EDOEAPΣτο παρά ένα της αυτόνομης ύπαρξης του ΕΔΟΕΑΠ ως Ταμείο Υγείας των δημοσιογράφων-υπαλλήλων των ΜΜΕ, επιχειρείται η συμφωνία μεταξύ ΕΙΤΗΣΕΕ-ΕΣΗΕΑ, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να σφραγίζει το μέλλον του Οργανισμού. Ο ΕΔΟΕΑΠ, αν η συμφωνία δεν τορπιλιστεί από τους άλλους εργοδότες, εκδότες εφημερίδων και διαδικτύου, θα μετατραπεί σε έναν διαφορετικό Οργανισμό υγείας που θα διοικείται από εργαζόμενους και εργοδότες στα πρότυπα των επαγγελματικών ταμείων!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της typologies.gr, ο νυν ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται ήδη στο χείλος του λουκέτου, με τη λειτουργία του να συνεχίζεται απρόσκοπτα για δύο ακόμα μήνες με τη βοήθεια του δανείου των 10 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ και τις δύο εναπομείνασες δόσεις που θα δοθούν το επόμενο διάστημα.

Το έλλειμμα για το 2017 έχει εκτιμηθεί στα 25,7 εκατ. ευρώ, καθώς τα έσοδα, χωρίς το αγγελιόσημο πλέον, και χωρίς εργοδοτικές εισφορές, ανέρχονται σε μόλις 6,7 εκατ. ευρώ μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Τα έξοδά του ανέρχονται σε 32,4 εκατ. ευρώ. Τα αποθεματικά του Ταμείου δεν επαρκούν να καλύψουν το τρέχον έλλειμμα, καθώς από τα 240 εκατ. ευρώ, που είχε ο ΕΔΟΕΑΠ το 2009, διαθέτει μόλις 18,8 εκατ. ευρώ!

Οι υποχρεώσεις του ΕΔΟΕΑΠ προς νοσηλευτικά ιδρύματα, εφάπαξ και συνεργάτες, ανέρχονται σε 25,3 εκατ. ευρώ. Οι απαιτήσεις του από αγγελιόσημο και εισφορά 3% των εργαζομένων υπολογίζονται σε 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη ανέρχονται περίπου σε 13, 3 εκατ. ευρώ. Άλλα 7,5 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές από εταιρείες ΜΜΕ που έχουν πτωχεύσει.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας, ο ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να διευρυνθεί με νέους ασφαλισμένους από ΜΜΕ και διαδίκτυο. Σήμερα, τα άμεσα και έμμεσα μέλη είναι συνολικά 16.755, εκ των οποίων τα 7.273 άμεσα, τα 6.878 έμμεσα, 2.083 συνταξιούχοι και 521 μέλη δικαιούχοι.

typologies.gr

  Κατηγορηματικό όχι σε «χαράτσι» υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ από την ΕΝΕΔ

Την πλήρη αντίθεση του εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ) σε ενδεχόμενη επιβολή οποιασδήποτε πρόσθετης επιβάρυνσης στα διαφημιστικά έσοδα των εταιρειών ενημερωτικών ιστοσελίδων υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ

Σε επιστολή που απέστειλε η ΕΝΕΔ στην υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Εφη Αχτσιόγλου και στον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι: «τυχόν επιβολή οποιουδήποτε τέλους ή επιβάρυνσης επί των διαφημιστικών εσόδων θα αποτελέσει αθέμιτη πρακτική εις βάρος των επιχειρήσεων του διαδικτύου και θα προκαλέσει μείζον πρόβλημα βιωσιμότητας τους».

Αναλυτικά η επιστολή της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Σε συνέχεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ), θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής πέντε σημεία:

1. Είναι πάγια και διαρκής θέση μας η ισότιμη αναγνώριση όλου του προσωπικού που εργάζεται στον τομέα του διαδικτύου, ως δημοσιογραφικό εργατικό δυναμικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

2. Σε περίπτωση μεταφοράς του προσωπικού μας σε όποιο διευρυμένο Ταμείο, θέση μας αποτελεί η μη επιβάρυνση του ταμείου αυτού από παλιές υποχρεώσεις, τουλάχιστον για τα νέα μέλη του κλάδου μας, που θα ενταχθούν σε αυτό.

3. Το συντριπτικό ποσοστό της διαφημιστικής δαπάνης στο διαδίκτυο απορροφάται από εταιρίες της αλλοδαπής, οι οποίες δεν έχουν φορολογική έδρα στην Ελλάδα. Εταιρείες που δεν απασχολούν δημοσιογραφικό προσωπικό στην Ελλάδα ούτε παρέχουν αξιοπρόσεκτες θέσεις εργασίας, εταιρείες οι οποίες δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φορολόγηση και προφανώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποδοθεί εκ μέρους τους κάποιο ανάλογο τέλος ή ειδικός φόρος.

4. Το εναπομείναν ποσοστό διαφημιστικής δαπάνης που μοιράζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις του διαδικτύου δεν επαρκεί για να καλύψει συνολικά τα κόστη λειτουργίας τους. Επιχειρήσεις που διατηρούν θέσεις εργασίας, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, αποδίδουν φόρους κλπ. Θεωρούμε πως τυχόν επιβολή οποιουδήποτε τέλους ή επιβάρυνσης επί των διαφημιστικών εσόδων θα αποτελέσει αθέμιτη πρακτική εις βάρος των επιχειρήσεων του διαδικτύου και θα προκαλέσει μείζον πρόβλημα βιωσιμότητας τους. Ως αποτέλεσμα, θα χαθούν θέσεις εργασίας καθώς και ακόμα περισσότερα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, απ’ όσα επιχειρούνται να εξασφαλισθούν μέσω του προτεινόμενου πόρου.

5. Δεν έχουμε παράσχει την παραμικρή εξουσιοδότηση σε άλλες Ενώσεις, ώστε να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πρόταση ή συμφωνία εξ’ ονόματος της ΕΝΕΔ. Τυχόν προτάσεις είναι μονομερείς, αυθαίρετες και δεν μας εκφράζουν.

Με τιμή,
Το ΔΣ της ΕΝ.Ε.Δ.