ergasiaka.jpgΜικτό σύστημα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, «ψαλίδι» στις αμοιβές με νομοθετική κατοχύρωση των επιχειρήσεων να μειώνουν τις ώρες εργασίας και όχι τις μέρες ανά εβδομάδα, επανεξέταση του 13ου και του 14ου μισθού στη βάση της προαιρετικής και όχι υποχρεωτικής καταβολής τους και ανατροπές στα συνδικαλιστικά προνόμια φέρνουν οι αλλαγές στα εργασιακά που μπαίνουν στην τελική ευθεία τον Οκτώβριο.

Το σύστημα αυτό, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, προσιδιάζει στη λεγόμενη «Low Pay Comission» (μοντέλο Αγγλίας) που καθορίζει ένα εύρος εξέλιξης του κατώτατου μισθού, προς τα πάνω ή και προς τα κάτω (2-3%), εντός του οποίου θα μπορούν να διαπραγματεύονται εργοδότες και εργαζόμενοι μέσα από τις οργανώσεις τους.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι και η νομοθέτηση της μείωσης των ωρών εργασίας, ώστε, αντί οι εργαζόμενοι να υπογράφουν συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης, να επιτραπεί με νόμο η εργασία για λίγες ώρες κάθε μέρα χωρίς σύμβαση μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Στην ουσία προτείνονται μισθοί με την ώρα και όχι με το μήνα.

Το μικτό σύστημα θα λειτουργεί με επιστημονικά δεδομένα (ανεργία, πορεία οικονομίας και κλάδων, ευρωπαϊκές τάσεις κ.λπ.) και θα καθορίζει τα όρια μέσα στα οποία θα μπορούν να συζητούν οι κοινωνικοί εταίροι για τον κατώτατο μισθό.

– Για τους μισθούς προβλέπεται η κατάργηση επιδομάτων και τριετιών στον κατώτατο μισθό από το 2017, και κατάργηση δώρων για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

– Ταφόπλακα αναμένεται να βάλει η τρόικα και στις συλλογικές συμβάσεις δίνοντας τη δυνατότητα μόνο στις επιχειρησιακές.

– Αύξηση του ορίου των απολύσεων κατά 10% σε συνδυασμό με την de facto κατάργηση περιορισμών σε ομαδικές, ενώ προβλέπονται απολύσεις συνδικαλιστών με μείωση αδειών και άνευ αποδοχών.

– Απεργίες μέσω ψηφοφορίας και όχι κατόπιν απόφασης των συνδικάτων με ταυτόχρονο «λοκ άουτ» από τους εργοδότες σε περίπτωση που οι απεργίες χαρακτηρίζονται ως καταχρηστικές.