.

Ως εδώ λοιπόν. Εμείς οι Συνταξιούχοι θα πρέπει να τους απομονώσουμε όπου και να βρίσκονται και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο.

  1. Διορισμό προσωρινής Διοίκησης, με ασφαλιστικά μέτρα, γιατί δεν γνωρίζουμε πότε θα εκδοθεί η απόφαση από το Πρωτοδικείο Αθηνών, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το Σωματείο μας.
  2. Τροποποίηση του καταστατικού με αύξηση της εκπροσώπησης στο Δ.Σ. των συνταξιούχων. Εάν δεν γίνει αυτό σύντομα κινδυνεύουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ένωσής μας.

Συνάδελφοι, θεωρώ ότι όλοι εμείς οι παλαιότεροι διαθέτουμε και την γνώση και την πείρα. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση αυτή την στιγμή να βγάλουμε την ΕΤΗΠΤΑ από την πλήρη καταστροφή.

Πρέπει να αναλάβουμε και μάλιστα άμεσα διαδικαστικές πρωτοβουλίες. Η ΕΤΗΠΤΑ πρέπει και οφείλουμε να ΖΗΣΕΙ. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να την κλείσουν. Τα ψέματα, τα παχιά λόγια και η υποκρισία ΤΕΛΟΣ.

Οι πρωτοβουλίες πρέπει να γίνουν άμεσα και να παρθούν γενναίες αποφάσεις έτσι ώστε σύντομα η ΕΤΗΠΤΑ να βρει το δρόμο της, το δρόμο που της αξίζει.

ΚΟΝΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΤΗΠΤΑ  

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ     

EOPPY.jpg

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι οποίες εντάσσονται σε ένα συνολικό πακέτο δράσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης, με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των πολιτών.

 Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αφορούν χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι προκειμένου να λάβουν έγκριση χορήγησης και αποζημίωσης παροχών και υπηρεσιών υψηλού κόστους απευθύνονται σε ειδικές επιτροπές και στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου «ενεργοποιείται» το ηλεκτρονικό ΑΥΣ, με το οποίο επιταχύνονται οι διαδικασίες έγκρισης των αιτημάτων πολιτών για την αποζημίωσή τους και μηδενίζεται παράλληλα η ταλαιπωρία τους, καθώς, πλέον, δεν απαιτείται φυσική παρουσία τους στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικό είναι ότι το ΑΥΣ κάθε χρόνο δέχεται περισσότερα από 10.000 αιτήματα από πολίτες.

SOMATEIO.jpg

OAED APASXOLISIΞεκίνησε την 1/8/2018 και ώρα 14:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεωναπό τους ενδιαφερόμενους, εγγεγραμμένους στο μητρώο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανέργους, ηλικίας άνω των 18 ετών, για 30.333 θέσεις πλήρους απασχόλησης και για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, στο πλαίσιο της δράσης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης,  σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας». Η καταληκτική ημερομηνία είναι η  20η/8/2018 και ώρα 12η μεσημβρινή .

Για να δείτε όλες τις θέσεις ανά φορέα και ειδικότητα: 

ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑ ΦΟΡΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

Για να δείτε τα προσοντολόγια:

ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ 1

ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ2

Διπλός ο στόχος

Όπως σημειώνει ο ΟΑΕΔ «η δράση στοχεύει αφενός στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και αφετέρου στην αναβάθμιση των προσόντων των συμμετεχόντων, ώστε να διευκολυνθούν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, με κατάρτιση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Με ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο το οποίο ανάρτησε στον ιστότοπο του Οργανισμού, νέα διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ καλωσόρισε τα νέα μέλη, ενημερώνοντας για όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν και τις παροχές που έχουν.

Όπως σημειώνεται, «Μετά την ψήφιση του Νόμου 4498/2017 μια νέα εποχή ξεκίνησε για τον ΕΔΟΕΑΠ και όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Ο ΕΔΟΕΑΠ ως Ενιαίος, Αυτοδιοίκητος, Δημοσιογραφικός Οργανισμός αποτελεί πρότυπο στο ασφαλιστικό σύστημα σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας και προσφέρει πρωτοβάθμια περίθαλψη στις σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του.

Πρωταρχικός στόχος της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ είναι η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όλων των ασφαλισμένων του Οργανισμού, παρέχοντας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και περίθαλψης υψηλού επιπέδου και  διασφαλίζοντας ισότιμη  και εύκολη πρόσβαση, άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση αξιοποιώντας το σύνολο των δομών των ιατρικών  υπηρεσιών και τις δυνατότητες του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού. Το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΔΟΕΑΠ είναι ένα από τα  πολυτιμότερα κεφάλαια που διαθέτει.

Σε μια προσπάθεια γνωριμίας, με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωσή σας και την εξυπηρέτησή σας κρίναμε σκόπιμο να καταγράψουμε χρήσιμες πληροφορίες για το νέο σας Ασφαλιστικό φορέα καθώς και βασικές οδηγίες προκείμενου να διευκολύνουμε την πρόσβασή σας στις υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ.

ONTONI.png

Την αποκάλυψη αυτή κάνει, σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ, η εφημερίδα «Μπαμ» εξιστορώντας την αμαρτωλή περιπέτεια της εφημερίδας «SPORTIME» που από τον Μιχάλη Ανδρουλιδάκη, έφτασε στην οικογένεια Οντόνι.

Στο Κακουργιοδικείο έπεσε την προηγούμενη εβδομάδα η αυλαία της πλέον πολύκροτης επιχειρηματικο-εκδοτικής υπόθεσης, των τελευταίων ετών.

Στο εδώλιο ήταν καθισμένη η Φρίνη Οντόνι, μητέρα του Ροδόλφου Οντόνι, μαζί με τον Κώστα Κυριακόπουλο, καθώς υπήρξαν στενοί συνεργάτες, αλλά και εκδότες της ιστορικής αθλητικής εφημερίδας «SPORTIME»

Βέβαια, στο εδώλιο είχαν καθίσει τέσσερα ακόμη άτομα οι οποίοι μετείχαν στις εκδοτικές επιχειρήσεις, αλλά αθωώθηκαν.

Μετά την ανακοίνωση της ποινής, η κυρία Οντόνι, οδηγήθηκε στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα, ενώ σε άλλη φυλακή ο Κώστας Κυριακόπουλος, ο οποίος είχε συλληφθεί και τον Ιανουάριο του 2012.

Αναδρομικά από τις παρακρατήσεις υπερ του ΑΚΑΓΕ, στις συντάξεις επιστρέφει το υπουργείο Εργασίας σε 200.000 συνταξιούχους 23 επικουρικών ταμείων με ποσά που κατά γενικό μέσο όρο ανέρχονται στα 260 ευρώ, ενώ ανά Ταμείο φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 460 ευρώ.

Οι λογαριασμοί όλων των δικαιούχων έχουν πιστωθεί με τα ανάλογα ποσά και θα πληρωθούν στις 2 Αυγούστου με την τακτική μηνιαία επικουρική τους σύνταξη.

Η λίστα παραδόθηκε στο υπουργείο Εργασίας από την ΗΔΙΚΑ. Εχουν μετρηθεί τα ποσά για όλα τα Ταμεία, εκτός από ΟΤΕ, Αγροτικής, ΕΤΒΑ και ΕΛΤΑ για τα οποία υπάρχει εκτίμηση που είναι σχεδόν οριστική.

 Στους συνταξιούχους της ΑΤΕ για παράδειγμα για τεχνικούς λόγους τα αναδρομικά θα πιστωθούν σε δύο δόσεις, μία στις 2 Αυγούστου και μια δεύτερη γύρω στις 10 Αυγούστου. Σημειωτέον ότι το πιο μεγάλο ποσό αναδρομικών ανήκει σε συνταξιούχους από το επικουρικό της ΑΤΕ (ΕΛΕΜ) με περίπου 1.300 ευρώ μικτά και 1.040 ευρώ καθαρά μετά το φόρο.

Τα αναδρομικά αφορούν συνταξιούχους του Δημοσίου (πρώην ΤΕΑΔΥ), των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), της Αγροτικής Τράπεζας (πρώην ΕΛΕΜ), των ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών (πρώην ΤΕΑΠΟΚΑ), του Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ), χημικούς (ΤΕΑΧ), της Ελληνικής Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΤΕΑΠΕΡΤ), όπως και διάφορες άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΕΤΕΑΕΠ, μετά την πληρωμή του Μαΐου 144.727 συνταξιούχοι είδαν μηνιαίο κέρδος από 1 έως και 20 ευρώ τον μήνα. Άλλοι 40.683 συνταξιούχοι είδαν από τον Μάιο αύξηση 20 έως 40 ευρώ τον μήνα, ενώ μεγαλύτερα ποσά, δηλαδή από 40 έως 60 ευρώ τον μήνα, δικαιούνταν 12.862 συνταξιούχοι. Το σύστημα εντόπισε και 77 δικαιούχους που είχαν μηνιαίες αυξήσεις 60-83 ευρώ.

Οι πίνακες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

anadromika 1

syntaksioyxoiΣυμβουλές ώστε να ολοκληρώσουν γρήγορα την διαδικασία έκδοσης της σύνταξης σε όσος ετοιμάζουν να καταθέσουν τα χαρτιά τους, δίνει ο ΕΦΚΑ. Σημαντική σημείωση είναι ότι πλέον η προκαταβολή της σύνταξης δίνεται μόνο μετά από την ηλεκτρονική αίτηση για έκδοση της σύνταξης 

Οι απαντήσεις που δίνει ο ΕΦΚΑ σε όσους ετοιμάζονται να καταθέσουν αίτηση για σύνταξη:

Πώς υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης;
Η αίτηση συνταξιοδότησης υποβάλλεται σε ενιαία ηλεκτρονική φόρμα από όλους τους ασφαλισμένους μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ, με τους κωδικούς του taxisnet -διαθέσιμη εδώ- ανεξάρτητα από το πόσοι ήταν οι φορείς ασφάλισής τους. Στη συνέχεια, ο αιτών μπορεί να ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την πορεία της αίτησης. Παράλληλα, εξακολουθεί η διάθεση έντυπων αιτήσεων για όσους επιθυμούν να υποβάλλουν την αίτηση σε έντυπη μορφή.

Πού υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης;
Η αίτηση συνταξιοδότησης υποβάλλεται στην αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία συντάξεων του τελευταίου φορέα στον οποίο είχατε ασφαλιστεί (για τους μισθωτούς αρμόδιο είναι το υποκατάστημα του τόπου κατοικίας, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες το υποκατάστημα της έδρας της δραστηριότητας). Στην περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί σε μη αρμόδια υπηρεσία, διαβιβάζεται στην αρμόδια.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλω μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης;

Αναφέρονται αναλυτικά στην αίτηση συνταξιοδότησης, ανάλογα και με τα πεδία της αίτησης που έχουν συμπληρωθεί.

akinhtaΤους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης καθορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια». Πρόκειται για προνοιακό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το ποσό του επιδόματος στέγασης για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια, ορίζεται, ως ακολούθως:
 
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη: 105 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 140 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 175 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 210 ευρώ.

Η διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μήνες από την ημερομηνία της αρχικής καταβολής. Με την πάροδο 12 μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, ο δικαιούχος δύναται να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα

Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα, εφόσον διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, δεν εντάσσονται στις εξαιρέσεις υπαγωγής του άρθρου 11 της παρούσας και πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα εισοδηματικά, περιουσιακά και κριτήρια διαμονής:

 

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι πάσχουν από Ηπατίτιδα C και δεν το γνωρίζουν

Στόχος επομένως της εκστρατείας, είναι να ενημερώσει το κοινό για την Ηπατίτιδα C ώστε να παρακινήσει όσους ενδεχομένους νοσούν, να προβούν στην εξέταση αντισωμάτων του ιού, προκειμένου να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Ηπατίτιδα C μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, εύκολα και ανώδυνα.

 Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της εκστρατείας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου, ο οποίος χαρακτήρισε την εκρίζωση της νόσου ως προτεραιότητα για την πολιτική υγείας του Υπουργείου Υγείας. 

Αναφερόμενος ειδικότερα, στο έργο της Επιτροπής παρακολούθησης και υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Εκρίζωση των Ιογενών Ηπατίτιδων στην Ελλάδα, ο κ. Μπασκόζος δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «η θέσπιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης με την Επιτροπή παρακολούθησης και υλοποίησης του, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, αποτελεί την έμπρακτη προτεραιοποίηση των επιλογών στη Δημόσια Υγεία. Επιδιώκει να αναδείξει την σπουδαιότητα της νόσου ως πρόβλημα Δημόσιας Υγείας στη χώρα, τη μείζονα σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ασθενών προκειμένου να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της αντιμετώπισής της και τελικώς η εξάλειψή της».

oik.GIATROS.jpg

Ο οικογενειακός ιατρός είναι μια νέα, δωρεάν λειτουργία του ΕΣΥ. Αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του ατόμου με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μεταξύ άλλων λειτουργεί και ως σύμβουλος υγείας και πλοηγός του σε αυτό. Στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εγγραφής του πληθυσμού σε Οικογενειακό Ιατρό (Γενικό Ιατρό ή Παθολόγο, Παιδίατρο), σας ενημερώνουμε ότι έχετε αυτόματα αντιστοιχισθεί και πρέπει να υποβάλετε αίτηση εγγραφής σε διαθέσιμο Οικογενειακό Ιατρό της επιλογής σας.

Η αίτηση εγγραφής μπορεί να υποβληθεί:

• μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ή• σε κάθε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή

• απ'ευθείας στον Οικογενειακό Ιατρό. Για την αίτησή σας μέσω της εφαρμογής ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

1. Είσοδος στο πληροφορικό σύστημα (rdv.ehealthnet.gr), με τους κωδικούς του taxisNET και επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ.

2. Συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων σας (βάσει των στοιχείων που θα συμπληρωθούν θα γίνει η επιλογή του Οικογενειακού Ιατρού).

3. Επιλογή Οικογενειακού Ιατρού μεταξύ των διαθέσιμων. Διαθέσιμοι θεωρούνται οι Οικογενειακοί Ιατροί, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες εντός του Δήμου που έχει δηλωθεί στο βήμα 2 και οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το εκ του νόμου ανώτατο όριο πληθυσμού ευθύνης.

Από 1η Αυγούστου θα ξεκινήσει η νέα διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών - γυαλιών οράσεως και υπηρεσιών ειδικής αγωγής στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ

Αυτό προβλέπει νέα απόφαση του υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε σε ΦΕΚ μετά την ψήφιση της σχετικής αλλαγής που περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο με τα προαιαπτούμενα της δ΄ αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την νέα απόφαση του υπουργείου Υγείας η χορήγηση και αποζημίωση γίνεται κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης που έχει εκδοθεί, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ, από πιστοποιημένο στο Μητρώο του ΕΟΠΥΥ ιατρό-οφθαλμίατρο και κατόπιν ιατρικού ελέγχου από ελεγκτή ιατρό.

Στην περίπτωση του δικαιούχου παροχής, εκδίδεται βεβαίωση, ως παράρτημα της γνωμάτευσης, η οποία έχει την περιγραφή «Βεβαίωση Αποζημίωσης», φέρει ως διακριτικό το λογότυπο του ΕΟΠΥΥ, έναν μοναδικό αριθμό (barcode) καθώς και το όνομα, επίθετο και ΑΜΚΑ του δικαιούχου.

Επί της βεβαίωσης προσδιορίζεται το προς αποζημίωση δικαιούμενο ποσό, όπως ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ε.Κ.Π.Υ. και το οποίο φέρει τη λεκτική περιγραφή «ανώτατο αποζημιούμενο ποσό».Τη βεβαίωση υπογράφει ηλεκτρονικά ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων του ΕΟΠΥΥ ή ο νόμιμος αναπληρωτής αυτού, και παραδίδεται στον δικαιούχο περίθαλψης.

Στη βεβαίωση προβλέπεται ευδιάκριτο πεδίο υπογραφής του δικαιούχου προκειμένου να το υπογράψει και στη συνέχεια να την καταθέσει σε κατάστημα οπτικών, που λειτουργεί νόμιμα, ώστε να λάβει την παροχή που δικαιούται.

Ξεκιίνησαν σήμερα οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ στον ΕΔΟΕΑΠ.

Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται στις 13, 14 και 15 Ιούνη 9 π.μ. έως 7 μ.μ., στο κτίριο του ΕΔΟΕΑΠ, Σισίνη 18, Αθήνα 115 2.

Οι έργαζόμενοι συνάδελφοι Τεχνικοί Τύπου μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική τους ταυτότητα.

Ανακοίνωση του Ενωτικού Συνδυασμού

Τεχνικών Τύπου

Λάβαμε και δημοσιέυουμε ανακοίνωση του ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΥΠΟΥ (δημοσιεύται και στην ιστοσελίδα του συνδυασμου estt.gr) σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη λειτουργία της ΕΤΗΠΤΑ.

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και προς πλήρη ενημέρωση των μελών της Ένωσης οφείλουμε να σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη την παραίτησή μας. Δυστυχώς οι λέξεις ευθιξία, υπευθυνότητα και ηθική δεν είναι στο λεξιλόγιο τους. Την γενναία απόφαση που πήραμε προκειμένου να εκθέσουμε τα γεγονότα ενώπιον του κλάδου και να κριθούμε άπαντες από το σώμα δεν την ακολούθησαν. Απεναντίας την φοβήθηκαν και προτίμησαν να κινηθούν παρασκηνιακά διαδίδοντας γενικά και αόριστα στον κλάδο περί δήθεν οικονομικού σκανδάλου.

Η προσφυγή στην δικαιοσύνη αποτελούσε την μόνη επιλογή μας. Καταθέσαμε την 19-03-2018 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, αίτηση για διορισμό προσωρινής διοίκησης και εξελεγκτικής επιτροπής, περιλαμβάνοντας όλα τα πρόσωπα του διοικητικού συμβουλίου με κύριο αίτημα την σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για τη διενέργεια εκλογών. Υπήρξαν όμως και παρεπόμενα αιτήματα μας εξίσου σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία της Ένωσης.

Συγκεκριμένα:

  • Να καταβάλει την μισθοδοσία και τα επιδόματα των υπαλλήλων της Ένωσης καθώς και τα προβλεπόμενα βοηθήματα εορτής Πάσχα των μακροχρόνιων ανέργων.
  • Να προβεί στην πληρωμή των πάσης φύσεως λειτουργικών αναγκών, τακτικών και έκτακτων, των γραφείων της Ένωσης, ενδεικτικά αναφέρουμε ΔΕΗ. ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Κοινόχρηστες Δαπάνες καθώς και στην πληρωμή των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο. Επίσης στην κάλυψη δικαστικών εξόδων, αμοιβών νομικών συμβούλων και δικαστικών επιμελητών.
  • Να εκπροσωπήσει την Ένωση σε Υπουργεία καθώς και σε οποιεσδήποτε Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

Άσκησαν κύρια παρέμβαση με μοναδικό αίτημά τους να μην διοριστεί προσωρινή διοίκηση. Δεν πήραν θέσεις δεν πρότειναν λύσεις, δεν έφεραν προτάσεις γιατί ήθελαν να δημιουργήσουν ανώμαλη κατάσταση στη λειτουργία της ΕΤΗΠΤΑ.

Η συνδικαλιστική γύμνια τους είναι πλέον ολοφάνερη. Είναι άξιον απορίας τα άτομα που στους διαδρόμους και στο απρόσωπο διαδίκτυο συκοφαντούσαν τον συνδυασμό της πλειοψηφίας όταν ήρθε η ώρα των αποφάσεων έμειναν με άλαλα τα χείλη τους .

Οι ισχυρισμοί τους αποδείχθηκαν ευτελή τεχνάσματα και στο άκουσμα από το δικαστήριο διορισμού προσωρινής διοίκησης από τα ήδη υπάρχοντα μέλη κυριολεκτικά χάθηκε η γη κάτω από τα πόδια τους. Η σύγχυση τους ήταν ορατή, τα μικροπόνηρα σχέδια τους άρχισαν να καταρρίπτονται. Δεν σταμάτησαν όμως εδώ. Τα όσα όριζε η προσωρινή διαταγή του δικαστή, που σημειωτέον ήταν αυτά που ζητούσαμε και ήταν συγκεκριμένες ενέργειες που έπρεπε να προβεί η προσωρινή διοίκηση τα προσπέρασαν. Την κρίση της δικαιοσύνης την βάπτισαν ως ερμηνεία εκ μέρους μας.

Στην ακροαματική διαδικασία που έλαβε χώρα την 23-04-2018 επανήλθαν με νέα κύρια παρέμβαση, δηλώνοντας παραίτηση από την προηγούμενη. Προφανώς αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να ζητούν να ισοπεδωθούν τα πάντα χωρίς οι ίδιοι να προτείνουν λύσεις. Και εδώ υποβάλλουμε το σκληρό και αδυσώπητο ερώτημα : Μπορούν; Έχουν τις ικανότητες;

Πέρα των ήδη εκτεθέντων θεωρούμε αναγκαίο να επισημάνουμε στον κλάδο το ολίσθημα του συνδυασμού της μειοψηφίας όταν ο δικαστής στην εκδίκαση της κυρίας αιτήσεως προβληματιζόταν αν θα διατηρήσει ή όχι την προσωρινή διαταγή από τα ήδη υπάρχοντα μέλη. Χωρίς αιδώ και χωρίς σκέψη απάντησαν να απορριφθεί η προσωρινή διαταγή χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ένωση θα μείνει ακέφαλη. Προτίμησαν να υπηρετήσουν τα μικροσυνδικαλιστικά τους συμφέροντα και να ΑΦΗΣΟΥΝ ΑΚΕΦΑΛΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ. Πανηγύριζαν στην απόρριψη της προσωρινής διαταγής από τον δικαστή και μέσα στο λήθαργο που ζούσαν δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι πέτυχαν!!!

  • Πέτυχαν να ανασταλεί η μισθοδοσία των εργαζόμενων στην Ένωση.
  • Πέτυχαν να αδυνατούμε να δώσουμε βοηθήματα και ενισχύσεις στα μέλη μας.
  • Πέτυχαν να ανασταλούν οι οικονομικές υποχρεώσεις της Ένωσης σε δημόσιους φορείς και σε τρίτους.
  • Πέτυχαν η Ένωση να μείνει σε απραξία και να μην εκπροσωπείται στο Υπουργείο, στο Διασωματειακό και σε άλλους φορείς.
  • Πέτυχαν ενσυνείδητα να αμαυρώσουν την Ένωση που απαριθμεί 85 χρόνια αγώνων και να δημιουργήσουν σκιές στην λειτουργία της.

Η ανώμαλη κατάσταση που δημιούργησαν αποτέλεσε την πηγή των δεινών για τον κλάδο και μη μπορώντας να δικαιολογήσουν την συμπεριφορά τους επιδόθηκαν σε έναν αγώνα να ενσπείρουν συκοφαντίες ελπίζοντας ότι θα λάβουν άφεση αμαρτιών.

Συνάδελφοι η μεγαλύτερη ήττα του συνδυασμού της μειοψηφίας είναι ότι όλος ο κλάδος γνωρίζει πλήρως για τις ενέργειες τους. Η εικονική πραγματικότητα που παρουσίασαν και οι ψευδαισθήσεις που καλλιεργούσαν πλέον αποκαλύφθηκαν Το μνημείο ψεύδους και συκοφαντίας που έστησαν κατέρρευσε.

Ο ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΑΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΥΠΟΥ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της dikaiologitika.gr, aπό την 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά την υπερωριακή απασχόληση μέσω σχετικού εντύπου στην ΕΡΓΑΝΗ ή μέσω αποστολής μηνύματος με κινητό τηλέφωνο.

Σε απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου ορίζεται ότι θα υπάρχει μεταβατικό διάστημα δύο μηνών, κατά το οποίο θα είναι δυνατή η δήλωση υπερωριών και μέσω του Ειδικού Βιβλίου Υπερωριών έως την 1η Σεπτεμβρίου, όποτε η υποβολή θα γίνεται μόνο με το νέο τρόπο. Παράλληλα, και με σκοπό να απλουστευθούν οι διαδικασίες υποβολής, από την 1η Οκτωβρίου θα είναι δυνατή και η υποβολή τροποποίησης ωραρίου μέσω μηνύματος κινητού τηλεφώνου.

Στο πλαίσιο της συνολικής αποτύπωσης των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην διαδικασία υποβολής εντύπων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, περιγράφεται η διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 38 του Ν.4488/17. Αφορά την ηλεκτρονική αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης εργαζόμενου, μόνο εφόσον ο ίδιος έχει συνυπογράψει ή ενημερωθεί με εξώδικο. Η θέσπιση της ηλεκτρονικής αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου εκτιμάται ότι θα θεραπεύσει φαινόμενα στρέβλωσης που είχαν παρατηρηθεί, με εργοδότες να προβαίνουν σε αναληθείς αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης εργαζόμενου, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. Η Υπουργική Απόφαση ορίζει τον τρόπο υποβολής του σχετικού εντύπου στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ υπογεγραμμένου και από τον εργαζόμενο είτε της εξώδικης δήλωσης του εργοδότη και της έκθεσης επίδοσής της στον εργαζόμενο από δικαστικό επιμελητή.

Με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, ενεργοποιούνται οι προσφάτως ψηφισθείσες ρυθμίσεις του ν. 4488/17 για την αυστηρή τήρηση των κανόνων για τις υπερωρίες και την υπερεργασία.

Ο νόμος 4488/17 ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία και περιελάμβανε διατάξεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καταπολέμηση της απλήρωτης, αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η υποδηλωμένη εργασία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην ελληνική αγορά εργασίας και αξιοποιώντας την εμπειρία από τους ελέγχους που διεξάγει το ΣΕΠΕ, η παρούσα κυβέρνηση νομοθέτησε την υποχρεωτική, εκ των προτέρων, δήλωση των υπερωριών, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραβατικότητας εκ μέρους των εργοδοτών και να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.