Πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση εκπροσώπων των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ, ΕΤΑΣ με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τάσο Πετρόπουλο και αντιπροσωπεία του ΕΦΚΑ προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για τη λειτουργία και διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ.

Στο παραπάνω πλαίσιο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην άμεση ολοκλήρωση του Κανονισμού Είσπραξης Εσόδων, προκειμένου να εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Τ. Πετρόπουλο, ώστε  να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), μέσω του ΕΦΚΑ, προκειμένου οι επιχειρήσεις Τύπου να αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων αλλά και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η  διαδικασία ασφάλισης των νεοεισερχόμενων στον Οργανισμό, ώστε να ολοκληρωθεί η ασφαλιστική ενοποίηση του.

SYNTAKSEIS2Οι επικουρικές συντάξεις είχαν λάθος κρατήσεις με αποτέλεσμα περίπου 200.000 συνταξιούχοι να χάνουν χρήματα. Αυτά τα ποσά θα επιστραφούν άμεσα.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 50 ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση στο Ταμείο τους.

Υπολογίζεται ότι οι κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές συντάξεις έπληξαν κυρίως ασφαλισμένους οι οποίοι μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων βρέθηκαν με επικουρικές  μικρότερες των 300 ευρώ, αλλά συνέχισαν να πληρώνουν κρατήσεις.

Υπολογίζεται ότι τα ποσά που κρατήθηκαν παράνομα από τις κρατήσεις στις συντάξεις ήταν περί τα 60.000.000 ευρώ σε ένα διάστημα ως 20 μήνες και το ποσό αυτό θα επιστραφεί, αφού δώσουν και το “πράσινο φως” οι δανειστές. Η διαδικασία δεν αναμένεται να κρατήσει περισσότερο από ενάμιση μήνα και έτσι θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του Απριλίου.

Από εκεί και ύστερα λοιπόν οι συνταξιούχοι που είχαν παράνομες κρατήσεις θα πρέπει να περιμένουν να δουν μεγαλύτερη πίστωση στον λογαριασμό τους στον οποίο μπαίνει η σύνταξη.

Το σημαντικό είναι ότι οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να “τρέξουν” κάνοντας δηλώσεις στα Ταμεία τους, η διαδικασία θα κινηθεί αυτόματα. Αυτό που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί είναι εάν η επιστροφή θα είναι εφάπαξ ή σε δόσεις και εάν επιλεγεί η μορφή επιστροφής με δόσεις πόσες θα είναι αυτές.

Επικουρικές

   Επικουρική ως Αύγουστο 2016   

   Νέα επικουρική από Σεπτέμβριο 2016   

   Ποσό αναδρομικών  

   660    430    880
   573    415    500
   438    318    240
   357    259    280
   330    239    200
   303    220    180
   276    200    0
   249    181    0

EpidomaΣυνολικά 12 νέες αποφάσεις για τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 1.000 ευρώ, σε  πρώην εργαζομένους και εργαζομένους σε επίσχεση, υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μεταξύ των οποίων και οι εξής επιχειρήσεις MME:

  • «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) ΑΕ» και των θυγατρικών της: «ΔΟΛ Digital Ανώνυμη Εταιρεία» & «Hearst ΔΟΛ Εκδοτική Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» σε 326 άτομα
  • «ΕΥΡΩΠΗ Πρακτορείο Διανομής Τύπου ΑΕ» σε 101 άτομα
  • «ΕΞΠΡΕΣ-Δ.ΚΑΛΟΦΩΛΙΑΣ Εκδοτική Εκτυπωτική Ανώνυμος Εταιρεία» σε 40 άτομα
  • «Ραδιοφωνικές επιχειρήσεις ΒΗΜΑ FM ΑΕ» σε 29 άτομα
  • «ΙΜΑΚΟ ΜΙΝΤΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» σε 5 άτομα

Κατά την διάρκεια έκτακτης σύγκλισης του ΔΣ της ΕΤΗΠΤΑ που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5/3/2018, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και οι αναπληρωτές τους υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

Συνάδελφοι,

Με την παρούσα είμαστε υποχρεωμένοι, παρά το γεγονός ότι απομένει ένα (1) έτος μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας για την οποία εκλεχτήκαμε ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ως Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης, είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας από το Διοικητικό Συμβούλιο, διότι τέθηκαν ζητήματα ηθικής, διαφάνειας και νομιμότητας για τα οποία ένας συνδικαλιστής απολογείται μόνο στο εκλογικό σώμα που τον εξέλεξε.

Ζητούμε από το Δ.Σ. να προχωρήσει στη διενέργεια αρχαιρεσιών το συντομότερο δυνατόν, αφού στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και τις λύσεις μπορεί να τις δώσει μόνο το εκλογικό σώμα με τη δύναμη της ψήφου του.

Με την υπεύθυνη αυτή στάση μας συμφωνούν και οι υπογράφοντες μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης που έχουν εκλεγεί με τον συνδυασμό μας, «ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ» οι οποίοι, επίσης δια της παρούσης, υποβάλουν την παραίτησή τους από μέλη του Δ.Σ. του συνδυασμού, καθώς και οι υπογράφοντες αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ. που έχουν εκλεγεί με τον συνδυασμό μας, τα οποία δηλώνουν εγγράφως με την παρούσα, ότι δεν θα μας αντικαταστήσουν ως μέλη του Δ.Σ.

Μετά την εξέλιξη αυτή, θα οριστεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών προσωρινή διοίκηση η οποία θα προχωρήσει στη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και την διενέργεια εκλογών.

SYNTAKSEIS2Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από το Δ.Σ. της ΕΤΗΠΤΑ, αναδρομικά ποσά μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι, λόγω λάθος κρατήσεων στις επικουρικές συντάξεις.

Τα χρήματα είναι αρκετά. Οι κρατήσεις, παρά τη μείωση στις επικουρικές συνέχισαν να μένουν στα ίδια επίπεδα και έτσι οι συνταξιούχοι μπορούν και μάλιστα χωρίς προσφυγή στη Δικαιοσύνη να τα διεκδικήσουν και να τα πάρουν πίσω.

Ουσιαστικά το λάθος έγινε καθώς το ΕΤΕΑ συνέχισε να επιβάλλει στις επικουρικές τις μειώσεις που επιβάλλονταν και πριν τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Οι περικοπές του ν. 4093/2012 που επιβάλλονται στο παλιό άθροισμα κύριων και επικουρικών, αυτό του 2013 και όχι στο νέο άθροισμα συντάξεων, αυτό που πραγματικά καταβάλλεται από το 2016 μετά το κούρεμα σε επικουρικές συντάξεις που παίρνουν οι συνταξιούχοι. Η ΗΔΙΚΑ κρατάει το παλιό άθροισμα (του 2013) και επιβάλλει τις παλιές μειώσεις ενώ θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη τα νέα ποσά αθροίσματος συντάξεων όπως αυτά ισχύουν μετά τις περικοπές σε επικουρικές από 1/6/2016.

Τα δε διεκδικούμενα αναδρομικά από την επιστροφή αυτών των παράνομων μειώσεων είναι για το διάστημα από 1/6/2016 ως και σήμερα.

Λόγω της κατάργησης αποστολής από το ταμείο μας των ενημερωτικών σημειωμάτων και της μη ανάρτησή τους στο διαδίκτυο, καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος και η σύγκριση περικοπών και μειώσεων στις συντάξεις.

Όσοι συνταξιούχοι της Γ΄Διεύθυνσης του τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ λαμβάνουν επικουρική σύνταξη θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην Γ΄ Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΦΚΑ (τ.ΤΑΤΤΑ), Χρήστου Λαδά 2,  και στο ΕΤΕΑΕΠ  (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών), Φιλελλήνων 13-15 Αθήνα (Σύνταγμα), ΤΚ 10557, ώστε να τους επιστραφεί η διαφορά.

Πληροφορίες παρέχονται καθημερινά στα γραφεία της ΕΤΗΠΤΑ.

Κατεβάστε την αίτηση προς     ΕΦΚΑ  εδώ

Κατεβάστε την αίτηση προς ΕΤΕΑΕΠ  εδώ

Στο σωματείο μας γίνονται συζητήσεις επι συζητήσεων, αναλώνεται μεγάλο χρονικό διάστημα και εξαντλείται η αυστηρότητα επί δευτερευόντων διαδικαστικών και οργανωτικών θεμάτων με αποτέλεσμα πολλά χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν εργαζόμενους και συνταξιούχους του κλάδου μας, να παραμένουν στις καλένδες.

Συγκεκριμένα:

Επιστολή του Δ.Σ. της ΕΤΗΠΤΑ για ορισμό συνάντησης με την Ένωση Ιδιοκτητών ώστε να συζητηθούν θέματα του κλάδου και η σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, δεν έχει απαντηθεί εδώ και πολύ καιρό. Θα περιμένουμε ακόμη;

Με το θέμα της επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από τις επικουρικές συντάξεις καμία ενημέρωση δεν έχει γίνει στους συνταξιούχους.

Για την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών των συνταξιούχων από την ΗΔΙΚΑ, καθότι είμαστε ο μοναδικός κλάδος που δεν αναρτώνται στο διαδίκτυο, με πλήρη αδιαφορία της αρμόδιας υπηρεσίας η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία από το 2015, τίποτα.

Για το συνταξιοδοτικό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε για τα οποία υπάρχει μάλιστα απόφαση κινητοποιήσεων, επίσης τίποτα.

Για την ταλαιπωρία εργαζομένων και συνταξιούχων να προσέρχονται άσκοπα στην Γ΄ Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΚΑ (ΤΑΤΤΑ) να υποβάλουν αίτηση για να ανανεώσουν τα βιβλιάρια υγείας ενώ η ασφαλιστική τους ικανότητα εμφανίζεται αυτόματα στο Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης "ΑΤΛΑΣ", τίποτα.

Για την κοροϊδία σχετικά με την ένταξη συνταξιούχων και ανέργων στον ΕΔΟΕΑΠ, επίσης τίποτα.

Για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του Τύπου, όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι πληρώνονται έναντι με καθυστέρηση από 3 μέχρι 12 μήνες, σχεδόν τίποτα.

Η αναθεώρηση του καταστατικού του Σωματείου που έχει αποφασιστεί εδώ και 3 χρόνια, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, τίποτα.

Η δημιουργία Ομοσπονδίας με την Ένωση Τεχνικών Θεσσαλονίκης και άλλους συναφείς συλλόγους ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη και ισχυρότερη εκπροσώπηση, τίποτα.

Η ευγένεια και η προσπάθεια με καλή πίστη να επιλυθούν τα προβλήματα δεν αποδίδουν και πιθανόν μάλιστα να εκλαμβάνεται ως αδυναμία.

Είναι καιρός να παρθούν σοβαρές αποφάσεις και να ληφθούν άμεσα μέτρα. Το πιο δύσκολο πράγμα είναι η απόφαση να δράσεις. Δε χρειάζεται πια να ακούσεις καμία δικαιολογία. Εξώδικα, μηνύσεις, αγωγές, κινητοποιήσεις. Τότε θα καταλάβουν ότι η ανοχή στην αυθαιρεσία και την αδιαφορία δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων έχει τα όρια της.

Εξηγούμε τις διαφορές των δύο πολύ γνωστών πρωτοκόλλων δικτύωσης της κινητής τηλεφωνίας

i-phone.pngΠολύ συχνά βλέπουμε, στα χαρακτηριστικά των smartphone ειδικά, ένα σωρό ακρωνύμια που δε γνωρίζουμε όπως CDMA, GSM, LTE, WiMax και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Αντί λοιπόν να ψάχνουμε τι σημαίνει το καθένα και ποιες είναι οι δυνατότητές του, είναι πιο εύκολο να επικεντρωθούμε στις διαφορές τους μιας και αυτές μπορεί να μας δείξουν περισσότερο τι μας χρειάζεται ανάλογα με τη χρήση που θα κάνουμε.

Η απλούστερη εξήγηση είναι ότι το “G” στο 4G σημαίνει «generation» (γενιά) εφόσον το 4G είναι η τέταρτη γενιά του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, όπως αυτό ορίζεται από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunication Union - ITU-R). Το LTE πάλι σημαίνει «Long Term Evolution» (Εξέλιξη στο Διηνεκές) και εφαρμόζεται γενικότερα με το σκεπτικό της βελτίωσης των ασύρματων επικοινωνιών προκειμένου να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση.

Περισσότερα... »

 

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, για τις ρυθμίσεις αποπληρωμής οφειλών δικαιούχων δανειοληπτών από ίδια κεφάλαια του καταργηθέντος ΟΕΚ

Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση αφορά τον τρόπο επαναπροσδιορισμού του χορηγηθέντος δανείου, τον τρόπο εξόφλησης άληκτου κεφαλαίου, ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόκων κεφαλαίου, τόκων υπερημερίας, κεφαλαιοποιημένων τόκων, καθώς και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών των δανειοληπτών.